Dobré odpoledne, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Od sezony 2018/2019 si vedení prostějovských Jestřábů slibovalo překonání dlouhodobého milníku v podobě postupu do semifinále první ligy, které se klubu naposledy povedlo v sezoně 2002/2003. Vedení dokázalo v létě minulého roku udržet kostru úspěšného týmu, který sehrál vyrovnanou čtvrtfinálovou partii s Kladnem a navíc získalo do svých řad elitního obránce, centra i střelce. Vstup do sezony měli Jestřábi pomalejší, ale po první polovině soutěže se pohybovali mezi prvními čtveřicí. Bohužel od prosince jakoby pomalinku docházel dech a do play-off se Prostějov probojoval až ze sedmého místa. V něm čekal druhý tým základní části VHK Robe Vsetín a jestřábí letka i přes papírové předpoklady sahala po vysněném semifinále. Nakonec to ale stejně jako v předchozích třech sezónách po sobě ani napočtvrté nevyšlo a semifinálová brána druhé nejvyšší soutěže tak zůstala Prostějovu i po šestnácti letech zapovězena. Ve spolupráci s marketingovým manažerem LHK Jestřábi Štefanem Žigárdym vám Večerník přináší ještě jedno závěrečné ohlédnutí za uplynulým ročníkem.



DUBEN 2018
Prostějovské vedení nelenilo a ještě před koncem sezony si v předstihu pojistilo služby nejproduktivnějších hráčů z minulého ročníku Tomášů Nouzy a Divíška. Kolem nich se měla vytvořit rozdílová první pětka, která bude rozhodovat zápasy. Dalšími borci, kteří podepsali kontrakty byli Jan Starý a David Dvořáček. Jakub Neužil, Lukáš Luňák, Matouš Venkrbec a Daniel Kolář měli podepsané víceleté kontrakty. Tým po sezoně opustili Ondřej Fiala (konec kariéry), Marek Švec (na zkoušku v Karlových Varech), Dominik Groh (Ústí nad Labem), Aleš Holík (konec kariéry) a Marek Drtina (Nice - Francie). Smlouvy ve stejném složení jako minulou sezonu podepsal i realizační tým. Na pozici trenérů zůstali Jiří Vykoukal, Ivo Peštuka, Štefan Žigárdy a David Skřivánek. Vedoucím týmu zůstal Josef Ovečka a pokračovali také kustodi Michal Černý a Lukáš Duba.
Samotným hokejistům v dubnu začala letní příprava. Hráči z Prostějova a okolí se připravovali pod dohledem Davida Skřivánka a zbytek týmu pod dohledem jejich osobních trenérů. David Skřivánek k individuální letní přípravě říká: „Každý bude mít vlastní plán, dle výsledků testů, které hráči absolvovali. Dá se ale říct, že hokejisté mají mnohdy podobné problémy, jako jsou zkrácené a slabé hamstringy, nerovnováha v ramenním kloubu nebo špatná mobilita kyčlí. Lišit se budou i programy podle toho, zda má hráč převahu rychlých nebo pomalých svalových vláken. To mi umožní přesně zvolit daný počet opakovaní nebo frekvenci obměny cviků. Jsem rád, že mám možnost studovat v zahraničí a využít nejnovější poznatky a moderní trendy, které v Česku ještě nejsou příliš dostupné.“

KVĚTEN 2018
Na začátku května už bylo jasné, že v týmu nezůstanou obránce Dušan Žovinec a střelec Jan Rudovský, kteří neodolali vábení Frýdku-Místku. Hlavně druhý jmenovaný byl asi největší oslabením oproti minulé sezoně, vzhledem k absenci praváka v týmu. Nové smlouvy podepsali obránci Ladislav Havlík, Ondřej Mikliš, Alex Rašner a útočníci Radek Prokeš a prostějovský odchovanec Václav Meidl. Cíl Jestřábů na novou bylo semifinále 1.ligy a v květnu se povedlo podepsat tři hráče, kteří měli k tomuto cíli výrazně pomoci. Do obrany přichází obránce s nejtvrdší střelou extraligy Jan Zdráhal (HC Dukla Jihlava) a útočníci Marek Račuk (HC Slavia Praha) s Lukášem Žálčíkem (HC Dukla Jihlava). Na spolupráci tvořivého centra a elitního střelce postaví Jiří Vykoukal nejnebezpečnější druhou pětku v soutěži.
Dlouholetý patner WSM ukončil podporu první hokejové ligy a od nového ročníku nese 1. liga název Chance liga. Novinky přinesla i samotná soutěž, ze které se nesestupuje a po tři roky postoupí vždy nejlepší tým z druhé ligy. V minulé sezoně to byla ostravská Poruba. Z extraligy do první ligy spadla HC Dukla Jihlava a směrem nahoru putovala karlovarská Energie.

