Dobré dopoledne, dnes je čtvrtek 16.5.2024
svátek slaví Přemysl,
zítra Aneta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram
Ilustrační foto

Do nového ročníku 2. ligy mužů ČR 2018/2019 vstupovali házenkářští zástupci prostějovského regionu v této soutěži s určitými ambicemi, které se dosud víceméně naplňují. Tým TJ Sokol Kostelec na Hané HK získal v úvodních čtyřech dějstvích stejný počet bodů, čímž zaujal ve skupině Jižní Morava šestou pozici. Výběr TJ Sokol II Prostějov pak ze stejné porce střetnutí vytěžil body tři a tabulka jej registruje na osmé příčce. Víkendová přestávka ve třetí nejvyšší soutěži poskytla Večerníku prostor pro krátký monitoring dosavadního účinkování obou celků.


KOSTELEC MŮŽE I VÝŠ
Pokud si zrekapitulujeme dosavadní výsledky HK, tak zjistíme, že na tom mohl klidně být o dost lépe. Venku totiž dvakrát zvítězil u papírově slabších protivníků (Dolní Cerekev – TJ 21:33, Maloměřice B – TJ 26:27), zatímco v obou domácích bitvách podlehl nejtěsnějším poměrem srovnatelným celkům (TJ – Bohunice 30:31, TJ – Velké Meziříčí 30:31).
Každopádně je patrné, že po ukončení kariéry téměř všech starších borců táhnou kostelecké házenkáře střelecké opory Jan Smékal a Lukáš Varhalík (byť se teď léčí ze zranění) + letní posila na hostování z Litovle Jakub Schmalz. Při výpadku kteréhokoliv z této trojice vzniká problém, s nímž se omlazený kolektiv celkově potýká především v obraně s výjimkou solidně chytajících brankářů Jana Mayera a Pavla Navrátila.
„Je škoda, že jsme dvě výhry ze hřišť soupeřů nedokázali ani v jednom případě potvrdit na vlastní palubovce, porážky doma o jediný gól fakt hodně mrzí. Nic hrozného se však neděje, jedeme dál. Každý zápas je pro naše kluky včetně těch mladých příležitostí sbírat potřebné zkušenosti, stejně jako každý trénink je šancí posouvat se výkonnostně nahoru. Chlapci přitom potřebují co nejkvalitněji pracovat na svém herním zlepšování, zároveň se dobře dívat kolem sebe, rozvíjet pozitivní věci a vidět i chyby. Z těch se poučit, dělat na jejich postupném odstraňování. Nelze čekat, že to půjde rychle, spíš je všechno o delším čase a určité trpělivosti. Každopádně tenhle mančaft má do budoucna potenciál a uvidíme, jak rychle se projeví. Rozhodně je na čem stavět,“ rozpovídal se nový hlavní kouč Milan Varhalík.
Po současné pauze v druholigovém kalendáři vyjedou jeho svěřenci na půdu vedoucí Kuřimi (sobota 27. října od 17:00 hodin). „Kuřim sice je první, ale nemyslím si, že by mělo jít o nepřekonatelného soupeře. Spíš trochu využila příznivého losu a třeba v Prostějově zvítězila jen rozdílem tří branek. My u lídra určitě zkusíme zabodovat,“ nebál se Varhalík.

PROSTĚJOV ZKOUŠÍ VZESTUP
V případě Sokola II těžko lze říct, že by s tříbodovým ziskem měla panovat nespokojenost. Venku byla totiž jedna remíza maximem uhájeným v dramatické koncovce (Maloměřice B – Sokol 28:28, Ivančice – Sokol 31:24), zatímco doma Hanáci obrat krajně nepříznivého vývoje napoprvé nedotáhli (Sokol – Kuřim 29:32) a napodruhé již heroicky ano (Sokol – Juliánov 22:18).
Personálně těžce zkoušeným prostějovským házenkářům se přitom snaží maximálně pomoci nový lodivod Tomáš Černíček, jenž přivedl řadu hráčských posil včetně dvou extraligových mladíků (Jakub Flajsar, Radek Flajsar) a jednoho ostříleného matadora, současně otce/strýce jmenovaných akvizic (Tomáš Flajsar). Naopak jiní plejeři ukončili či přerušili kariéru (aktuálně i Jiří Kosina) a celkově zůstává největší potíž v tom dát dohromady konkurenceschopný tým nejen na mistrovské duely, ale i pro každý jednotlivý trénink. Což se následně logicky promítá do kolísavosti výkonů.
„V každém případě je moc dobře, že jsme mizerně rozjetý zápas proti Juliánovu otočili. Neboť mít po čtyřech kolech na kontě jediný bodík by nám rozhodně nepřidalo, dál bychom to měli psychicky ještě náročnější. Průběžně se pereme s absencemi z různých důvodů, ať už zdravotních nebo osobních, kde velkou roli hrají pracovní a studijní povinnosti kluků, respektive jejich rodinné záležitosti. Což na jednu stranu osobně chápu, ale na stranu druhou se pak složitěji pracuje na týmovém zlepšování. Musíme prostě jít trpělivě krok za krokem, snažit se postupně zabudovávat nové členy mužstva do sestavy a makat na sehranosti. Jak směrem dozadu, tak hlavně co se týče útoku. Zároveň potřebujeme odstranit slabinu v podobě opakovaně špatných vstupů do utkání, protože dohánět pak neustále gólovou ztrátu nás stojí spoustu sil,“ analyzoval trenér Černíček.
Jeho kolektiv o nejbližším víkendu nastoupí na hřišti Brna B (neděle 28. října od 18:00 hodin). „Máme trochu smůlu, že zrovna v tu dobu je extraligová přestávka a tím pádem se dá očekávat posílení soupeře o pendly z jejich áčka. Chlapcům jsem však už říkal, že nemá smysl naříkat a v první řadě musíme řešit sebe, naše vlastní výkony. Abychom pokaždé byli schopní zahrát v rámci možností co nejlepší házenou, z čehož potom mohou vyplynout i příznivější výsledky,“ zdůraznil Černíček.

Tabulka 2. ligy mužů JM 2018/19 po 4. kole
1. Kuřim 4 0 0 117:99 8
2. Bohunice 4 0 0 118:107 8
3. Telnice 3 0 1 135:95 6
4. V. Meziříčí 3 0 1 109:94 6
5. Ivančice 3 0 1 113:99 6
6. Kostelec n.H. 2 0 2 120:109 4
7. Olomouc 2 0 2 124:125 4
8. Prostějov 1 1 2 103:109 3
9. D. Cerekev 1 0 3 80:96 2
10. Maloměřice B 0 1 3 93:106 1
11. Juliánov 0 0 4 88:113 0
12. Brno B 0 0 4 102:150 0

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...