Dobré odpoledne, dnes je úterý 23.4.2024
svátek slaví Vojtěch,
zítra Jiří
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

33 cechovice_hanaFOTOGALERIE Začátek nového ročníku I. A třídy sk. B svým rozlosováním zajistil všem zástupcům Prostějovska výhodu domácího prostředí. Netýkalo se to jen hostujícího mužstva TJ Haná Prostějov, které však zajíždělo na hřiště soupeře jen na druhou stranu města, do nedalekých Čechovic. Po několika týdenní pauze se zde konalo prostějovské derby mezi nováčkem TJ Haná Prostějov a domácích Čechovic.

Nechyběly pohledné akce, tvrdé zákroky a samozřejmě i dobrá atmosféra přihlížejících diváků. Z vítězství se nakonec radovali Čechovičtí, kteří využili výhodu domácího prostředí a splnili tak cíl úspěšného vstupu do nové sezóny.

1. KOLO I.A třídy sk. B

TJ Sokol Čechovice - TJ Haná Prostějov 1:0 (0:0)
Branka: 72. Hodulák
střely na branku: 7:6
střely mimo branku: 12: 8
rohové kopy: 8:2
Rozhodčí: Knoll ml. – Vachutka, Knoll
Žluté karty: 85. Pytela – 36. Chum, Zbožínek (po utkání)
diváků: 350

Sestava TJ Sokol Čechovice:
Švéda - Šťastný, Vinklárek, Zacpal, Prášil - Haluza (65. Kvapil), Kolečkář, Hodulák, Matula, Jahl (75. Pytela) - Jansa (56. Klimeš). Trenér: Jaroslav Liška.
Sestava TJ Haná Prostějov:
Pastyřík - Chum, Zbožínek, Kolář M., Trnavský - Šindler (80. Sedláček), Krupička, Kolkop, Varga - Zatloukal, Strouhal (87. Vybíhal). Trenér: Daniel Kolář.

Početná divácká návštěva byla zvědavá, s čím do nového ročníku vyrukují obě mužstva. Domácí fandy bylo logicky slyšet o něco více, kteří bubnovali do tempa svých hráčů a navodili tak řádnou sportovní atmosféru. Hosté se však ani tohoto nezalekli a hned v šesté minutě měl šanci ke skórování hostující Strouhal. Jeho pokus však skončil vysoko nad. O další dvě minuty později se ke slovu dostali domácí, kteří tím spustili lavinu zahozených šancí. Nejdříve Haluza nedokázal z malého vápna využít přesného centru, aby ve stejné minutě chybující obrana Hané nabídla soupeři šanci, kterou však čechovický Jansa brankáře Hané nezaskočil.

I nadále se valil jeden útok za druhým na hostující hráče, kteří však dokázali stále odolávat tlaku soupeře. S přispěním nepřesné mušky domácích to pro Hanou nebyl příliš velký problém. Haluza střílel opět nad, nepřesným pokusem se po signálu při rohovém kopu prezentoval Matula. Následně se osmělili také hosté, kteří v zakončení napodobili svého soupeře. Přímé kopy Zbožínka z patnácté a Kolkopa z dvacáté minuty byly jen marným pokusem ohrozit brankáře Švédu.

V dalším průběhu prvního poločasu se i nadále hráči domácích Čechovic snažili o útočný fotbal, proti však byla jen jejich vlastní střelecká neschopnost. V rozmezí čtyřiadvacáté a sedmadvacáté minuty se do slibných šancí dostal levý záložník Matula, při obou se mohl jen chytat za hlavu, z jaké pozice nedokázal skórovat. Za zmínku stojí ještě kličkovaná Hoduláka ve vápně hostujícího týmu, do zakončení mu však nezbylo už potřebných sil, brankář Pastyřík si se slabou střelou poradil bez větších problémů.

Poločasovou přestávku využili domácí pořadatelé k představení a poděkování za reprezentaci týmu Čechovic, úspěšnému mužstvu starších žáků, kteří dokázali vybojovat titul v krajské soutěži v ročníku 2011/2012. Ještě před výkopem druhé půle došlo na další děkovačku, tentokráte se týkala dlouholetého trenéra pana Stanislava Bilíka, jenž v Čechovicích působil řadu let a za tu dobu vychoval spoustu skvělých hráčů.

