Dobré ráno, dnes je středa 8.5.2024
svátek slaví Statní svátek,
zítra Ctibor
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

14 vrbaVšem se člověk nikdy nezavděčí. Tato slova si může opakovat gólman prostějovských Jestřábů Adam Vrba. Po většinu sezony neotřesitelná jednička mužstva vychytala v druholigovém ročníku 2012/13 dvě čistá konta a úspěšnost zákroků si držela nad devadesáti a půl procenty, přesto se musel krátce před play off smířit s posazením na lavičku a při posledním utkání sezony na něj část domácích fanoušků pískala a pokřikovala.

„Škoda, že mi lidé nepomohli. Byl to šestý hráč proti mně, ale bohužel. V hledišti jsou individua, k nimž se přidají další. Slyšel jsem to, snažil jsem se to vypustit z hlavy a nevnímat,“ vracel se Adam Vrba k atmosféře po závěrečném duelu čtvrtfinále.

Do brány naskočil po předchozích dvou duelech strávených v pozici dvojky a navzdory věku a mnoha zkušenostem na sobě cítil nervozitu. „Bylo to pro mě hodně těžké. Věděl jsem ale, že jde o všechno, a snažil jsme se na to připravit. Kluci vnímali, jak se cítím, a od mého příchodu do kabiny mě hecovali a podporovali. Cítil jsem se pak o hodně líp a po první třetině to ze mě úplně opadlo,“ ocenil týmového ducha a roli spoluhráčů.

Letošní ročník by Vrba z hlediska svých výkonů rozdělil na několik částí. První půlku zhodnotil jako úplně perfektní, ve druhé už to tak skvělé nebylo. „Dostali jsme spoustu branek v Havířově a zlomový byl zápas v Opavě, kdy se to tak smolně otočilo. Byli jsme z toho smutní všichni do jednoho,“ připomněl nečekaný a málo vídaný obrat z 6:0 na 6:8.

Sledováním statistik se příliš nezabývá, překvapilo ho tedy, že dosáhl letos na zhruba stejná čísla jako před rokem Dalibor Sedlář. Loňská jednička Jestřábů měla úspěšnost zákroků pouze o necelé čtyři desetiny procenta vyšší a taktéž zaznamenala dvě čistá konta. „Navíc jsme měli horší obranu, tak jsem za to rád. Vůbec jsem to ale netušil, na statistiky se nedívám. Kdyby to ovšem bylo třiadevadesát nebo čtyřiadevadesát procent, bylo by to mnohem lepší,“ viděl stále určité rezervy.

Ani čísla srovnatelná s loňskem ale nezměnila nic na tom, že Adam Vrba musel místo v bráně přepustit Ondřeji Raszkovi a přijmout v důležitých zápasech roli dvojky. „Nevím, jak to říct. V poslední přestupový den se tak rozhodli trenér a manažer. Byl to trochu podraz na mě, ale musel jsem se s tím vyrovnat. Zejména teď v play off to bylo těžké, když jsem šel do brány až na rozhodující zápas,“ neskrýval zklamání ani několik týdnů od uskutečnění střídavých startů.

S Raszkou i Lukášem Vydrželem ale podle svých slov vycházel v pohodě, přestože ho angažování třetího brankáře velmi překvapilo. „Celou sezonu se mluvilo o tom, že je potřeba přivést dva beky, ale nakonec přišel gólman. Ondřej ale nemůže za to, že je tady,“ komentoval to.

Při rekapitulaci čtvrtfinálové série poukázal Vrba stejně jako mnozí jeho spoluhráči na skutečnost, že Karviná měla k dispozici zkušenější hráče. „Neříkám, že nemáme straší hráče, ale oni těch zkušenějších měli víc a většina hrála extraligu. Toto v play off rozhoduje, přestože mladí mohli překvapit rychlostí a dravostí. To ale nevyšlo,“ konstatoval.

Podstatným momentem se i pro něj ukázal závěr hned úvodního duelu, po němž se soupeř dostal do celkového vedení. „Kdybychom za stavu 1:1 dali šťastnější gól my, celá série by se vyvíjela jinak. Play off je o malých chybách, které rozhodují, v základní části se to ani tak nevidí. Jakmile jdou dva na jednoho, tak to vesměs bývají góly. Mohli jsme se o tom přesvědčit ve všech třech zápasech,“ zmínil Vrba s tím, že Karviná na rozdíl od Prostějova své šance proměňovala.

Co se bude dít v létě, v tom zatím jasno nemá. Je však hráčem Prostějova, a pokud se nic nezmění, tak by měl přípravu zahájit na Hané.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...