Dobrý večer, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Historický úspěch v dospělé kategorii měli na dosah nohejbalisté TJ Sokol I Prostějov. O předminulém víkendu senzačně vyhráli první duel semifinálové série 1. ligy mužů ČR 2017 na hřišti silného Startu Praha a uplynulou sobotu měli k dispozici druhé vzájemné střetnutí v domácím prostředí, kterým mohli v případě vítězství stvrdit svůj fantastický postup do finále. Ale jak už to někdy v podobných situacích bývá, velkou šanci nevyužili a po hladké porážce 1:5 je stav série vyrovnaný 1:1. Postupujícího tudíž určí až rozhodující třetí mač v české metropoli, který je na programu tuto neděli 24. září od 13:00 hodin.

Bitvu číslo dva provázelo ponuré podzimní počasí, které všem aktérům dost zkomplikovalo podmínky. Předchozí vytrvalý déšť sice polevil a jen chvílemi poprchávalo, ale kurt i míče byly nasáklé vodou, tím pádem velice těžké. Navzdory nepřízni Matky přírody dorazil do hlediště v areálu u sokolovny na Skálově náměstí solidní počet fanoušků, jejichž natěšenou náladu ještě víc rozpumpovalo hned zahajovací utkání. Dvojice Ftačník - Matkulčík totiž svedla vyrovnaný boj s párem Klabík - Ungermann a dokázala jej těsně urvat 2:1 otočením z jednosetové ztráty, čímž si po skvělém výkonu připsala cenný skalp někdejšího mistra světa.
Vynikající úspěch se tím zase o krůček přiblížil, jenže rostoucí euforii v hanáckém táboře hosté během následujících dvou hodin nemilosrdně rozprášili. Nepříjemný byl přitom hladký způsob, jakým špatně hrající druhá dvojka Klaudy - Valenta i mladá trojice Matkulčík - Příhoda - Deutsch se střídajícím Kolářem podlehly mnohem lepším protivníkům. Po dvou debaklech Pražané otočili zápasové skóre na 1:2, přesto však stále nebylo nic ztraceno. A chléb se měl lámat až v dalších mačích, což se dokonale stalo - bohužel jednoznačně ve prospěch SK…
Nepomohl ani slibný vstup obvykle silné trojky Klaudy - Valenta - Ftačník do atraktivní řežby proti Ungermannovi a spol. Domácí borci získali první sadu, dokonce donutili uvadajícího šampióna planety ke střídání. Leč bývalá hvězda se za chvíli vrátila z lavičky na plac a právě ona se výtečnou produkcí podloženou bohatými zkušenostmi stala hlavním strůjcem suverénního obratu na 1:2. Načež přišel na řadu singl, v němž prostějovské mužstvo nezbytně potřebovalo k záchraně výsledku triumf Klaudyho nad Tůmou. Plejer Startu zpočátku extrémně chyboval a dostal nakládačku 10:1, ovšem od druhého dějství se zvedl. A jakmile po přesvědčivém vyrovnání na 1:1 odvrátil v dramatickém závěru dva mečboly, znervóznělý Hanák vyrobil při rozhodující výměně osudovou hrubku.
Za stavu 1:4 se zdálo, že Sokolu I může pomoci snad jedině zázrak. Zvlášť když do následujícího střetnutí trojic opět nastoupil tahoun Ungermann se svými parťáky a na druhé straně dvorce stálo papírově slabší trio Matkulčík – Příhoda - Deutsch, jež v úvodní části vůbec nestačilo 5:10. Přesto bojovnost hostitelům pomohla hladce uchvátit druhý set a ten třetí dostat do vyrovnané koncovky. V ní znovu rozhodoval úplně závěrečný bod. A neboť jej šťastně strhli na svou stranu Pražané, odvezli si do metropole rezultát 1:5 společně s právem porvat se o finálovou účast na vlastní antuce.
V prostějovských řadách logicky zavládlo nemalé zklamání. Místo bujarých oslav přepisování klubových dějin museli všichni rozdýchávat výsledkový výprask. „Úvod jsme měli velice dobrý, když Kuba Ftačník s Honzou Matkulčíkem kvalitním výkonem zdolali hostující dvojku, ve které byl Vilém Ungermann. Bohužel se pak vůbec nedařilo naší osvědčené dvojici Jakub Klaudy, Honza Valenta. Kluci po pravdě zahráli špatně, jako by nebyli ve své kůži. Totéž se dá potom říct také o obou našich trojkách, kterým chyběla potřebná jistota, lepší obrana v poli i pestrost útoku. Soupeři toho pochytali dvakrát víc než my a zkušeně zakončovali, na rozdíl od nás předvedli dneska komplexně výborný nohejbal. Záchranu poté nepřinesl ani Kuba Klaudy v singlu. Tůma proti němu nejprve hrozně chyboval, ale od druhého setu mu riskantní míče začaly padat do kurtu a těsně ztracená koncovka vlastně rozhodla celý zápas. Chlapci v další trojici sice ještě zabojovali a rovněž se dostali na jedinou výměnu od dílčí výhry, jenže otáčet z 1:4 na 5:4 by i tak bylo skoro nemožné,“ shrnul ve svém hodnocení trenér nohejbalistů TJ Sokol I Richard Beneš.
Flintu do žita však on ani jeho svěřenci předčasně nehází. „Nemusím ani zdůrazňovat, že rozhodující třetí utkání v Praze bude nesmírně náročné. V kleci na Startu to je vždycky moc těžké a tím víc teď, jakmile půjde o přímý postup do finále první ligy. Navíc proti nám stojí opravdu hodně silný i ostřílený celek s kvalitativně širokým kádrem, což v Prostějově názorně předvedl. Na druhou stranu jsme u nich dokázali před týdnem zvítězit v okamžiku, kdy to absolutně nikdo nečekal. Proto do Prahy v neděli pojedeme se zvednutými hlavami a odhodlaní i napodruhé zkusit obrovské překvapení,“ slíbil Beneš.

1. liga mužů ČR 2017 - semifinále, 2. zápas
TJ Sokol I Prostějov - SK Start Praha 1:5
Stav série: 1:1

Výsledky jednotlivých utkání: Ftačník, Matkulčík – Klabík, Ungermann 2:1 (-9, 8, 9), Klaudy, Valenta – Tůma, Sachl (Kupský) 0:2 (-8, -4), Matkulčík, Příhoda, Deutsch (Kolář) – Tůma, Sachl, Bálek 0:2 (-6, -5), Klaudy, Valenta, Ftačník – Klabík, Ungermann, Kupský (Kaplan) 1:2 (8, -5, -7), Klaudy – Tůma 1:2 (1, -5, -9), Matkulčík, Příhoda, Deutsch (Kolář) – Ungermann, Kupský, Kaplan (Klabík) 1:2 (-5, 6, -9)
Trenér Prostějova: Richard Beneš
Trenér Prahy: Miroslav Sachl
Rozhodčí: Spáčil a Osman
Diváků: 150

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...