ČERVEN 2018
Posily, které tým ulovil v šestém měsíci byly do brankoviště. Jako dvojka přichází ze Zlína na hostování talentovaný Daniel Huf a střídavé starty z téhož týmu má vyřízené Tomáš Štůrala. V červnu světlo světa spatřilo rozlosování Chance ligy a první utkání naše letka sehraje jako předzvěst budoucího čtvrtfinále doma proti VHK Robe Vsetín. Klub si v pro hokejisty okurkovém období připravil několik akcí pro fanoušky. Za zmínku stojí dotazník, ranní káva s hokejisty nebo dračí lodě na Plumlovské přehradě či účast v prvním ročníku fotbalového turnaje hokejových týmů Hořava Cup.

ČERVENEC 2018
Začátek prázdnin se vždy nese v duchu dovolené a nejinak tomu bylo i v Prostějově. Klub společně se svými partnery firmou Nutrend a statutárním městem Prostějov uspořádali na celé prázdniny cyklistickou akci Tour de Prostějov. Kdo se této akce zúčastnil mohl na kole, pěšky, autem poznat krásy Prostějova a jeho okolí. Pro tři vítěze ceny připravila již zmiňovaný partner Jestřábů firma Nutrend. V červenci také vyšel evropský žebříček hokejových klubů, na kterém Jestřábi vyletěli o dvaatřicet míst na 181. pozici. Třiadvacátého pak hokejisté poprvé obuli brusle a absolvovali trénink na ledě.

SRPEN 2018
Do týmu přichází zkušený Tomáš Karpov, který v průběhu první poloviny soutěže nahradil Jana Starého na levém křídle první formace a výrazně přispěl k raketovému vstupu elitní formace do soutěže. Na ledě s týmem absolvují zkoušku David Chujac, Matěj Zabloudil, Dominik Liška, Petr Krejčí, Michael Foltýn, Ondřej Matýs, Vojtěch Krejčiřík a Matěj Bažant. Nakonec uspěli pouze Foltýn, Matýs, Krejčiřík a Bažant.
Srpen slouží hokejovým týmům na rozehrání, sehrání přátelských zápasů a pro trenéry je to ideální čas na to vyzkoušet hráče a poskládat jednotlivé pětky. Pro trenéry bylo největším oříškem najít k Račukovi a Žálčíkovi levé křídlo. Jestřábi sehráli sedm přátelských utkání s bilancí 3 výhry a 4 porážky. Mezinárodní konfrontace je čekala s polským GKS Katowice a slovenským týmem HK Nové Zámky. Další soupeři byli prvoligový rivalové z Třebíče a Českých Budějovic. Poslední utkání přípravy se odehrálo na začátku září tři dny před začátkem Chance ligy a Prostějov si odvezl z Budějovic porážku 4:1.

ZÁŘÍ 2018
Vstup do sezony je pro každý tým velice důležitý a Prostějov po rozpačité přípravě, kdy třikrát vyhrál a čtyřikrát prohrál, čekal v prvním utkáním ambiciózní Vsetín. Domácí letka toto utkání vyhrála 6:5 po prodloužení a vstup do sezony se povedl hlavně Tomášovi Divíškovi. První zápas sezony poodkryl v čem bude síla prostějovského týmu a kde ho bude tlačit bota. Výborná ofenziva, ale velké mezery v obranné práci celého týmu. Po posledním záříjovém utkání měli Jestřábi bilanci 4 výhry a 4 porážky. Hokejisté v rámci spolupráce s statutárním městem Prostějov poprvé vyrazili do základních škol, kde v průběhu sezony absolvovali besídky s prostějovskými prvňáčky.

