Dobré dopoledne, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Za celý svůj pracovní život jsem před každým novým ročníkem kolektivních sportů řešil v článcích jen to, jak se ten který tým na danou sezónu připravil, jestli má formu, kam sahají jeho ambice a podobně obvyklé věci. Teď poprvé v historii se do popředí pozornosti dostalo něco úplně jiného: nakolik vůbec umožní koronavirus hrát. A hokejistů LHK Jestřábi Prostějov se tyhle zdravotní otazníky týkají víc než kohokoliv jiného.

Právě lední hokej totiž patří k nejvíce nakažlivým tímto novým typem nemoci, použijeme-li mírnou nadsázku. Kromě toho ptačí dravci si prošli hromadným proděláním COVIDU-19 a s tím spojenou čtrnáctidenní karanténou, která citelně poznamenala jejich společnou přípravu na Chance ligu mužů ČR 2020/21. Vedení soutěže přitom stanovilo jasná nová pravidla, kterak sezónu navzdory permanentní hrozbě epidemie rozjet, pokračovat v ní, a pokud možno ji také dokončit. Jakákoliv větší jistota však za současné globální situace logicky chybí.
Pokud aspoň na chvíli opustíme virové téma, prožili si Jestřábi od minulého, hrubě nepovedeného ročníku i hromadu normálních změn. V první řadě prošel vydatnou přestavbou hráčský kádr, kde zejména v zadních řadách nezůstal takříkajíc kámen na kameni. Vedle gólmanů a obránců navíc přišlo dost nových též útočníků, celkově má mančaft jiné složení skoro ze dvou třetin. Odešli všichni veteráni, místo nich přibylo borců v optimálně produktivním věku. Což by nakonec nemuselo být ke škodě, spíš naopak.
Nový hlavní kouč Jiří Šejba, který nahradil vážně nemocného Ladislava Lubinu, totiž do mužstva okamžitě začal hustit rychlé, důrazné a maximálně aktivní pojetí hry, jež má z dřívější pomalosti se spíš nátlakovým stylem vést k vítané proměně směrem do moderní hbitosti. Na ledě to během přípravných zápasů opravdu fičelo a místy vše vypadalo velice dobře, ovšem v některých utkáních – zvláště proti silným soupeřům – přicházely i špatné pasáže, viditelné problémy. Tudíž optimismus je možná na místě, leč pouze opatrný a raději mírný.
Vzhledem k okolnostem tvoří prvoligovou soutěž premiérově v novodobých dějinách extrémně vysoký počet osmnácti účastníků, z nichž plných dvanáct postoupí do play-off. Elitní čtyřka, jež projde přímo do čtvrtfinále, bude při realistickém pohledu mimo možnosti obměněného elhákáčka. Ale dostat se aspoň do předkola? To by snad mělo klapnout, právě k tomuhle cíli je potřeba upírat aktuální prostějovské uvažování. Byť klubová ekonomika v hanáckém táboře logicky strádá, tak jako všude jinde. Jenže málokde zůstávají bez trenéra brankářů i kondičního specialisty, na čemž se majitel LHK letos rozhodl po finančních ztrátách šetřit peníze.
Tím se obloukem vracíme na koronavirový začátek konstatováním, že absolutně nikdo nedokáže předem odhadnout, co vše hokeji i dalším sportům umožní tahle šílená doba odehrát – v návaznosti na epidemiologická opatření. Sice se povedlo poslední dobou nastavit poněkud mírnější pravidla dávající aspoň určitou naději sportovní sféře dál pokračovat vzdor covidovým represím, nicméně spolehnout se na něco trvaleji nyní prostě nelze. Tudíž nezbývá než jít den za dnem, zkusit makat na maximum možného a komplikace řešit tak, jak budou přicházet.
A společně uvidíme, k čemu tohle všechno povede...

Tip Večerníku na pořadí Chance ligy mužů ČR 2020/21 po základní části

1. Rytíři Kladno
2. HC RT TORAX Poruba
3. VHK ROBE Vsetín
4. HC ZUBR Přerov
5. HC Dukla Jihlava
6. AZ Heimstaden Havířov
7. HC Stadion Litoměřice
8. HC Slavia Praha
9. LHK Jestřábi Prostějov
10. SK Horácká Slavia Třebíč
11. HC Frýdek-Místek
12. HC Stadion Vrchlabí
13. HC Baník Sokolov
14. HC Benátky nad Jizerou
15. Hokej Ústí nad Labem
16. SK Trhači Kadaň
17. Draci PARS Šumperk
18. SC Kolín

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...