Druhá půle již byla o něco vyrovnanější, oba týmy si byly vědomy důležitosti utkání, nikdo nechtěl vytvořit nějakou chybu. Dlouho se hrálo ve středu hřiště, k zakončení se žádné mužstvo nedostalo. První vážnější šanci měli aktivnější domácí v šedesáté minutě, když střelu čechovického hráče Pastyřík neudržel, Hodulák následnou dorážkou pozorného gólmana propálit nedokázal. Dorážka Klimeše byla zblokována hostující obranou. O tři minuty později mohlo udeřit na druhé straně. Mezi domácí obranou a brankářem došlo k nedorozumění, míč vypíchnul Zatloukal, který následně přihrál volnému Krupičkovi, jeho pokus z dálky trefit poloprázdnou branku však nevyšel.

V probíhající dvaasedmdesáté minutě přišel rozhodující úder. Nejstarší, ale zároveň nejaktivnější hráč na hřišti, Petr Hodulák převzal před šestnáctkou míč, potáhl jej podél vápna a křižnou ranou, za přispění pravé tyče, nedal Pastyříkovi žádnou šanci. Pohledná akce rozradostnila všechny domácí příznivce. Haná, v tu chvíli zaskočena, udělala obrovskou hrubici, přečíslení dva na jednoho a šancí navýšit své vedení však domácí vyřešili jen vlastní ztrátou. To se jim mohlo stát osudným v šestasedmdesáté minutě. Hostující Zatloukal však nedůraznou hlavičkou z malého čtverce mířil jen těsně vedle levé tyče čechovické branky.

Tlak Hané sílil, do slibné šance se dostal Kolkop, jeho zblokovaný pokus se obloučkem dostal k úplně volnému Zbožínkovi, na kterého zývala prázdná brána. Zázračným skokem jeho prudkou ránu dokázal Roman Švéda na poslední chvíli vyrazit, z další dorážky už ohrožení branky nebylo. Zbožínek se dostal i do další šance, jeho hlavička z rohu mířila jen o centimetry vedle. Hned z dalšího protiútoku využil svých zkušeností k úniku rychlonohý Hodulák, jeho střela však přišla příliš brzy, Pastyřík neměl větší problémy. To v osmaosmdesáté minutě mohl děkovat jen dobře postavené bráně, střídající Kvapil pálil pouze do její konstrukce. Na druhé straně střídající Sedláček jen vyprášil Švédovi rukavice. Vzruch vzbudilo i nedorozumění Koláře z hostujícím gólmanem, který jeho přiťuknutí hrudníkem hasil až na poslední chvíli na brankové čáře. Když se v devadesáté první minutě netrefil v poslední akci Zbožínek, utkání dospělo do svého konce.

Domácí tak využili jednu ze svých mnoha brankových příležitostí, která se nakonec ukázala jako rozhodující. Připisují si tak důležité úvodní vítězství a plný bodový zisk do tabulky soutěže. Výhodu domácího prostředí budou mít i v následujícím kole, kdy na svém hřišti přivítají mužstvo z Lipníku. I borci z Hané odehrají své další kolo na domácím hřišti, soupeřem jim bude tým Nových Sadů.


Hlasy trenérů:

Jaroslav Liška – TJ Sokol Čechovice:
„Vzhledem k tomu, že to byl první zápas, který jsme zvládli a nakonec vyhráli, tak převládá spokojenost. I když to skončilo jen 1:0, zápas si myslím, že jsme vyhráli zaslouženě. Udělali jsme nějaké chyby, ale ve hře jsme dnes byli lepší než soupeř. Problém byl v tom, že jsme se snažili hrát středem hřiště, kde to bývá přehuštěné, později se hra přesunula více do stran a z toho padla taky ta branka. Nabádal jsem kluky k trpělivosti, věřil jsem až do brankového okamžiku, že ten potřebný cíl splníme. S body můžeme být spokojeni, bylo to první kolo, určitě ten výkon půjde ještě nahoru, klukům můžu poděkovat, že tři body získali a tím pádem ta tíha z nich spadla. Samozřejmě bylo to derby, které je vždy nevyzpytatelné, nám se rozjezd nakonec povedl.“