ŘÍJEN 2018
V říjnu čekala na Jestřáby porce jedenácti utkání. V tomto měsíci dokázali udělat nejdelší šňůru vítězných zápasů v řadě, když se jim postupně podařilo porazit Havířov (5:0), Ústí (5:4), Třebíč (6:3) a Litoměřice (5:4). Celkově se povedlo šestkrát vyhrát a v pěti případech odcházeli jako poražení. První nulu v sezoně si připsal Tomáš Štůrala, který vypomáhal formou střídavých startů ze Zlína. V říjnu také přišla nejvyšší prohra, když Prostějov utrpěl debakl v Jihlavě 2:8. V tomto utkání se navíc zranil Tomáš Nouza, kterému vystřelený puk zlomil čelist. Aby toho nebylo málo, tak se v utkání s Frýdkem-Místkem (2:3), zranil i Marek Račuk a oba dva hráči si museli od hokeje na měsíc odpočinout. V shrnutí po první čtvrtině základní části Jiří Vykoukal poznamenal: „Měli jsme dost dobrých zápasů, některé nám naopak nevyšly. Pro mě je důležité, že ten mančaft pracuje a že se snaží. Doufám, že se od toho budeme odrážet dál. Dostáváme opravdu hodně gólů. Soupeř si na nás mnoho šancí nevytvoří, ale góly mu tam padnou. To se občas stane. Věřím ale, že se to v průběhu sezóny bude zlepšovat.“

LISTOPAD 2018
Předposlední měsíc loňského roku byl v podání jestřábí letky nejlepším v celé sezoně. Šest výher a pouze dvě porážky vystřelily Prostějov do první čtverky. Cesta to však nebyla jednoduchá, ale tým naplňoval svůj potenciál a postupně porazil Č. Budějovice (5:3), Kadaň (6:2), Havířov (3:2), Ústí (2:0), Třebíč (4:3) a Litoměřice (4:3 v prodloužení). Bod ještě dokázal získat v domácím utkání s Kladnem (2:3 v prodloužení) a jedinou porážku v normální hrací době zapsal na ledě Frýdku-Místku (2:7). Série výher posunula do čela kanadského bodování Tomáše Divíška, Tomáše Nouzu a Marka Račuka, kteří se v jednu chvíli poskládali na prvních třech místech kanadského bodování. Zdatně jim sekundoval i Lukáš Žálčík a Jan Zdráhal. Prvně jmenovaný byl průběžně nejlepší střelec soutěže a ten druhý nejproduktivnější obránce. Prostějovský klub oslavil 100 let Československa speciálním kvízem, ve kterém fanoušci mohli vyhrát speciální cenu v podobě plnohodnotného tréninku s A-týmem. Dále se objevili v Prostějovském Šnytu, kde část týmu absolvovala vědomostní soutěž a pokračovaly návštěvy základních škol v Prostějově.

PROSINEC 2018
Prosinec byl ve znamení návratů a ztrát. Po měsíčním zranění se do sestavy vrátili Nouza s Račukem, ale kvůli virovému onemocnění vypadl na měsíc Tomáš Divíšek (antibiotika), Lukáš Žálčík (antibiotika), Filip Hanták (rameno) a Jan Zdráhal (třísla). K nim se v na kratší dobu připojili Ladislav Havlík (zranění nohy), Ondřej Mikliš (stopka na tři utkání) a asi nejcitelněji tým oslabil odchod Tomáše Karpova do sportovního důchodu. I tak Jestřábi dokázali z deseti utkání šest vyhrát, včetně jediného triumfu v hanáckém derby s Přerovem (3:2 po samostatných nájezdech) a čtyřikrát odcházeli bez získaného bodu. Jestřábí letka se stále držela na dohled první čtverky, ale díky úzkému kádru začali hráčům postupně docházet síly a to se projevilo v následujícím měsíci, který odstartoval poslední čtvrtinu Chance ligy 2018/2019.

LEDEN 2019
V prvním měsíci nového roku se i díky zmiňovaným výpadkům v sestavě poprvé v sezoně otočila statistka vyhraných a prohraných utkání. Jestřábi z deseti zápasů pouze dvakrát vyhráli za tři body a stejný počet vítězství zapsali po samostatných nájezdech, avšak hned v šesti případech odcházeli z ledu jako poražení. Tým se propadl až k osmému místu a velice rychle se mu vzdálila první čtveřice, která odskočila až na dvanáct bodů. Díky špatným výkonům a rozsáhlé marodce tým posílili Zdeněk Čáp, Jakub Husa, Lukáš Volf, Tomáš Pšenička a Petr Krejčí. Zvláště poslední hráč přinesl aspoň malou radost prostějovským fanouškům. Devatenáctiletý odchovanec absolvoval s týmem letní přípravu a po její konci odešel do Opavy, kde poprvé okusil seniorskou soutěž. Na severu Moravy si postupně vypracoval neotřesitelnou pozici a po dobrých výkonech ve druhé lize si odbyl premiéru i v dresu s jestřábem na prsou. Jeho výkony zaujaly natolik, že si vysloužil od vedení týmu čtyřletou smlouvu. Jak se říká: „Dobří holubi se vracejí“.

