Příjemnou noc, dnes je sobota 27.7.2024
svátek slaví Věroslav,
zítra Viktor
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

kralice konice_15FOTOGALERIE Ani jeden bod nezískali v sezoně 2011/12 hráči Konice při utkáních s Kralicemi. Letos tomu tak nebude. Stejně jako před rokem se oba týmy potkaly hned v úvodu a hosté ze severozápadu okresu po poločase vedli 1:0. Na rozdíl od předchozí porážky 1:2 ovšem tentokrát i díky bezchybnému Kmecikovi obrat nedopustili, zvítězili 2:0 a dali tak zapomenout i na domácí debakl 0:6 z poloviny listopadu.

1. kolo krajského přeboru:

FC Kralice na Hané – Sokol Konice 0:2 (0:1)
Branky: 18. Cetkovský, 66. Malínek
Rozhodčí: Křepský – Kubec, Slota
ŽK: 22. Pejřimovský, 52. Jano, 54. Halenka, 75. Trnavský, 82. Valtr – 82. Řehák, 85. Růžička
Střely na branku: 5:5
Střely mimo branku: 3:5
Rohové kopy: 4:1
Diváků: 150

Sestava Kralic: Urbánek – Neoral, Jano, Kocourek – Martinka, Chvojka (46. Halenka, 73. Vitásek) – Valtr, Cibulka, Vybíhal – Lehký, Pejřimovský (46. Trnavský). Trenér: Petr Gottwald.
Sestava Konice: Kmecik – Bílý, Cetkovský, Řehák, Růžička – Schön, Bednář, Klobáska, Směták (88. Schwarz) – Antl (63. Malínek), Novotný. Trenér: Roman Jedlička.

Hostující kouč Roman Jedlička již mohl využít služeb Richarda Schwarze a Lukáše Malínka, zapůjčených na rok z Holice, nasazení Martina Dostála zatím brání čekání na jeho transferkartu z Rakouska. Do základní sestavy se mu nově prosadili Bílý s Antlem, zbylá devítka zůstala z loňska. To na domácí straně bylo při skládání sestavy mnohem živěji a vyměnila se téměř polovina jedenáctky. Tedy brankář, obránce, dva defenzivní záložníci a útočník.
Trenér Kralic Petr Gottwald vsadil na netradiční rozestavení 3-2-3-2 s Martinkou a Chvojkou na pozici štítů a odvážný styl hostům svědčil. Již v prvních minutách vyzkoušel pozornost obrany Antl a Urbánek v brance Kralic musel po přízemním pokusu poprvé zasahovat, o chvíli později nedotáhli Antl s Bednářem nadějnou pozici, na Bednářův centr jen těsně nikdo ze spoluhráčů nedosáhl.
V osmnácté minutě již vše z hostující strany klaplo na jedničku, na Bednářův přímý kop z levé strany si udělal místo Cetkovský a mohl se začít radovat. Technickou hlavičkou na zadní tyč obelstil všechny protihráče i gólmana a bylo to 0:1. Velice brzy mohlo být po nedorozumění hostující obrany srovnáno, to by ovšem musel Pejřimovský při nájezdu vyzrát na Kmecika. Nezafungovala rovnice, že pád ve vápně značí penaltu, a zkušený domácí forvard dostal žlutou za filmování.
Předváděný fotbal s nesčetným množstvím nákopů, hlavičkových soubojů, skluzů a rychlého přelévání hry měl daleko k technické podívané a přesnosti ve stylu Barcelony, o to více se vyjímaly schopnosti levého konického hrotu Adama Novotného. Stále ještě teprve devatenáctiletý hráč a od června čerstvý maturant si jako jeden z mála troufal na kličky a vycházelo mu to i proti přesile. Jako například ve čtyřiadvacáté minutě, kdy se uvolnil ve vápně a přes dva protihráče vyslal střílenou nahrávku na zadní tyč. Jen malý kousek chyběl Schönovi, aby míč skluzem poslal do odkryté části branky.
O navýšení vedení se Martin Schön mohl zasloužit i deset minut nato, proti byla kopačka, která vyslala nepřesný pas při rychlém brejku a nabízení se spoluhráčů na obou krajích hřiště. Před Kmecikem se toho i díky rutinnímu stahování centrů, minimu střel a absenci chyb v rozehře tolik nedělo a poločas již výsledkem 0:1 i skončil.
Na začátku druhé půle sáhl domácí kouč hned ke dvěma změnám, po nichž se změnila zejména situace v obraně. Při přesunu k rozestavení 4-4-2 a odstoupení lehce zraněného Chvojky se vedle sebe v zadní čtyřce postavili Trnavský, Jano, Halenka a Neoral, před nimi se pohybovali Valtr, Kocourek, Martinka a Cibulka.
Souborem změn nastal minimálně zpočátku ve hře Kralic zmatek, Konice možnostmi ale dlouho pohrdala. Již ve 47. minutě si to znovu Schön šinul z pravé strany do vápna, na zakončení si ale netroufl a přihrávku zpacifikovala defenziva.
Chyb vzadu se však nevyvarovali ani hosté a ztrátu míče na vlastní polovině mohl ztrestat Cibulka. Dostal míč za beky a z úhlu se vřítil do vápna, Kmecik byl ale velice rychle z brány, značně mu zmenšil spektrum možností a střelu vyrazil ve skluzu na roh. Standardky se domácím tolik nedařily, nic z nich nevymysleli a hosté je málem podruhé potrestali deset minut od přestávky. To chybělo po dalším centru zleva a polechtání míče málo, aby opět zapadl ke druhé tyči.
Cestu našel až střídající Martínek, jeho lobu nescházelo nic a už to bylo 0:2. Další rána pro domácí přišla jen o minutu později, to se nedohodli Kocourek s Halenkou, oba šli do hlavičky naplno a oba to odnesli rozbitou hlavou. Gottwald mohl střídat už pouze jednou a okamžitě nahradil Halenku Vitáskem, druhý zraněný se po chvilce ošetřování vrátil zpět, aby jeho tým nedohrával v oslabení.
Závěrečných dvacet minut odehráli domácí vzadu na maximální riziko, k ničemu to ale nevedlo. Střelu vypustil kromě standardky zablokované zdí pouze Neoral z výrazné vzdálenosti, jinak šlo o marné obléhání.
Ubránila se úspěšně, tlak k ničemu kloudnému nevedl a další pojistku měl na noze opět Malínek. V poslední minutě podnikl brejk do hodně nezformované obrany a k zákroku a odražení rány donutil Urbánkovu tyč. Ihned poté, ještě než stihl do hry vstoupit nachystaný Michal Drešr, zapískal rozhodčí Křepský naposledy a výsledek 0:2 již nic nezměnilo.
Získat první body tak Kraličtí mohou až v sobotu na hřišti Oskavy, přesně o čtyřiadvacet hodin později nastoupí k domácí premiéře Koničtí. Soupeřem jim v neděli od šestnácti třiceti bude Litovel. Oskava zahájila výhrou 3:1 nad Želatovicemi, Litovel remízou 2:2 s Ústím.

