Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE V jednoznačnou záležitost se změnilo setkání fotbalistů Sokola Držovic a Hané Prostějov „B“ ve víkendovém pokračování nejvyšší okresní fotbalové soutěže. Oba týmy se hned od počátku souboje pětadvacátého kola snažily o pohledný fotbal po zemi a za téměř letního počasí nabídly příchozím divákům atraktivní podívanou.

S lepším pocitem se v sobotu večer mohli domů vracet fanoušci domácího celku. Držovice totiž hned od úvodních minut vytrvale ohrožovaly hostující bránu, a když hráči rezervy prostějovského celku neskórovali v první půli z celkem tří nebezpečných situací, začaly svůj náskok navyšovat. Nakonec z toho byla druhá nejvyšší porážka hostů v sezóně a ukončení více jak měsíčního čekání domácích na tři body. Do uplynulé soboty vyhráli naposledy 5. dubna proti Smržicím...

TJ SOKOL DRŽOVICE – TJ HANÁ PROSTĚJOV „B“ 6:1 (2:0)

II. TŘÍDA – 25. kolo

Branky: 57., 68. a 75. Preisler, 14. a 50. Zahradníček, 43. Dokoupil – 54. Pejřimovský
Střely na branku: 10:4
Střely mimo branku: 12:5
Rohové kopy: 5:2
Rozhodčí: Procházka – Bilík, Mikulík
Žluté karty: 43. Dokoupil, 50. Zahradníček (oba Držovice)
Diváků: 100

TJ Sokol Držovice: Jetel - Krčmář, Valenta, Šťastný, Pavlát - Hausknecht, Dokoupil, Fiferna, Procházka - Preisler, Zahradníček. Střídání: 51. Hošek za Dokoupila, 61. Koutný za Krčmáře, 75. Pella za Valentu. Hrající trenér: MARTIN PELLA.

TJ Haná Prostějov „B“: Hlávka - Ondráček, Jančiar, Sedláček, Martiňák - Novák, Ociepka, Frnka, M. Trnavský - Křížek, Pejřimovský. Střídání: 65. Valný za Martiňáka. Hrající trenér: PAVEL OCIEPKA.

O první střelecký pokus se hned v úvodní minutě postaral domácí Lukáš Fiferna a střelou z velké dálky doprostřed brány předznamenal vývoj utkání. Držovice totiž vyprodukovaly hned dvaadvacet zakončení mířících na bránu či mimo tři tyče, hosté odpověděli celkem devíti pokusy a odehrávalo se tak jedno ze střelecky bohatých střetnutí.

Hrálo se tudíž povětšinou na polovině rezervy TJ Haná a z toho pramenilo i vytrvalé nebezpečí ze strany domácího mužstva. Standardka v podání Fiferny ale skončila jen střelou nad a stejně tak si vedl i Preisler po přesprintování obrany. Šťastného lehce tečovaná střela zpoza vápna pak mířila opět do středu. Hosté v první čtvrthodině zahrozili jen pokusem zprava, ten ale gólman vyrazil.

Stav 0:0 tak platil až do čtrnácté minuty, než se domácím zdařil atak po pravém křídle, který zakončil svojí první trefou Petr Zahradníček, jenž míč odeslal k bližší tyči – 1:0.

Aktivita držovického souboru neustávala a jemně tečovaná Preislerova střela ze střední vzdálenosti jen o centimetry minula vzdálenější tyčku. S následným rohovým kopem už si gólman Hané poradil. Podruhé dostal míč do sítě Hausknecht, jeho hlavička zády k bráně ale neplatila, při Valentově centru byl totiž on i dvojice jeho spoluhráčů v postavení mimo hru a předskočení brankáře mu tak nebylo nic platné.

Blízko k radosti tak měli hosté. Nejprve vyslal Pejřimovský jedovku z pravé strany a míč snášející se na zadní tyč Jetel konečky prstů vytáhl na roh, poté Filip Křížek snad ze dvou metrů přestřelil bránu, když nedokázal zužitkovat přihrávku z pravé strany a přesouvající se gólman ho donutil ke střele nad horní tyčku.

