Dobrý podvečer, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Přesně před rokem jsem se právě na tomto místě v podobném komentáři zamýšlel nad tehdejší situací házenkářů TJ Sokol Kostelec na Hané i TJ Sokol II Prostějov. Co se od té doby změnilo, co zůstalo stejné a kam oba zástupci zdejšího regionu v druholigové soutěži směřují?




Pokud začneme momentálně úspěšnějšími kosteleckými muži, ti pokračují v naplánovaném a de facto plně dodržovaném trendu. Spočívá v tom, že ostřílení borci ze starší hráčské generace postupně ukončují své kariéry, aby je v kádru nahrazovali vlastní mladí odchovanci.
Takhle za posledních dvanáct měsíců odešli do sportovního důchodu ze zkušených opor například Karel Diviš, Jiří Vymětal, Tomáš Varha či Martin Švec, naopak místo na soupisce získali talentovaní Jakub Grulich, Adam Kolář nebo Michal Nevrla. A stěžejní zodpovědnost logicky přešla ze skončivších bardů na příslušníky střední i nastupující generace v čele s Janem Smékalem, Janem Mayerem, Lukášem Varhalíkem, Markem Dostálem a dalšími.
Tomu všemu pak velí z lavičky někdejší tahouni HK ze slavných let v extralize a interlize, přičemž David Ševčík po jedné úspěšné sezóně přešel z postu hlavního kouče na pozici asistenta, odkud pro změnu povýšil Milan Varhalík. Oba navíc jistí Tomáš Varha coby vedoucí družstva i Lukáš Chalupecký jakožto starosta Sokola.
Zatímco Kostelečáci se obejdou téměř bez hráčských posil z jiných oddílů, tak prostějovští házenkáři se museli vydat poněkud jinou cestou. Mají totiž k dispozici mnohem méně vlastních mladých odchovanců, kteří by byli schopni i ochotni naskočit do klubového výběru dospělých s tím, aby na sobě v rámci možností soustavně pracovali. Proto loni v létě převzal trenérskou taktovku zkušený Tomáš Černíček s bohatými kontakty v celé házenkářské komunitě. A především jeho zásluhou se daří Sokol II dostávat postupnými kroky z personální krize, do níž upadl během minulého nepovedeného ročníku.
Nový lodivod vsadil na dva hlavní plejerské zdroje: návraty „starých“ matadorů zpět do aktivního boje (Tomáše Flajsara, bratrů Letevových) a posílení odjinud dělitelné ještě do dvou odlišných podskupin. Za prvé příchody „cizích“ hráčů z Horky nad Moravou spíš pro rozšíření možností, za druhé zásadní angažování mladé dvojice svých někdejších členů na hostování z extraligového Nového Veselí (Jakuba Flajsara a Radka Flajsara). Nebýt těchto externích řešení, trable „dvojky“ se skládáním kolektivu by při řadě objektivních důvodů ještě víc eskalovaly. Takhle se s podporou stabilních borců podařilo složení týmu solidně vyřešit a nastoupit sice pořád trnitý, leč viditelný výšlap vzhůru.
S ohledem na veškeré okolnosti na tom před rokem byl i nyní stále je lépe Kostelec než Prostějov. Jak herním projevem, tak výsledkově a též postavením v tabulce. Za podstatné však lze považovat, že zvolené cesty obou oddílů mají své logické opodstatnění i jasnou vizi, odkud kam jít. Teď jde pouze o jedno: neztratit správný kurz pozitivním směrem. A s výhledem dlouhodobého fungování alespoň na kvalitní druholigové úrovni, v ideálním případě třeba o soutěžní patro výš. Současné ambice obou TJ Sokol sice do první ligy nesahají, ale co není, může za pár let třeba být.




Tabulka 2. ligy mužů JM 2018/2019 po podzimní části
1. Tatran Bohunice 11 9 0 2 328:274 18
2. SK Kuřim 11 8 1 2 330:301 17
3. Sokol Telnice 11 8 0 3 358:282 16
4. HK Ivančice 11 8 0 3 325:278 16
5. TJ Kostelec na Hané-HK 11 7 1 3 313:284 15
6. TJ Sokol Velké Meziříčí 11 7 0 4 328:299 14
7. Hanball club Olomouc 11 4 1 6 307:314 9
8. TJ Sokol II Prostějov 11 3 2 6 314:327 8
9. Sokol Juliánov 11 3 2 6 264:292 8
10. TJ Dolní Cerekev 11 3 0 8 247:295 6
11. SKKP Handball Brno „B“ 11 2 0 9 280:367 4
12. SHC Maloměřice „B“ 11 0 1 10 249:330 1


Servis ke startu jarní části 2. ligy mužů najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 11. února

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...