Dobré poledne, dnes je čtvrtek 18.4.2024
svátek slaví Valérie,
zítra Rostislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Jako jedni z prvních sportovců ve zdejším regionu začali znovu společně trénovat – navzdory trvající pandemii koronaviru – nohejbalisté TJ Sokol I Prostějov. Umožnila jim to částečně uvolněná opatření ze strany vlády ČR, čehož poměrně rychle využili k zahájení přípravy.

Nezbytnou podmínkou bylo zprovoznit oddílový kurt pod širým nebem v areálu u sokolovny na Skálově náměstí. „Vždycky po zimě se musí udělat brigáda, při které upravíme antukový kurt tak, aby se na něm dalo opět hrát. A zároveň uklidíme i okolí dvorce včetně hlediště. Tuhle brigádu jsme tentokrát provedli na Velikonoční pondělí třináctého dubna odpoledne,“ prozradil Večerníku trenér Sokola I Richard Beneš. Se svými svěřenci si dávali pozor, aby neporušili žádná z přetrvávajících hygienických opatření. „Sešla se nás necelá desítka, ale veškerou práci jsme dělali jednotlivě nebo po dvojicích. Ono to tak vychází i normálně, že někdo nabírá antuku do koleček, jiný ji vozí na kurt, tam další rovná povrch, ostatní třeba uklízejí listí a podobně,“ popsal Beneš s úsměvem.
Za nějaké tři hodiny měla prostějovská nohejbalová parta hotovo, rozloučila se a každý z jejích členů zamířil zpátky domů. Hned, tedy bez obvyklého posezení u pivečka či nealko nápojů. Na tuhle oblíbenou kratochvíli budou muset (nejen) vyznavači tradičního českého sportu ještě nějakou dobu zapomenout. „Zatím se v areálu radši nebudeme ani sprchovat, lepší až doma,“ odtušil Richard Beneš.
V průběhu minulého týdne si pak někteří borci „jedničky“ střihli na zprovozněném dvorci první tréninky singlů a dvojic, což je momentálně povolené maximum. „Předpokládám, že v tomto omezeném režimu teď kluci rozběhnou normální přípravu tak, aby se v rámci možností nachystali na opožděný start první ligy družstev mužů ČR,“ upřesnil kouč.

Soutěže od června, nebo až na podzim?

Klíčovým datem, k němuž se nyní upíná pozornost všech vyznavačů venkovních sportů, je 8. červen. Od tohoto termínu by se totiž podle předběžného kalendáře vydaného národní generalitou mohly zase rozběhnout soutěže, ovšem s podmínkou splnění účasti maximálně padesáti osob na jednom místě. „Do takového limitu bychom se my bez problémů vešli včetně umožnění přístupu nějakých pětadvaceti diváků do hlediště. Spíš jde o to, že osmý červen je pohyblivé datum závislé na dalším vývoji nákazy COVID-19. Teoreticky se může posunout blíž ke květnu, ale spíš hlouběji do června, v horším případě až někam do letních prázdnin. Přesný zdravotní vývoj nedokáže nikdo předem odhadnout,“ ví Richard Beneš.
Nohejbalové soutěže by měly odstartovat okamžitě, jakmile to půjde. Nebo ne? „Jedna varianta počítá se zahájením všech soutěží družstev včetně naší první ligy co nejdříve po tom zmíněném 8. červnu, přičemž by se ještě řešil přesný herní systém. Jestli zachovat kompletní počet zápasů v základní části i celé play-off, nebo program nějak zkrátit.“
Ve hře je však i druhá varianta. „Objevily se návrhy, zda by nohejbal neměl využít aktuální situace a přejít po vzoru většiny týmových sportů na klasickou sezónu podzim – jaro. Což by znamenalo začátek soutěží až někdy zkraje září, potom zimní přestávku a následné dokončení od března do léta. Mně osobně se tenhle nápad docela líbí, ale teprve uvidíme, jak nakonec všechno dopadne. Český nohejbalový svaz každopádně musí rozhodnout asi nejpozději do půlky května,“ navázal Beneš.
Slibně pro Sokol I Prostějov vypadá šance uspořádat Přebor firem v nohejbalu trojic 2020 v původně plánovaném termínu 10. a 11. června. „Rádi bychom dokončili i rozjetý Pohár ZŠ v nohejbalu trojic 2020, jenže bude záležet na domluvě s vedeními jednotlivých škol, jestli by svým žákům za daných okolností umožnila nastoupit,“ doplnil šéf prostějovského nohejbalu.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...