Trest přišel ještě do poločasové přestávky. Po Martinákově faulu v pravém rohu vápna sice penaltu nevyužil Zahradníček, když poslal míč po vzoru světových celebrit vysoko nad, následně ještě  Preislerovu bombu z levé strany vápna hlavou vyrazil dobře postavený střední obránce Petr Sedláček, za což zaplatil otřesem a nutným ošetřením mimo hrací plochu, pak už se ale domácí dopracovali ke vstřelené brance. Přihrávku zleva poslal k první tyči Jakub Dokoupil a domácí zvýšili. Na oslavu gólu si ale trenýrky změnil na jakoby tanga a dostal žlutou kartu, na což doplatil vystřídáním hned na počátku druhé půle. Když ale odcházel ze hřiště, bylo to už o tři branky. Šťastného zakončení zpoza šestnáctky ještě gólman vytěsnil mimo tři tyče, na centr z rohového kopu už ale nedosáhl a míč tak přistál na Zahradníčkově hlavě. A za další exhibiční kousek se sundáním dresu přišla další žlutá karta...

Fotbalisté Hané uspěli pouze jednou, ale stálo to za to. Z přibližně třiceti metrů poslal míč přes zeď Pejřimovský. Domácím se však podařilo vzpomínky na dva dny staré nezvládnuté utkání v Olšanech u Prostějova rychle zahnat, o což se střelou z levé strany postaral Preisler.

Držovičtí nepřestávali hrozit a záleželo jen na tom, kolikrát ještě dokáží trefit bránu a poslat míč mimo Hlávkův dosah. Fifernovi se to nepodařilo podle představ a ze zhruba pětadvaceti metrů vystřelil velice těsně vedle, Zahradníček si při brejku nezpracoval míč ideálně a posléze slabě přihrál z druhé vlny nabíhajícímu Paulátovi. Uspěl opět až Preisler, jehož střela tentokráte z pravé strany překvapivě skončila v bráně.

To ale ještě nebylo vše. Zahradníček útočil na hattrick a ze střední vzdálenosti těsně minul bránu, to jeho kolega z útoku se třetí trefy dočkal a při brejku si na svůj věk zkušeně poradil s o jednadvacet let starším gólmanem, čímž zarovnal účet pro hosty, v jejichž dresu nastoupil i bývalý profesionální tenista Jiří Novák, na půltucet.

Držovice mohou další tři body mohou získat v neděli odpoledne na hřišti Brodku u Prostějova. To Haná Prostějov „B“, která už popáté v řadě nezvítězila, má další šanci na reparát taktéž v neděli 18. května od 16.30 hodin proti Otaslavicím.


POHLEDEM TRENÉRŮ

MARTIN PELLA - TJ Sokol Držovice:
„Byl to týmový výkon, o čemž svědčí i fakt, že se dokázalo trefit více hráčů. Celý mančaft konečně bojoval, takže se nám podařilo vyhrát. Tady je pro nás derby každý zápas, měli jsme ale vysokou motivaci, protože už potřebujeme body, abychom se posouvali v tabulce výš a měli jistotu, že dohrajeme sezonu minimálně ve středu tabulky. Myslím si, že jsme hráli kombinační fotbal a že i diváci mohli být spokojeni. Máme velice kvalitní střelce, takže je radost se na to dívat...(úsměv)“

PAVEL OCIEPKA - TJ Haná Prostějov „B“:
„Hráli jsme dobře, ale na soupeře to nestačilo... Nastupujeme pokaždé v trochu jiné sestavě, hodně se náš kádr točí, což může být problém. Na špatnou sestavu se ale vymlouvat nechci, přestože mi chyběly nějaké typy hráčů a věkový průměr jsme měli ke čtyřiceti rokům. Chceme hrát veteránský fotbálek a ono to moc nefunguje... Je to možná v nějaké drobnosti a musíme něco změnit. Fotbalisti nebyli špatní a příště se to třeba sejde lépe. Hrajeme na pohodu, ale možná se to pak přežene a pohoda přejde v křeč, což se teď poslední dva tři zápasy děje. Začali jsme dobře, ale možná nám uškodily první zápasy, kdy jsme hráli docela dobře a vyhrávali jsme. Musíme se z toho nějak dostat!“


Důležité okamžiky:

* 14. PRVNÍ ÚDER. Po Dokoupilově přihrávce z pravé strany se k volnému míči dostal Zahradníček a uklidil ho k tyči - 1:0.

* 26. V gólovce selhal hostující Křížek, když z několika metrů přestřelil téměř volnou bránu.

* 34. Zvýšení vedení odmítl Zahradníček, když z pokutového kopu poslal míč vysoko nad!

