Příjemnou noc, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram
Ilustrační foto

V minulé sezóně nohejbalisté TJ Sokol I Prostějov postoupili do semifinále první ligy mužů ČR, kde zle zatápěli favorizovanému Startu Praha a nakonec získali historický bronz. Přibližně v polovině aktuálního ročníku druhé nejvyšší tuzemské soutěže jsou však svěřenci trenéra Beneše až na poslední osmé příčce a těžce bojují o to, aby si zahráli alespoň předkolo play-off. Proč? Večerník pátral po důvodech poklesu.

Odpověď není potřeba hledat dlouho ani složitě, je dost jednoduchá: podstatný rozdíl je v sestavě Hanáků. Už v zimě pustil trenér Richard Beneš na celoroční hostování do extraligových Čelákovic extrémně talentovaného mladíka Jakuba Ftačnika, který samozřejmě citelně chybí. Jeho trvalá absence by se však dala dobře nahradit, kdyby zbytek týmu zůstával pohromadě. Jenže to se během roku 2018 zatím příliš neděje. Jako druhý důležitý člen sestavy vypadl kvůli práci Lukáš Wiesner, a byť to zpočátku vypadalo alespoň na jeho občasné starty, nakonec se na hřiště letos už nevrátí. Rovněž zaměstnání či rodinné důvody pak již několikrát neumožnily nastoupit ani dalším oporám Janu Matkulčíkovi, Jakubu Klaudymu, Tomáši Robovi či Marianu Příhodovi, jednou scházel i kapitán Jan Valenta.
V tomto ohledu se jednoznačně projevuje, že nohejbal je pouze amatérský sport hraný v prostějovských podmínkách i na prvoligové úrovni jen pro radost bez jakýchkoliv finančních výdělků. Tím pádem holt dostanou u hráčů někdy přednost jiné povinnosti. A jakmile družstvo postrádá kromě výše zmíněných Ftačnika s Wiesnerem ještě někoho dalšího z tahounů, okamžitě se to promítne do kvality zápasové sestavy.
V populárním českém sportu přes nízkou síť je přitom každý personální výpadek dvojnásob citelný. No, a když se jich u Sokola I nastřádalo za dosavadních deset kol soutěže tak mnoho, nelze se divit výsledkovému klopýtání. Benešovi svěřenci sedm utkání prohráli, z toho plných šest vysokým poměrem 1:6! Porazili jedině České Budějovice 6:3 a Zruč-Senec 6:4, k tomu remizovali 5:5 v Přerově. S pěti získanými body uzavírají tabulku.
Přesto není jejich situace zdaleka beznadějná. Na osmé pozici totiž dýchají na záda dvěma protivníkům se stejným bodovým kontem, tudíž minimálně šesté místo znamenající ještě účast ve vyřazovacích bojích zůstává naprosto reálným cílem. Zvlášť pokud los „jedničky“ ve zbytku dlouhodobé fáze je hodně přijatelný: tuto sobotu 9. června venku šesté České Budějovice, 16. června doma páté Holice, po letní pauze pak 26. srpna doma čtvrtý Přerov a 1. září venku sedmá Zruč-Senec.
Naprosto klíčová bude hned nejbližší bitva na jihu Čech, kde výběr Prostějova nesmí podlehnout, jestli chce do play-off skutečně proniknout. Těžko říct, kolik bodů k tomu bude potřeba ještě urvat, neboť záleží i na výsledcích ostatních konkurentů. Každopádně se nikdo nemusí obávat pádu o soutěž níž, protože z první ligy se letos nesestupuje. Valenta a spol. se tedy nepotřebují stresovat, místo toho mohou v klidu zkusit postupové štěstí. „V kompletní sestavě, kterou můžeme momentálně nasadit, jsme podle mého názoru schopni vyrovnaně bojovat s kterýmkoliv celkem první ligy,“ řekl už dříve kouč Richard Beneš. Tak ať se jeho slova ve zbytku sezóny 2018 potvrdí!

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...