Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 16.5.2024
svátek slaví Přemysl,
zítra Aneta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Výkonný výbor Českého hokeje rozhodl pátečním hlasováním per rollam o tom, že právo účasti v Chance lize mužů ČR 2020/2021 získali vítězové dlouhodobé části všech tří skupin 2. ligy z uplynulého ročníku, tedy Vrchlabí (Sever), Kolín (Střed) i Šumperk (Východ).

Ve třetí nejvyšší národní soutěži nebylo kvůli předčasně ukončené sezóně z důvodu nákazy koronavirem dohráno play off, jehož vítězové v jednotlivých grupách měli mezi sebou svést kvalifikační boj o jediné postupové místo. Nyní může jít nahoru celá výše zmíněná trojice a tím počet účastníků v příštím prvoligovém ročníku teoreticky vzroste až na devatenáct místo původně plánované sedmnáctky!
Prakticky však ve vzduchu visí varianta, že týmů ve druhém soutěžním patře tuzemska bude nakonec o něco méně. Například vedení HC Slovan Ústí nad Labem oznámilo, že vinou nastupující krize vinou COVID-19 přišlo o potenciálního nového partnera a tím pádem zvažuje dobrovolné přesunutí do druhé ligy. Do podobných ekonomických problémů se v současné situaci navíc mohou dostat i další oddíly, což by počet mužstev v první lize třeba opětovně snížilo.
Každopádně svazové vedení nehodlá připustit případné kupčení s právem na start v Chance lize. „Výkonný výbor současně rozhodl, že kluby, které získaly právo účasti postupem z nižší soutěže v předčasně ukončené sezóně, ho nemohou postoupit jinému zájemci. Pokud klub práva účasti ve vyšší soutěži nevyužije, zůstává mu zachováno právo účasti v soutěži, v níž nastupoval v sezóně 2019/20,“ vysvětlil tiskový mluvčí Českého hokeje Zdeněk Zikmund, že žádné prodávání licence postupujícími není možné.
Pokud si vše shrneme, tak po pátečním rozhodnutí má Chance liga momentálně devatenáct frekventantů: deset z Čech (Kladno, Chomutov, Litoměřice, Slavia Praha, Benátky nad Jizerou, Ústí nad Labem, Kadaň, Sokolov, Vrchlabí, Kolín) a devět z Moravy (Přerov, Vsetín, Havířov, Poruba, Jihlava, Třebíč, Frýdek-Místek, Prostějov, Šumperk). Za stávajících finančních těžkostí se tak přímo nabízí například rozdělení soutěže už v základní části na dvě územní skupiny, což by všem ušetřilo dost peněz za cestování. „Po podání přihlášek rozhodne výkonný výbor o herním systému soutěží pro sezónu 2020/21 včetně postupů a sestupů tak, aby byly v nejbližším následujícím ročníku dosaženy počty účastníků stanovené jeho rozhodnutím z 19. prosince 2019. Na základě tohoto rozhodnutí bude v sezóně 2021/2022 nastupovat v první lize šestnáct účastníků,“ připojil Zikmund další důležité info s tím, že zmíněná uzávěrka přihlášek je 22. května.
Schyluje se tedy k pořádné mele v bitvách o záchranu, neboť z devatenáctky prvoligových mančaftů by za rok mohly sestupovat až čtyři celky! Samozřejmě však ještě záleží na tom, jaká pravidla stanoví Český hokej v tom ohledu, kdo a za jakých podmínek půjde v jednotlivých soutěžích od extraligy po druhou ligu jak nahoru, tak dolů. Každopádně od léta 2022 má mít Chance liga dokonce už jen čtrnáct účastníků, pokud znovu nedojde k nějaké změně.
Reakci sportovního manažera Jiřího Vykoukala na tyto novinky v Chance lize se Večerníku do uzávěrky vydání nepodařilo získat.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...