Příjemnou noc, dnes je sobota 20.4.2024
svátek slaví Marcela,
zítra Alexandra
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE Obrovské drama prožili samotní aktéři i nejvěrnější fandové během utkání desátého kola 1. ligy mužů 2016/2017 mezi nohejbalisty TJ Sokol I Prostějov a SK Start Praha. Notně oslabený domácí tým prohrával už 1:4 a směřoval k hladké porážce, ale místo toho zabojoval, v kritické chvíli se dokázal semknout. A úžasným otočením nepříznivého vývoje vydřel převelice důležité vítězství 6:4!

TJ Sokol I Prostějov – SK Start Praha 6:4

Výsledky jednotlivých utkání:

Ftačník, Matkulčík - Novák, Kupský 2:0 (7, 8), Klaudy, Wiesner – Tůma, Sachl 1:2 (9, -9, -8), Omelka, Ftačník, Matkulčík – Tůma, Novák, Balej 1:2 (-9, 6, -9), Klaudy, Wiesner, Gubčo – Zátka, Sachl, Kaplan (Kupský) 0:2 (-8, -8), Pospíšil, Gubčo – Balej, Kaplan 0:2 (-4, -3), Klaudy – Tůma 2:0 (9, 6), Omelka, Ftačník, Matkulčík – Sachl, Kupský, Kaplan 2:1 (8, -9, 9), Klaudy, Wiesner, Gubčo – Tůma, Novák, Balej 2:0 (5, 7), Ftačník, Matkulčík – Tůma, Sachl 2:0 (8, 9), Klaudy, Wiesner – Novák, Kupský 2:0 (5, 8).

Sestava Prostějova: Ftačník, Matkulčík, Klaudy, Wiesner, Omelka, Gubčo, Pospíšil. Trenér: Richard Beneš

Rozhodčí: Spáčil a Osman. Diváků: 50


„Takový obrat nepamatuji. Pouze jednou ve Žďáru ještě ve druhé lize jsme ztráceli 0:3 a nakonec remizovali 5:5, ale úplně otočit v podstatě ztracený zápas, to se povede jen výjimečně,“ smál se po infarktovém představení prostějovský trenér Richard Beneš. To už byl spokojený a dá se říct i šťastný, leč v polovině čtyřhodinové bitvy se právem rozčiloval. Vypadalo to na krutý debakl.

Za chladného podmračeného počasí neustále hrozícího deštěm, kdy hru navíc komplikoval nepříjemně silný vítr, vstoupili Hanáci bez pěti členů základní sestavy do stěžejního mače výborně díky přesvědčivému úspěchu dvojice Ftačník - Matkulčík nad Novákem a Kupským 2:0 po setech 10:7, 10:8 - 1:0. Jenže vzápětí přišel první zlom. Ve druhých „dvojkách“ Klaudy s Wiesnerem ztratili slibně rozjetý duel proti duu Tůma - Sachl - 1:1. Následně přišly dvě zbytečné porážky v trojicích, po kterých hosté získali uklidňující vedení. Omelka, Ftačník, Matkulčík i Klaudy, Wiesner, Gubčo totiž nasekali školácké chyby v klíčových okamžicích závěru vyrovnaných setů včetně zkaženého podání při mečbolu soupeře - 1:3. A protože hned poté mladičký žák Pospíšil v páru s Gubčem zaplatil při své premiéře mezi dospělými nováčkovskou daň inkasovanou nakládačkou 4:10 a 3:10, znamenalo to téměř neřešitelný průběžný stav 1:4. „Toho mladého kluka mi bylo až líto, ale bez tolika scházejících opor prostě musel nastoupit a logicky to po psychické stránce nezvládl. Za nic však nemohl, spíš mě předtím naštvali zkušenější kluci lehkomyslnými hrubkami. Přiznám se, že v tu chvíli bych i remízu 5:5 bral za ohromný úspěch,“ povídal Beneš.

Fantastický zvrat načal kapitán Klaudy singlovým přemožením Tůmy, když v úvodní sadě nedovolil sokovi proměnit dva setboly - 2:4. Podobně na hraně probíhalo následné střetnutí trojic, jež Omelka - Ftačník - Matkulčík doslova urvali nejtěsnějším poměrem 10:8, 9:10, 10:9 díky zvládnutí rozhodující poslední výměny - 3:4. „Tam se celé utkání zlomilo v náš prospěch a začal jsem věřit, že minimálně plichtu uděláme, možná to i otočíme,“ ohlížel se za klíčovou situací kouč Sokola I.

Jeho svěřenci nabrali zásluhou dvou těsně získaných těžkých soubojů novou mentální energii a poté už nedali pražskému výběru ani čuchnout. Trojka Klaudy - Wiesner - Gubčo dominovala jednoznačně, čímž bylo vyrovnáno - 4:4. Dvojice Ftačník - Matkulčík se tentokrát vyvarovala zaváhání v kritických momentech a brala za to nesmírně důležitý triumf, který znamenal vedení 5:4. Závěrečný debl pak již měli Klaudy s Wiesnerem pevně pod kontrolou, aby výsledkem 2:0 na sety dokonali sladký obrat na finálních 6:4! Nad antukovým kurtem u sokolovny na Skálově náměstí se nesla velká, spontánní i hlasitá radost.

„Chyběli nám z různých důvodů Příhoda, Valenta, Deutsch, Roba i Kolář. Při tak citelném oslabení jsem po pravdě nečekal ani zisk bodu, zvlášť když Start Praha je pro každého dost nepříjemným soupeřem. Za stavu 1:4 to opravdu vypadalo beznadějně, ale chlapci zabojovali a musím jim poděkovat, jakým způsobem dokázali celý zápas zachránit. Něco takového se podaří skutečně málokdy,“ oddechoval Beneš s úlevou.

Nyní se jeho mužstvo přiblížilo splnění základního cíle v podobě záchrany a zároveň může směle pomýšlet na postup do play-off. „Klíčové je ve vyrovnané tabulce skončit po základní části nejhůře šestí, neboť poslední dva celky pořadí čekají boje o udržení, zatímco mančafty od třetího do šestého místa jdou do předkola play-off. Teď jsme právě šestí, ale jediný bodík za druhou pozicí, čímž není vůbec vyloučen ani přímý postup do semifinále! Porveme se o maximum, co půjde, byť hlavní je nesestoupit. Klíčové bude zvládnout nejbližší derby v Přerově, kam zajíždíme v sobotu. Snad nastoupíme kompletní,“ přál si zkušený lodivod.

1. liga mužů 2016/2017

Výsledky 10. kola: TJ Sokol I Prostějov – SK Start Praha 6:4, SKN Žatec – MNK Silnice Group Modřice 6:3, AC Zruč-Senec 2004 – TJ Avia Čakovice B 6:2, TJ Sokol Horažďovice VYNK Hapon – TJ Spartak MSEM Přerov 6:2 (předehráno).

Průběžná tabulka

1. Žatec           10        9          1          0          59:22   19

2. Zruč-Senec 10        5          2          3          50:34   10

3. Start Praha  11        4          2          5          47:47   10

4. Horažďovice10       4          2          4          43:43   10

5. Modřice      11        4          2          5          43:51   10

6. Prostějov     10        4          1          5          40:45   9

7. Čakovice B 12        3          3          6          43:57   9

8. Přerov         12        3          1          8          33:59   7

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...