Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 16.5.2024
svátek slaví Přemysl,
zítra Aneta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

33 paras1Česká republika vysílá do domácího světového šampionátu v parašutismu pouze tři posádky, když obsadí akrobatické čtveřice žen a kategorie Open a ještě freeflying, naopak kupříkladu o fous rozlehlejší Spojené arabské emiráty se v příštím týdnu utkají na prostějovském letišti hned v pěti disciplínách - „čtyřkách“ Open i žen, „osmičkách“, soutěžích ve freestyle i fleefly. To činí z této poměrně exotické země jednu z nejpočetnějších výprav celého mistrovství. Lépe jsou na tom jen Francie, Rusko, USA a Velké Británie, které obsadí všechny závody, a dále už jen Austrálie a Kanada.

„Počasí je tu značně odlišné než v Dubaji. Tam je extrémní horko, tady je to přesný opak. Jinak je tu ale velice krásně. Ve městě se nám líbilo, zejména zeleň v ulicích a u domů,“ zhodnotila pro Večerník zdejší prostředí při své první návštěvě Hané Neda ElBaioumy.

Dvacetiletá závodnice se zúčastní soutěží ve freestyle a společně se svými kolegyněmi i disciplíny RW-4 žen. „Přijeli jsme sem, abychom poprvé reprezentovali, takže si to chceme užít a věříme, že to dobře dopadne. Náš tým se hodně změnil, ale dosahovali jsme předtím dobrých bodů. Chceme se každým rokem zlepšovat,“ svěřila se nám v exkluzivním rozhovoru.

Na Hané ji potěšilo rovněž travnaté doskočiště, což je prý další příjemná změna. „V Dubaji máme jen poušť, takže je to odlišné a dobrá zkušenost pro nás. Navíc naše trenérka je světovou šampionkou a můžeme se od ní všechno naučit,“ upozornila.

A právě úspěšná parašutistická závodnice a nyní šéfka týmu Elena Chistovová tu naopak není v nijak cizím prostředí. „Já se tady cítím jako doma. Pocházím z Ruska a v posledních patnácti letech se tu vracím opakovaně. Jsou tu velice příjemní lidé a také dobré doskočiště,“ chválila.

Počasí v uplynulém týdnu spíše připomínalo vrchol podzimu než vrchol léta, na klimatické podmínky si ale nijak nestěžovala. „Pro mě je to úplně perfektní, pro děvčata je ale opravdu trochu chladno, protože ony skáčou v Dubaji, kde je o hodně stupňů tepleji. Doufám jen, že přeháňky přejdou a budeme moci skákat. V Prostějově ale zůstáváme a věřím, že se stihneme velice dobře připravit,“ těší se Chistovová.

Družstvo Spojených arabských emirátů vzniklo před dvěma a půl lety, každoročně se ale mění prakticky jeho polovina. „Někteří odejdou, jiní přijdou, každou sezonu se sestava značně obměňuje. To se stalo i letos. Holky jsou ale velice šikovné a na první rok také úspěšné,“ nezastírá. O ambicích ale příliš hovořit nechtěla. „Máme nové členy s minimem zkušeností ze světového šampionátu, je to pro ně první závod, takže hlavně chceme získat společné zkušenosti. Pokusíme se o to nejlepší a uvidíme, na co to bude stačit. Těžko hovořit o konkrétních vyhlídkách, hlavní je získat další zkušenosti,“ upozornila Elena Chistovová.

A jak vlastně vypadá jejich příprava? „Devět měsíců z roku skáčou každý týden několik dní v Dubaji, mají za sebou rovněž závody různě po Evropě a ve Spojených státech. V České republice jsou ale opravdu poprvé,“ prozradila závěrem Chistovová.

33 paras2

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...