Příjemnou noc, dnes je úterý 30.4.2024
svátek slaví Blahoslav,
zítra Svátek práce
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

41 orientakHistorické jádro hanácké metropole hostilo v pátek prestižní běžecký závod. Velké ceny Olomouce v orientačním sprintu „O POHÁR PRIMÁTORA“ se zúčastnilo na stopadesát dívek či žen a dvěstěpadesát chlapců a mužů. V souběžném závodu škol se pak na start postavilo osmdesát žáků a devadesát žákyň. V hlavní kategorii ovládli prestižní podnik Tomáš Dlabaja a Iveta Duchová. Akci uspořádalo statutární město Olomouc a marketingová společnost TK PLUS Prostějov ve spolupráci s Českým svazem orientačních sportů.

V Olomouci se běžela Velká cena Olomouce v orientačním sprintu, poslední závod letošního Sprint cupu. Spoluořadatelé z SK Prostějov využili prostor, kde se v roce 2008 běžel na MS sprint, tedy v olomouckých parcích, historických uličkách a zákoutích starého města, s doběhem před městskou radnicí. Trať závodu měřila podle kategorií od 1,5 do 2,7 kilometrů. Závodníci, kteří na ni vybíhali z prostoru před olomouckým orlojem, museli proběhnout devíti až sedmnácti kontrolami.

Lesk závodům dodali elitní běžci a běžkyně jako Daniel Němeček, Piotr Parfianowicz, Pavel Kubát, Marek Minář, Jan Petržela, Jan Šedivý, Jan Procházka, Tomáš Dlabaja, Vendula Horčičková, Ivana Bochenková, Adéla Jakobová, Katarína Labašová, Michaela Gomzyk Omová a Iveta Duchová.

Poslední zmíněná Iveta Duchová z Lokomotivy Pardubice pak zvítězila v elitní ženské kategorii. Ve stejné kategorii mužů vybojoval první místo Tomáš Dlabaja z TJ Turnov.

„Byla to velkolepě pojatá akce s centrem v Olomouci na Horním náměstí - dopoledne proběhl závod určený pro žáky olomouckých škol, odpoledne se uskutečnil závod pro veřejnost a hlavní závod. Vše bylo doplněno kulturními vystoupeními a řadou dalších akcí. Na startu hlavního závodu se sešla výborná konkurence,“ nechal se slyšet Josef Váňa, za marketingovou společnost TK PLUS muž zodpovědný.

V ženách dominovala Iveta Duchová, která v rychlém závodě vyhrála s náskokem deseti sekund před Evou Kabáthovou, třetí Michaela Gomzyk Omová ztratila o sekundu více, ještě další sekundu zpět byla Monika Topinková (5. Horčičková, 6. Knapová).

Závod mužů byl poznamenám řadou diskvalifikací (celkem 13 závodníků) za běh přes privát (záhonky v botanické zahradě), to se však netýkalo těch nejlepších. Vyhrál Tomáš Dlabaja, 12 sekund za ním zaostal druhý Štěpán Kodeda a 15 sekund třetí Jan Procházka (4. Zbranek, 5. Chromý, 6. Kubát).

Vítězové dalších kategorií:

Ženy

do 12 let               Lucie Kundratová             TJ Jižní Svahy Zlín

do 14 let               Tereza Janošíková           SK UP Olomouc

do 16 let               Gabriela Hiršová               VSK Mendelu Brno

do 18 let               Ludmila Sokolová             Magnus Orienteering

do 21 let               Tereza Svobodová           OB Kotlářka

do 35 let               Lada Jemelíková               VSK Mendelu Brno

do 45 let               Renata Jirková   KOB Prostějov

do 55 let               Stanislava Opavová         MLOK Mariánské Lázně

Muži

do 12 let               Mikuláš Jirka      KOB Prostějov

do 14 let               Ondřej Vystavěl               Oddíl orientačního sportu

do 16 let               Matěj Mašata    OK 99 Hradec Králové

do 18 let               Jonáš Hubáček  OOB TJ Slovan Liberec

do 21 let               Johan Vavrys     OOB TJ Slovan Liberec

do 35 let               Jan Drbal              SK Praga

do 45 let               Josef Milota       MLOK Mariánské Lázně

do 55 let               Přemek Škoda   Slavia Liberec orienteering

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...