Dobré ráno, dnes je neděle 6.10.2024
svátek slaví Hanuš,
zítra Justýna
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

22 fotbalMísto boje o střed tabulky ve skupině „B“ I.A třídy Olomouckého KFS čeká „A“-tým SK Slatinice v jarní části holý boj o záchranu. Vinou nezaplacení členského příspěvku za Jiřího Pluháčka totiž mužstvo přišlo hned o patnáct bodů a na kontě mu tak zůstal jeden jediný. Nově tak z posledního místa ztrácí hned devět bodů na předposlední Dub a deset na dvanácté Hlubočky! Na celou věc se navíc přišlo jen náhodou, díky upozornění funkcionářů z Lipníku nad Bečvou, který se Slatinicemi prohrál.

„Pochybení to je, trest ale považujeme za nepřiměřený a budeme se odvolávat. Je to pro nás likvidační. Jirka Plukáček byl normálně naším hráčem, neboť jsme jej koupili. Bohužel ale nezkontrolovali jsme si převod na FAČR. Takových hráčů je spousta, celý systém totiž není vyladěn a nefunguje na sto procent,“ nebylo moc do řeči předsedovi potrestaného klubu Petru Šolcovi.

Podnět z Lipníku potvrdil i sekretář Olomouckého krajského fotbalového svazu Pavel Peřina, podle nějž sportovně-technická komise neměla na výběr. „Požadovali prošetření hráče Pluháčka, abychom zkontrolovali jeho členství. Nebyl aktivní, tak jsme požádali úsek členství FAČRu o vyjádření, protože se třeba mohlo stát i to, že by nedošlo ke spárování platby, pak by to byla jen chyba administrace,“ popsal Peřina nešťastný případ.

Hráč Pluháček ovšem skutečně neměl zaplacené členství a článek 58 Soutěžního řádu umožňuje v tomto případě jen kontumaci. „Legislativně právní oddělení FAČRu nám odpovědělo, že od prvního dubna nemá zaplacené členství. Povinností jednotlivých klubů je hlídat si, jestli mají jejich hráči tyto poplatky v pořádku. Stává se to hlavně u přestupů a hostování v zimní části. Rozhodnutí ale ještě není nezvratné, protože klub má právo se do patnácti dnů obrátit na Odvolací a revizní komisi,“ upozornil Pavel Peřina, že ještě může dojít k další úpravě.

Zvláštní na celé situaci je, že Jiří Pluháček, jenž do Slatinic přestoupil právě z Lipníku, odehrál neoprávněně již celou jarní část. Kdyby ale nepřišel podnět z Lipníku, asi by se na nic nepřišlo ani po konci podzimu.

„Na hráče se to svádět nedá, jsme rádi, že ten fotbal vůbec někdo hraje... Klub si veškeré náležitosti musí hlídat a na svazu nám řekli, jestli třeba nemáme v klubu někoho, kdo nemá na noční co dělat, že by to v práci zkontroloval na internetu...,“ hořce se pousmál předseda SK Slatinice Petr Šolc. Dobře si tak uvědomuje, že jeho klub má nyní nakročeno k sestupu do I.B třídy. „Každý zápas bude těžký, ale zkusíme se odvolat a případně se z této svízele nějak dostat. Problém je i v tom, že FAČR udělal nové podmínky, podle nichž už nemusí informovat, když si někdo neobnoví činnost. Zvláštní je, že na to nikdo nepřišel, když po nás chtěli soupisku! Trestat takto po nabonzování mi přijde špatné...,“ zasmušil se Šolc.

Večerník zajímalo, zda-li jde o spíše výjimečný případ, nebo je takových hráčů v kraji více? „STK krajského svazu dělá namátkové kontroly, na každém zasedání výboru si nějaký klub vybereme a projedeme databázi. Pokud nenalezneme nedostatek, tak už to dále neřešíme,“ věří Peřina, že se v případě Slatinic jedná o velkou ojedinělost. „Ještě když jsem byl sekretářem OFS, tak se nám stalo něco podobného, kdy Smržice podaly podnět na Vrahovice. Ty zaplatily hromadnou platbu, nedošlo ale ke spárování. Nakonec se vše vysvětlilo a uvedlo do pořádku, šlo jen o administrativní chybu,“ zavzpomínal.

Zůstane-li stávající rozhodnutí v platnosti, znamená to, že Slatinice přišly o výhry nad Troubkami, Mostkovicemi, Hlubočkami i již zmíněným Lipníkem, stejně tak neplatí remízy se Štěpánovem, Dubem a Beňovem. „My jsme si tehdy prohráli vyhraný zápas. Kdyby se jednalo jen o toto utkání, bylo by to přínosem. Tak si ale polepší prakticky všichni a nechává mě to chladným. My jsme si vzali ponaučení již dříve, když se měnily názvy oddílů v registraci. Nyní si to hlídáme,“ okomentoval celou věc kouč Mostkovic Jiří Kamenov, jehož výběr si tak nově polepšil již na čtyřiadvacet bodů. Osobně si uvědomuje velký zásah do soutěže, kdy se nyní jeden z jejich soupeřů dostal do složité situace a bude mít jedenáct kol na to, aby smazal výraznou ztrátu. „Je to sice chyba funkcionářů, raději bych ale byl pro větší pokutu a trest pro hráče, ale výsledky aby zůstaly v platnosti,“ navrhl řešení.

Na tento verdikt tak nejvíce doplatily Čechovice, neboť proti nim Jiří Pluháček v ani jednom ze svou střetnutí nenastoupil. Zůstala tak 

 

v platnosti nejen výhra 6:0 z poloviny srpna, ale i remíza 0:0 z první poloviny listopadu. Bodově si nepolepšila ani Lipová, ta ovšem místo výhry 2:0 získala do tabulky výsledek 3:0.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...