Hlasy trenérů:

PETR GOTTWALD – FC Kralice na Hané
„Hodnotí se to špatně, protože jsme doma tři body nezískali a navíc nevstřelili ani jednu branku. Myslím si, že jsme horším mančaftem rozhodně nebyli, rozhodli zase naše individuální chyby. Jako první jsme se dostali do dvou gólovek, ale nevyužili jsme toho a zbytečně jsme inkasovali ze standardky. A když jsme se ve druhém poločase dostali do tlaku, snažili jsme se a mačkali jsme je, tak bohužel náš stoper zaspal, nevystoupil, nechal tam naběhnout soupeře a inkasovali jsme druhý gól. Kluci ale hráli dál, pořád se snažili, bojovali, ale bohužel jsme dneska štěstí neměli. Standardky nebyly špatně kopnuté, ale nedokázali jsme zamezit tomu, aby si pro to gólman přišel a stáhl do rukavic. Pak z toho hrozí nebezpečná brejková situace, což hosté několikrát dokázali. Musíme spíš pilovat útočnou fázi, protože jsme se dnes nedostali ani k zakončení. Ve druhém poločase toho bylo strašně málo, snad jedině Neoralova střela ze čtyřiceti metrů a jedna Cibulkova akce, kdy trefil gólmana do ruky. A to je všechno.“

ROMAN JEDLIČKA – Sokol Konice
„S výsledkem jsme spokojeni, hra se zlepší časem. Ještě to není pravé ořechové. Je lepší vyhrát, než hrát pěkně a prohrát. Dali jsme gól na začátku a pak už jsme to udrželi. Domácí byli lepší než minulou sezonu. Hrají na riziko, snaží se napadat, ale dál to zatím nedotáhli. Napadají, ale při hře na tři beky jsme je v rozhozené obraně mohli tolikrát vytrestat. Navíc si ani tak žádnou gólovku nevypracovali. Překvapili mě, nehráli špatně, ale uvidíme po čtyřech pěti kolech, jak se mužstva poskládají. Loni jsme začali třemi porážkami a již jsme se z toho nevzpamatovali, teď se nám vstup povedl. Před sezonou jsme si řekli, že je lepší vyhrát 1:0 a udělat tři body, než dávat tři čtyři góly a pak v několika utkáních vyhořet. Teď máme Litovel a nevím, v jakém je stavu. Slyšel jsem, že od nich spousta hráčů odešla a na úvod remizovala.“