ÚNOR 2019
V tomto měsíci vrcholily boje o místenky do play-off a rozhodovalo se o umístění v individuálních statistikách. Prostějov po těžkých bojích vyválčil sedmé místo, které si zajistil až v posledním dějství. S umístěním a předvedenou hrou v základní části nepanovala napříč spektrem spokojenost, ale všechno si družina Jiřího Vykoukala a Ivo Peštuky mohla vynahradit v play-off, ve kterém prostějovská letka vyhlížela VHK Robe Vsetín. Zápasy se Vsetínem přinesly útočný hokej, spousty branek a vyrovnanou bilanci dvou výher a dvou porážek. Tomáš Divíšek bojoval s Lubošem Robem a Antonínem Pechancem o krále kanadského bodování. Nakonec za Lubošem Robem zaostal o pouhé dva body, když získal 63 bodů (27+36), ale díky zranění odehrál o sedm utkání méně. Marku Račukovi utekla cena pro nejlepšího nahrávače o jedinou gólovou nahrávku a Lukáš Žálčík zaostal na druhém místě mezi střelci o sedm přesných zásahů. Jakub Neužil se po rozpačitém začátku sezony dostal do ráže a obhájil první místo v počtu vychytaných vítězství.

BŘEZEN 2019
V posledním měsíci rozebereme asi nejlepší část letošní sezony. Zápasům play-off se říká nová soutěž a Jestřábi do něj vstoupili s čistým štítem, ale se stejnou hrou jakou předváděli v průběhu celé sezony. Ve hře se ukázaly přednosti našeho týmu i jeho nedostatky. Do série se vstupovalo na vsetínském Lapači a první utkání bylo jasně v režii domácích, kteří potvrdili dominanci na svém ledě a zaslouženě vyhráli 3:0. Třiapadesát minut druhého utkání přineslo podobný průběh jako to první, ale zlom přišel s první brankou Jestřábů. Konečně se jim podařilo odčarovat kouzlo Jana Šelepněva a mohutným náporem v posledních minutách dokázali vyrovnat z 1:3 na 3:3. Celý tým a jeho početná skupina fanoušků, která celé utkání srdnatě bojovala proti mnohonásobné převaze, se happyendu nedočkala. Branka Kucharczyka z 62. minuty vzal naděje na první bod v sérii. Za stavu 0:2 na zápasy se série přesunula do Prostějova. Začátek prvního domácího utkání přineslo úžasné choreo v podání našich fans a vyrovnanou hru, ve které se Jestřábi dostali v průběhu utkání do vedení 2:1 a 3:2. Zápas rozhodla branka Davida Dvořáčka v prodloužení. Druhé utkání nabídlo totožný průběh s tím rozdílem, že se po samostatných nájezdech radovali Valaši 3:4sn. Prostějov odjížděl do Vsetína s nožem na krku a za stavu 1:3 na zápasy musel zbývající utkání vyhrát, aby splnil předsezónní cíle. Po vynikajícím týmovém výkonu na Lapači snížil sérii po výhře 4:2 a doma Vsetín přejel 5:1. Stav série byl 3:3 a o všem muselo rozhodnout poslední sedmé utkání. To se našim hráčům nepovedlo podle představ a semifinále Chance ligy si vítězstvím 2:6 zajistil valašský hokejový klub.

Taková byla celé sezona 2018/2019 z pohledu prostějovských hokejistů. „Za celý týmu LHK Jestřábi Prostějov bychom chtěli všem hráčům, pracovníkům, fanouškům a lidem, kteří podporují prostějovský hokej ještě jednou poděkovat a doufáme, že v příští sezoně 2019/2020 se budete bavit stejně dobře jako v té letošní a podaří se nám společně splnit dlouholetý sen všech prostějovských příznivců,“ udělal tečku za uplynulým ročníkem Štefan Žigárdy, marketingový manažer klubu a trenér brankářů.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...