* 38. Preislerova bomba z levé poloviny vápna se vyhnula gólmanovi, míč z brány ale vyhlavičkoval Sedláček, který pak zůstal silně otřesený...

* 43. GÓL DO ŠATNY. Akci taženou po levé straně zakončil přízemní střelou na první tyč Jakub Dokoupil – 2:0.

* 50. JEDNODUCHÁ POZICE. Na centr z rohového kopu gólman nedosáhl a Zahradníček už měl před sebou odkrytou kasu – 3:0.

* 54. FOTBALOVÁ PARÁDA. Z přímého kopu ze zhruba třiceti metrů se střelou přes zeď blýskl Jan Pejřimovský, domácí gólm Jetel nestihl doskočit - 3:1.

* 57. RYCHLÁ ODPOVĚĎ. Střelou po zemi na první tyč se prosadil David Preisler - 4:1.

* 68. VYMETL PAVOUKY. Další Preislerova bomba z pravé strany našla svůj cíl, když míč skončil v bližším horním rohu - 5:1.

* 75. DOKONANÝ HATTRICK. Z pravé strany se sám na Hlávku řítil Preisler a obloučkem si vychutnal padajícího gólmana - 6:1.


DOKONALÝ POČIN

DAVID PREISLER - TJ SOKOL DRŽOVICE 

Teprve devatenáctiletý útočník potvrdil, že je nejlepším střelcem Držovic a ke svým dvanácti brankám přidal v sobotu odpoledne další tři. Svůj gólový účet rozepsal krátce před dovršením hodiny hry, když střelou po zemi zvýšil na 4:1, o jedenáct minut později ranou pod břevno upravil už na 5:1 a na zkompletování čistého hattricku mu stačilo dalších sedm minut, když si při sólovém úniku věděl rady. A mohl dosáhnout ještě na minimálně jednu trefu, to kdyby se jeho jedovce nepostavil do cesty Petr Sedláček, jenž míč na poslední chvíli vyhlavičkoval z brány.


 

„HATTRICK PŘIJDE PŘÍŠTĚ,“ usmíval se Petr Zahradníček

Ani neproměněná penalta nemusela Petra Zahradníčka (na snímku J. Možného) mrzet. Držovický útočník sice na konci prvního poločasu ze značky pokutového kopu vysoko přestřelil, i tak se ale postaral o dvě vstřelené branky svého týmu a velkou měrou přispěl k první výhře Držovic od počátku dubna. Z předešlých pěti utkání totiž on a jeho spoluhráči vytěžili pouze tři body za tři nerozhodné výsledky. Po vysokém vítězství tak Zahradníček v exkluzivním rozhovoru pro Večerník jen zářil...

* Kde lze hledat příčiny, že jste vyhráli tak vysoko?

„Máme strašně moc natrénováno... (smích).“

* Byli jste o tolik lepší než Haná?

„Myslím si, že ano, oni nepředvedli vůbec nic. Měli hodně starý tým, jasně jsme je přehráli a mohli jsme vyhrát i vyšším rozdílem. Bohužel neproměňujeme šance, na to trpíme.“

* Vy sám jste dal dvě branky, jste spokojen se svým výkonem?

„Ne, bylo to špatné. Penaltu jsem neproměnil a na hřišti není klid, hrajeme strašně zbrkle.“

* Jak moc mrzí, že nevyšel hattrick?

„To přijde příště (úsměv). Šance byly, ale nebylo až tolik štěstí.“

* Právě pokutové kopy se vám dlouhodobě nedaří...

„Je to čtvrtá penalta v řadě, kterou jsme nedali. Nevím, čím to může být, možná tréma.“

* Myslel jste při tom i na čtvrteční zápas, kdy jste vedli 2:0, ale 2:3 prohráli?

„Jasně, myslel jsem, že to bude úplně stejný zápas. To by mě borci v šatně sežrali (smích). Naštěstí jsme ale dost vysoko vyhráli, takže pohoda.“

* Vraťme se ke čtvrtečnímu zápasu, kde nastal v Olšanech problém?

„Řeknu to na rovinu. Problém byl v tom, že naše hra nemá žádný systém. Nemáme trenéra, a když to nikdo neřídí z lavičky, tak to hráči nevidí... V tomto směru je pro příští sezónu potřeba změna.“

* Co byste si přál do zbytku sezony?

„Hlavně se chceme zachránit a nemít problémy. V Držovicích nejsou žádné postupové či přehnané ambice.“


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...