Daniel Kolář – TJ Haná Prostějov:
„V prvním poločase jsme se srovnávali s rychlostí, tvrdostí a kvalitou soupeře. Čechovice byly dnes lepší, dostávali se do více příležitostí. V druhém poločase jsme vyrovnali hru, byli jsme rovnocenným soupeřem. Bohužel jsme obdrželi branku, na kterou jsme se snažili zareagovat větším tlakem, některé velice slibné šance se nám však nepodařilo dotáhnout do úspěšného konce. Na tom je potřeba do příště zapracovat, fotbal se hraje na góly a ten dal dnes bohužel soupeř. V týmu přesto vládne pohoda, která je důležitá pro další fázi soutěže. Věřím, že to kluci zvládnou a prokážou fotbalovost, která v nich je.“


důležité okamžiky

6. K první vážnější šanci se dostal hostující Strouhal, mířil jen vysoko nad.

8. Centrovaný míč dopadl přesně na kopačku Haluzy, ten jej nedokázal usměrnit mezi tyče.

24. Průnik Matuly a následné zakončení minulo jen těsně Pastyříkovu branku.

27. Tentýž hráč se dostal ke střele z velkého čtverce, i v tomto případě měl vychýlenou mušku.

33. Domácí špílmachr Hodulák kličkoval ve vápně, k lepšímu zakončení mu nezbylo sil.

60. Pastyřík neudržel střelu domácích, dorážku Hoduláka však svým zákrokem zneškodnil.

63. Míč vybojoval Zatloukal, Krupička nezamířil přesně do odkryté branky domácích.

72. ÚDER V PRAVOU CHVÍLI. Míč si potáhl podél vápna a křižnou střelou poslal Hodulák Čechovice do vedení – 1:0.

78. Kolkop se Zbožínkem nevyužili obrovské šance, které jim soupeř svou nedůsledností nabídl.

86. Zbožínek mířil těsně vedle z rohu, na druhé straně se unáhlil Hodulák, střela neměla potřebnou razanci.

88. Střídající Kvapil nastřelil po pohledné akci jen tyč hostující svatyně.


Dokonalý počin

33 svedaRoman švéda - TJ Sokol Čechovice
O nejdůležitější moment prostějovského derby se postaral brankář domácích, který si několika zákroky, zejména v poslední desetiminutovce, připsal hned v úvodním zápase letošního ročníku čisté konto. Jeho spoluhráči dokázali vstřelit první branku, která se nakonec ukázala jako vítězná. V době, kdy se soupeř snažil o vyrovnání, podílel se svým jedinečným zákrokem na zisku tří bodů. Nejdříve nebyl důrazný při centrovaném míči do vápna, aby pak ležící vyskočil a zabránil hostujícímu Zbožínkovi, na kterého zývala odkrytá branka. Díky tomuto zákroku se i on mohl radovat ze zaslouženého vítězství.


 

„Místo přihrávky jsem nakonec vystřelil,“ přiblížil rozhodující situaci střelec Petr Hodulák

33 hodulakSvým pojetím hry, nasazením, myšlenkou, nepatří Petr Hodulák ještě do starého železa. I když byl dnes nejstarším hráčem na hřišti, byl to právě on, kdo dirigoval hru domácích a jako správný mazák si počínal i při zakončení, jímž zajistil plný bodový zisk svým spoluhráčům.

mikrofonJaké bylo první kolo, derby s nováčkem z Hané?

„Zápas byl náročný, bylo to první kolo, výborné derby, spousta diváků, oboustranný zajímavý fotbal, k nám se přiklonilo trošku víc štěstíčka. Ten gól tam padl, díky tomu nás posledních deset minut Haná zatlačila. Zápas jsme vyhráli zaslouženě, přesto by tomuto zápasu možná slušela remíza.

mikrofonPopiště nám blíže gólovou situaci, která rozhodla o vítězství vašeho týmu…

Dostal jsem míč před šestnáctkou, který jsem si navezl na střed. Nejdříve jsem spíš chtěl nahrávat do kraje, ale jak se trošku rozevřela obrana, tak jsem to za šestnáctkou vystřelil k pravé tyči a s její pomoci míč nakonec zapadl do branky.Myslím si, že to byla docela pohledná akce.

mikrofonJiž několik sezón jste oporou domácího týmu, jak to ve vašem týmu funguje?

Čechovice mají výbornou základnu, od úspěšných žáků až po dvě seniorská mužstva. Je tu vidět obrovská snaha, jen tu chybí další hřiště, což je velká chyba. V „A“ mužstvu hraje spousta mladých, osobně jsem v týmu nejstarší, ale je potřeba klukům předat trošku zkušeností, nějakým způsobem je dirigovat a motivovat. Alespoň už nemusím tolik běhat (smích), ale chce to samozřejmě tu myšlenku a přesnou přihrávku.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...