Důležité okamžiky

8. Po přiťuknutí to z hranice šestnáctky zkusil Antl a Urbánek musel poprvé na zem.
18. ÚDER SHORA. Bednář poslal míč na hlavu Cetkovského a exkralický hráč usměrnil míč mimo dosah gólmana – 0:1.
22. Po chybě dvou konických beků se sám na Kmecika řítil Pejřimovský, ale míč si moc pokopl a po pádu ve vápně dostal žlutou za filmování.
24. Novotný pronikl do vápna a přes dva obránce poslal míč střílenou nahrávkou na zadní tyč. Schön ve skluzu těsně nedosáhl.
38. Hosté se od poloviny hřiště hnali do rychlého přečíslení, ale Schönovi nevyšla přihrávka a bylo po šanci.
51. Po konické ztrátě šel Cibulka z úhlu na Kmecika, ten úspěšně vyběhl a vyrazil na roh.
55. Akce jako přes kopírák první branky, ale tentokrát míří míč z hlavy o fous vedle branky Kralic.
66. CHYBĚLA JEN KAMERA. Malínkův lob z pravého rohu vápna zapadl přesně pod Urbánkovo břevno – 0:2.
67. Po nepříjemné vzdušné srážce musel Halenka střídat a Kocourek pokračoval s ovázanou hlavou.
90. Do otevřené obrany domácích se hnal Malínek a bombou zpoza vápna zatřásl konstrukcí brány.

Dokonalý počin

LUKÁŠ MALÍNEK - Sokol Konice
Pouhých několik desítek sekund stačilo teprve osmnáctileté konické posile k tomu, aby potěšila oko nezaujatého diváka. Na trávník jej kouč Roman Jedlička vyslal krátce po hodině hry, tři minuty nato zvýšil vedení hostí na 2:0 a v samotném závěru pak ještě z dalšího brejku orazítkoval tyč. Zaujal zejména moment ze šestašedesáté minuty. Mladík hostující z 1.HFK Olomouc si pohlídal ofsajdovou linii, nikdo z obránců mu nestačil a u přihrávky byl o chvilinku rychleji než vybíhající gólman. Toho využil k efektnímu lobu a mířil natolik přesně, že míč doplachtil pod břevno a rozvlnil síť. Na pojištění vedení již domácí nedokázali zareagovat a žádnou gólovku si od tohoto momentu nevytvořili.

„Hrát na takové trávě je radost,“ liboval si konický útočník Adam Novotný

33 adam_novotnyNevstřelil sice ani jeden gól, ale na výhře svého týmu měl velký podíl. Konický útočník Adam Novotný dělal po celých devadesát minut kralické obraně spoustu starostí, vázal na sebe dva i více protihráčů, několikrát po vydařených individuálních akcích připravil možnosti pro spoluhráče. „Dopadlo to, jak jsme si přáli. Přijeli jsme to sem odbojovat a tři body jsou důležité,“ jásal po utkání.

mikrofonDalo by se říct, že jste tentokrát byli výrazně lepší?

„Do ničeho jsme je nepouštěli, hráli jednoduchý fotbal s nakopáváním. Máme ale vysokého stopera a rychlíka za ním, který ho jistil. Vzadu jsme to odehráli skvěle. Měli jen jednu šanci v prvním poločase, kdy se dva naši beci nedohodli a za stavu 1:0 pro ně by to bylo zcela jiné. Peter ovšem opět ukázal, že je výborný gólman, podržel nás a potom už jsme vyhráli zaslouženě.“

mikrofonV nakopávané a spoustě soubojů jste se vyjímal technickými kousky.

„Mám vyšší postavu, ale jsem techničtější a rád se mazlím s balonem. Jsem od toho, abych vyhrál hlavičky, sklepával míče a udržel je. Nákopy nebo míče do běhu ale nejsou moc pro mě, já ho potřebuji do nohy a něco vymýšlet.“

mikrofonPokračujete po úspěšné maturitě ve studiu?

„Ne. Nastoupil jsem do práce a zůstanu v Konici. Do konce prázdnin jsem tam na brigádu, pak snad nastálo. Jeden týden mám ranní, tak stíhám všechny tréninky, druhý odpolední, tak jezdím jen na zápas. Měl jsem fotbalovou nabídku ze Šumperku, ale odmítl jsem. Mám teprve dvacet let a ještě čas.“

mikrofonZa týden vás čeká Litovel a za odměnu si zahrajete na přírodní trávě.

„Těším se. Už na tento zápas jsme se těšili, hrát na takové trávě je radost. V Konici máme podobně kvalitní hřiště, ale trénujeme pouze na umělce, což nám vadí. Komu by nevadilo trénovat i v létě na umělce? Doufám, že tři body získáme i doma.“

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...