Příjemnou noc, dnes je pondělí 6.5.2024
svátek slaví Radoslav,
zítra Stanislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

07 martin_grulich_kostelecOmlazovací kúrou a rozsáhlejším zapojováním mladších hráčů procházejí házenkáři Kostelce na Hané. Ze starých matadorů, pamatujících mnohem lepší časy, tak nyní zůstali pouze Varha, Ševčík, Chalupecký, Varhalík a Martin Grulich. Již devětadvacetileté křídlo rovněž okusilo éru interligy a přeje si, aby podobné události zažil Kostelec i v blízké budoucnosti.

„Atmosféru jsem si užil, byť jsem tehdy na hřišti až tolik času nepobyl. Zahrál jsem si ale se skvělými házenkáři a chtěl bych, aby i hráči o deset a více let mladší prožili to stejné, co jsme mohli zažít my,“ zavzpomínal a zadoufal, že nynější mládež bude časem ještě úspěšnější a do města se vrátí vyšší soutěže: „Naši žáčci hrají perfektně, je radost se na ně dívat. Sám bych chtěl, aby za pár let hrál můj syn házenou. Pokud se mi podaří s některými si v závěru své kariéry ještě zahrát, budu jen rád.“

Letošní ročník Grulichovi zatím tolik podnětů k nadšení nenabídl, tým by raději viděl v horní polovině tabulky. „O úspěchu nemůže být řeč. Každý sportovec myslí na vyšší příčky a také v předchozích sezonách jsme měli lepší výsledky. Nicméně člověk znalý situace v kostelecké házené příčiny zná,“ vysvětlil propad níž a poukázal právě na generační obměnu a nástup hráčů narozených v poslední dekádě minulého století. „V kádru máme stále zkušené hráče, kteří mají pořád sílu a chuť udržovat se ve fyzické kondici. Tíha ale daleko víc leží na hráčích, kteří toho v minulých letech tolik neodehráli. To je trošičku vidět,“ zauvažoval a vyjmenoval i další příčiny, jako jsou studijní, pracovní i rodinné povinnosti.

I pro něj osobně je letošní ročník velice specifický. Kvůli práci trénuje povětšinou samostatně a jezdí pouze na zápasy, závěr podzimu i část zimní přípravy vynechal kvůli zdravotním trablům a zejména se mu na začátku podzimu narodil syn. „Poprosil jsem trenéra Juríka a moc mu děkuju za to, že mi letos dopřál individuální plán. Na druhou stranu jsem se na kluky těšil, ale tréninkové manko se projevilo a fyzické síly chyběly,“ není Martin Grulich spokojen se svými dosavadními výkony.

I tak je druhým nejlepším střelcem týmu, více než jeho 42 branek zvládl jen Milan Varhalík. „To znamená, že mám dobré spoluhráče, kteří mi nahrávají do gólových situací. Strávil jsem docela dost času na place, což bylo dáno i tím, že zkušenějších kluků už na soupisce moc nezůstalo. Ne vždy se zadařilo, ale byl jsem rád, že jsem mohl týmu pomoct,“ okomentoval vlastní úspěchy včetně spousty zužitkovaných sedmiček. „Šel jsem tam s chladnou hlavou a tím, že je chci proměnit. Doufám, že se mi to bude dařit i dál,“ dodal.

To ve statistice vyloučení má jen dva zářezy. „Myslel jsem, že jich mám trochu víc. Asi je to tím, že méně bráním nebo že bránit neumím (smích). Ne, každý má v týmu různé úkoly a obrana je často postavena na silovějších hráčích,“ vysvětlil s tím, že on nastupuje spíše na kraji a snaží se výškový a kilogramový handicap nahradit hlavou a rychlostí.

Poslední tři podzimní utkání musel kvůli léčení nohy vynechat, nyní se dostává ze zápalu plic. „Souvisí to s tím, že jsem toho nemohl tolik natrénovat. Moje tělo pak dostávalo výkonnostní šoky, když jsem při utkání musel hodinu hry odmakat,“ vyjádřil. Nyní předpokládá, že do týdne bude fit a stihne klukům pomoci již v úvodu jara. „S trenérem jsem v kontaktu, snažím se sám v posilovně zapracovat na své kondici, ale tělo je po nemoci trochu oslabené. Věřím ale, že začátek sezony stihnu a do odvetné části vstoupíme vítězstvím,“ nemyslí na nic jiného než dva body z Havlíčkova Brodu.

Od zbytku sezony očekává výrazný bodový přísun z domácí palubovky a posun minimálně do klidného středu. „Je to velice vyrovnané. Kdybychom ale ztráceli s týmy těsně před námi nebo na naší úrovni, můžeme se dostat ještě níž,“ uvědomuje si. Ví, že v Kostelci má házená velkou tradici a touží potěšit výkonem diváky, přesto prosí o trochu trpělivosti. „Sezona sice nebude tolik úspěšná, ale věřím, že kluci kolem dvaceti let půjdou výrazně nahoru a výsledky v příštích sezonách budou daleko lepší. Doufám, že se zlepšení dostaví,“ přeje si Martin Grulich.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...