Dobré ráno, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Zažili zase něco nového. Mladší žáci SK Prostějov 1913 se v první polovině února vypravili společně se svými trenéry, popřípadě rodiči do Švédska. Jejich kroky vedly do řady významných severských památek, jako jsou areál královského zámku Drottningholm nebo radnice ve Stockholmu se Zlatým sálem a Modrou halou. Prošli se ale i po přírodě a nevynechali pochopitelně ani hokej. Ve všech třech zápasech se švédskými protějšky zvítězili.

Směr Švédsko vyrazili Prostějované z domova v sobotu 2. února. Na cestě do Skandinávie okusili hned několik typů dopravních prostředků. Kromě tradičního autobusu nastoupili na trase mezi Rostockem a Gedserem na trajekt společnosti Scandlines a při zastávce v dánské metropoli Kodani se projeli na lodi, aby si lépe prohlédli tamní turisticky atraktivní centrum.

Romantika ve švédské zimě
Ve Švédsku je přivítala pravá zima, která by směle trumfla i tu z obrázků slavného malíře Josefa Lady. Šlo o něco kouzelného, pro všechny děti i rodiče představoval příjezd do daleké země romantiku. Ve sněhu, kterého bylo opravdu vrchovatě, je navíc čekal ukrytý příjemně a útulně zařízený penzion.
Švédská pohádka pokračovala návštěvou Kinnarps Areny v Jönköpingu, kde hraje své domácí zápasy tým HV71, účastník nejvyšší soutěže země tří korunek. Po procházce v Gränně zase přišlo na řadu potěšení pro milovníky sladkostí. Z výrobny cukrovinek totiž jako finální produkty vyjíždějí sladké Polkapojkarna ve tvaru špalíčků.

Vítězné hokejové tažení
Navzdory nabitému programu a veškerým zajímavostem však prostějovské účastníky zájezdu nejvíce nadchla hokejová utkání, logicky. Šestnáct hráčů do pole a dva brankáři do nich sami zasáhli a ještě se jim proti neobvyklým soupeřům náramně dařilo. Do zápasového tempa museli přepnout celkem třikrát. „Všechny zápasy skončily jednoznačným vítězstvím našeho týmu, i to byl pochopitelně jeden z důvodů, proč si je kluci tolik užili,“ nezastírala Martina Marková, která zájezd rovněž absolvovala.
Hlavní trenér mladších žáků Filip Smejkal tak v zahraničí se svými svěřenci zaznamenal stoprocentní úspěšnost. Prvního triumfu dosáhl Prostějov v Tidaholmu, následoval úspěch na půdě Falköpingu a do třetice všeho dobrého přišlo vítězství v Malmö. „Klukům navíc pokaždé zahráli českou hymnu, takže to pro ně byl opravdu silný zážitek. I rodiče si něco takového moc užili,“ vyzdvihla Marková, jež se zároveň angažuje ve výkonném výboru mládežnického klubu.
Kouč Smejkal si (nejen) z jednotlivých zápasů vzal cenné poznatky. „Hráli jsme proti týmům asi horší výkonnosti, což mě trochu mrzí. Překvapila mě ale vstřícnost týmů, servis, přivítání, všechno bylo super,“ komentoval. „Viděl jsem kluky celý týden, jak se chovají i mimo led. To vám také hodně pomůže do další práce. Jsem moc rád, že jsme s nimi mohli Švédsko navštívit a vidět, jak fungují lidé jinde. Musím říct, že ve Švédsku se pravidla opravdu dodržují a jejich disciplína je jinde než u nás,“ řekl také.

Z Winter Classic v „Labutí aréně“ sešlo
Mezitím Hanáci poznali dřevěný kostel stojící v Bottnarydu a hokejem se chtěli zabavit také venku. Na části zamrzlé hladiny jezera Swansjön odhrnuli sníh a v improvizované „Labutí aréně“ (jak ji nazvali organizátoři) se chystali uspořádat Winter Classic. To ovšem kvůli počasí nakonec neproběhlo. Začalo totiž tát a celoodpolední nelehká práce byla rázem zbytečná.
Sněhová pokrývka nicméně členy SK Prostějov 1913 čekala v zahradách královského sídla Drottningholm. V interiérech radnice ve Stockholmu se mohli pokochat krásami Zlaté haly a Modrého sálu, v katedrále Storkyrkan zase obdivovat vznosnou gotickou klenbu a další architektonickou výzdobu. Jelikož ale kluky zajímá z historie zpravidla hlavně válčení, musela jim učarovat především válečná loď Vasa.

Klub: Rádi bychom v zájezdech pokračovali
Při svém cestování se Prostějovští dále zaměřili na rybí trh v Göteborgu, kde viděli mořské živočichy obložené ledem. Ve stejném městě si vyšli do parku na procházku za losem a poté využili výhledu na Atlantik, který se jim naskytl. Volvo muzeum jim pro změnu nabídlo exkurzi mezi auta všech možných druhů. Své švédské toulky pak po výhře v Malmö ukončili a v neděli 10. února se vrátili zpátky do Česka. „Akce se celkově povedla. Jak po stránce organizační, tak programem, který byl opravdu záživný. Vše bylo do puntíku promyšlené,“ pochvaloval si Filip Smejkal, trenér prostějovských mladších žáků.
„Byl to náročný zájezd, všechny poznávací zájezdy takové ostatně bývají. Tím spíše, když se konají v zimě,“ přiznala z organizátorského hlediska Marková. Pokud každopádně bude mezi rodiči mladých hokejistů zájem, prostějovský klub se nebrání podobnou akci zorganizovat znova. „V této loni zavedené ´tradici´ bychom rádi pokračovali. Nemusí se jednat jen o výjezd do Švédska, uvažujeme i o jiných zemích,“ prozradila členka vedení klubu. „Bude to o chuti rodičů kluků z daných kategorií a také trenérů, zda budou mít zájem cestovat. Dnes je k cestování a poznávání řada možností, byla by škoda dětem takové zážitky nedopřát, pokud to jen trochu jde,“ zdůraznil na závěr Smejkal.


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...