Příjemnou noc, dnes je neděle 6.10.2024
svátek slaví Hanuš,
zítra Justýna
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

05 fotbalov revFotbal na amatérské úrovni čeká od letošního léta velká proměna. Pokrok a nástup moderních technologií se totiž nevyhýbá ani sportu a nejpopulárnější hra na světě, která má jen v České republice téměř tři sta tisíc členů, se právě vydává cestou elektronizace. I v těch nejmenších dědinkách hrajících „pralesní ligy“ tak odzvoní tradičnímu papírování a zažitému způsobu vyřizování agendy. Od sezony 2015/2016 se totiž mnohem více věcí bude řešit ryze a výhradně přes internet! A tvůrci tohoto systému si od toho slibují úsporu času i energie. Ne všude ale zatím převládá bezbřehé nadšení. A to především díky nepříliš pozitivním zkušenostem s problémy při modernizaci veřejné správy... Vše se probíralo na sobotní nevolební valné hromadě Okresního fotbalového svazu Prostějov, která se konala ve Smržicích. Večerník vše sledoval pěkně zblízka.

Přibližně v polovině svého období se v těchto dnech nacházejí výbory a komise okresních i krajských fotbalových svazů. Hlavním tématem aktuálně svolávaných valných hromad tak není volba nových oddílových zástupců v nadřazených fotbalových orgánech, ale příprava na „Fotbalovou (r)evoluci“, jak celý projekt nazvala Fotbalová asociace České republiky.
„Věřím, že vše jednodušší prostě bude. Hlavně ale musíme chtít a na novinky si rychle zvyknout. Máme z toho sice všichni obavy, protože však víme, že to jde v jiných zemích, a není to jen Slovensko, tak proč by to nemohlo jít u nás? Zdůrazňuji ale, že hlavně musí lidé chtít. Pokud nebudou, můžete se stavět na hlavu a stejně to bude všechno špatně,“ poznamenal předseda prostějovského OFS Milan Elfmark, který je optimistou a předkládaným pozitivům nového pořádku osobně věří.
Nově odpadnou papírové zápisy o utkání, vše se bude řešit online přes počítač, končí i dosavadní registrační průkazy a k elektronickému členství přibude online registrace hráčů. A kvůli vyřízení přestupů či hostování odpadne cesta do Olomouce, vše půjde zařídit z domu. Při tvorbě sestavy také bude zřejmé, kteří hráči mohou nastoupit a kdo případně nemá zaplacené příspěvky. Neměl by se tak opakovat podzimní problém Slatinic v I.A třídě Olomouckého KFS, jimž nyní hrozí odečtení patnácti bodů.

Ne všude je kvalitní signál

Všichni ale nadšení svazového bosse nesdílejí, rozhovořil se o tom například Jan Kamler z 1.FC Olešnice u Bouzova. „Zdá se nám to vše strašně narychlo
a tímto rozhodnutím z Prahy jsou ohroženy malé oddíly. Například ne všude je kvalitní přístup k internetu, hráči se scházejí na poslední chvíli a bude to čím dál horší. Něco podobného lze realizovat ve vyšších soutěžích, pro nás je ale lepší papírový formát. Uvidíme, co ostatní kluby, asi nám ale nezbude nic jiného, než se přizpůsobit...,“ svěřil se exkluzivně Večerníku Kamler.
Potlačuje se však podle něj samotná hra a naopak stále přibývá různých povinností. „Už jen koncese na prodej alkoholu nás stála hromadu běhání, přičemž menší kluby právě z tohoto fungují, sponzory nemají. Dříve svaz posílal příspěvky za přihlášení se do soutěže, teď za to my platíme poplatky! Pokud je na tom svaz tak dobře, že může rozdávat, tak by nám měl poslat zdarma aspoň notebooky, jinak je to likvidační,“ rozohnil se Jan Kamler.
„Papírové zápisy nastoupí jen při technických problémech a bude tu možnost předpřipravit si sestavu od pátku. Nastane také bezkontaktní vyplácení rozhodčích formou měsíční sběrné faktury a FAČR bude oddílům přispívat dotací deset tisíc korun na počítač
a internet,“ doplnil další podstatné informace Elfmark.

Pro dva lidi práce až dost

V každém případě je to radikální změna. A zejména v nejnižších třídách, kde se hraje vyloženě pro radost a někdy je problém na utkání sehnat i jedenáct zdravých hráčů, vzbuzuje nynější záměr FAČR obavy. „Moc toho zatím nevíme a třeba se bojíme zbytečně, ale i přes zmíněnou dotaci to zřejmě zatíží klub. Budeme muset přitáhnout internet a máme tu dva lidi, kteří se o vše starají. Může se stát, že ani jeden z nich nebude moci, a pro kluby jako my je to zbytečná zátěž,“ nezastírá Petr Štěpánek, předseda oddílu FC Doloplazy.
Podobný názor vyjádřil přímo na valné hromadě konané ve smržické restauraci u hřiště také mostkovický sekretář a dlouholetý fotbalový činovník Miroslav Běhal. „Já osobně bych do toho nešel, vždyť ve výborech jsou často lidé nad šedesát let. Fotbal mám sice rád, ale nechal bych obdobných inovací. Myslím si, že někde bude problém sehnat administrátora..,“ sdělil Večerníku.
„Podobná slova slýcháme všude. Doufám ale, že fotbal je tak silný fenomén, že překleneme i případné problémy. Byla by to hodně smutná záležitost, kdyby něco takového mělo vést k zániku některých klubů. Je tu trochu obava, jaká bude kvalita připojení, ne všude mají na hřišti internet, ale snad nepůjde o tak velký problém, jak se některým nyní zdá,“ neztrácí první muž OFS Prostějov Milan Elfmark víru v úspěšné přenesení do praxe.

Na Slovensku jsou spokojeni

V záměru jej podpořil i předseda krajské kopané Stanislav Kaláb. „Jsme účastníky historické přestavby a vedení FAČRu ví, co dělá. Přinese to levnější, jednodušší a operativnější činnost. Na Slovensku to funguje i v těch nejmenších dědinkách již několik let, vyhovuje jim to a nechtěli by se vracet ke starému systému,“ poznamenal během svého vystoupení k zástupcům oddílů pod OFS Prostějov. Škoda je, že z pětapadesáti jich dorazilo pouhých třiatřicet...
V některých z nich vnímají (r)evoluci spíše kladně a s velkým očekáváním. „Nezbývá nám než souhlasit, vývoj nezastavíme. Bude ale nutné připravit zázemí a přizpůsobit se tomu, pro vesnický klub je to těžší než ve městě. Třeba pro nás bude velkou komplikací internet, měli to avizovat dříve. Snad to ale přinese slibovaná pozitiva,“ nechal se slyšet šéf Kladek Milan Křeček.
„Z mého pohledu je to v jednadvacátém století normální, každé druhé dítě má chytrý telefon a vše je řešitelné. Někde může nastat problém s technickou infrastrukturou, to ale nikdo generálně nevyřeší. Četl jsem o tom dva články a mělo by to být jednodušší,“ podělil se o své pocity předseda TJ Biskupice Radim Marák.

FOTBALOVÁ (R)EVOLUCE
avizované výhody:
✓ online zápis o utkání místo papírového ✓ online registrace hráčů
✓ elektronické členství ✓ měsíční sběrná faktura
✓ eliminace neoprávněného startu

problematické položky:
× nutný počítač a připojení k internetu × riziko pádu sítě
× možnost zcizení přihlašovacích údajů × novelizace stanov
× nutnost zřídit v každém klubu pozici administrátora

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...