Dobré odpoledne, dnes je neděle 6.10.2024
svátek slaví Hanuš,
zítra Justýna
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

V napjatém očekávání dorazily na prostějovský stadion SCM Za Místním nádražím téměř čtyři stovky diváků (kolize se souběžně hrajícím druholigovým duelem Sigmy proti Znojmu v Olomouci byla znát - pozn.red.). Navíc v paměti zůstával jak loňský debakl s tímto soupeřem, tak především nepovedený zápas ve Vyškově, kde svěřenci kouče Jury utrpěli šestigólovou smršť. A tak se hanácké derby v rámci třetího kola MSFL mezi domácími a olomouckým 1.HFK zprvu odehrávalo spíše v komorní atmosféře. Díky výkonu a zejména střelecké produktivitě „eskáčka“ se však nálada v hlediště postupně zlepšovala, až nesla příznaky euforie. A bodejť by ne...

Po lehce nervózním úvodu nenechali bílomodří nikoho na pochybách, že fotbal hrát umějí a chtějí. Hattrick Karla Kroupy a parádní výkon Milana Machálka korunovaný dvěma brankami daly konečnému skóre navlas stejnou podobu jako při vzpomínaném loňském derby, jen naštěstí v opačném gardu. Další konfrontace s olomouckým fotbalem čeká „eskáčko“ příští neděli, kdy poměří síly s rezervou Sigmy.

Marodka na prostějovské soupisce se před sobotním zúžila na dvě jména: Pančochář a Soušek. „Zkoušel jsem už jezdit na kole, ale naštípnuté nehtové lůžko mi ještě jiný pohyb nedovolilo. Chystám se teprve v polovině příštího týdne začít trénovat,“ vysvětlil přetrvávající absenci exkluzivně Večerníku Josef Pančochář. Na místě stopera se tedy opět objevil Zatloukal, jehož místo na opačné straně hřiště zaujal Machálek. Na levém beku dostal tentokrát od začátku příležitost Rus. Sestava hostujícího celku od jarní části opět prořídla. V kádru již není ani exreprezentant Heinz ani pivínský rodák Žondra, který zamířil do druholigového Znojma. Přesto se v základní jedenáctce výběru z Holice objevil jeden muž s prostějovskými kořeny - krajní záložník Petr Štěpánek (exkluzivní rozhovor s tímto hráčem najdete na straně 22-– pozn.red.).

Domácí začali natolik zakřiknutě, až jim museli diváci připomínat, že hrají před vlastním obecenstvem. A málem toho i litovali. Během první minuty se Pezzotti dostal k parádní hlavičce, kterou Bureš mazácky zneškodnil. Teprve po zhruba třech minutách se prostějovští dostali ze sevření hostů a pomalu začali hrát svou hru. A již na konci první desetiminutovky přišla sladká (čti gólová) odměna. Hrající asistent 1.HFK Lukášek fauluje v šestnáctce Kroupu, ten proměňuje penaltu. 

Ani živá voda by domácí nepovzbudila lépe. O pět minut později Kroupa málem zužitkoval Langerův centr zleva, hlavička šla ale mimo, stejně jako Fládrova dalekonosná střela. Neuplynula ani půlhodina hry a blízko blizoučko letošní premiérové trefě do černého byl Rus, jehož akrobatický pokus hlavou po Zelenkově rohu a hlavičkovém biliáru skončil těsně vedle levé tyče. Do prostoru vymezeného třemi tyčemi se nevešla o chvíli později ani Hlochova hlavička.

A tak musel opět zaúřadovat nešťastník Lukášek, jehož minela mimochodem na jaře v Holici způsobila vítězný gól Prostějova. Tentokrát jeho podklouznutí po Burešově nákopu využil Machálek, namířil si to sám na gólmana a zkušeně k tyči zavěsil.

Do přestávky teď už spokojené diváky zaujala ještě Drbalova hlavička po rozehraném trestném kopu. A aby byli o pauze ještě spokojenější, o to se postaral opět Kroupa. Langer se vydal neohroženě středem hřiště k Muchově brance, jím nakopnutý balón si zpracoval vytáhlý forvard a pod gólmanem poslal míč po třetí do sítě.

V kabině se asi nejlépe občerstvil exsparťanský špílmachr Zelenka, který se chvíli po příchodu na hřiště prezentoval individuálním průnikem, přes Kroupu směřoval míč na volného Machálka, ale Mucha byl přece jen blíž. O rychlý kontr se na druhé straně pokusila dvojice Blažkovský – Hlavica, ale bez efektu. Břevno holické svatyně doslova lízala Fládrova technická paráda, po hodině hry si průbojný Koudelka potáhl míč, ale mířil nad bránu. Vzápětí se stejně vedlo Fládrovi, zaskvěl se znovu i Bureš, když musel vyrážet na roh Bučkův pokus z prostoru penaltové tečky. V tu chvíli na hřištěi bylo jen jedno mužstvo, domácí hru dokonale ovládli a další gól visel doslova ve vzduchu.

Kroupa mohl zkompletovat svůj hattrick už v 64. minutě, to by ovšem nesměl překopnout bránu poté, co mu balón krásně naservíroval Hirsch. Lukášek částečně odčinil své chyby zastavením Koudelkova „slalomu“ doslova v poslední chvíli. Jeden z mála záblesků hostů vyřešil gólman Bureš, který vytěsnil Pezzottiho střelu. 

A tak se skóre měnilo až v 72. minutě, kdy Koudelkův centr zprava napálil Machálek z voleje do „vinglu“. O deset minut později stejný postup okopíroval Šteigl, před bránou byl tentokrát Kroupa, který tak přece jen dočkal se svého hattricku. Podle svých slov prvního v seniorské kariéře!

 

Diváci tedy po právu poděkovali svým borcům za povedený fotbalový zážitek a budou doufat, že se v následujícím dvojboji s rezervami Sigmy a Slovácka bodová sbírka na prostějovském kontě nadále rozšíří. V průběžné tabulce patří Prostějovu dělená pátá pozice právě s nováčkem z Vyškova...

FRANTIŠEK JURA – 1. SK Prostějov:

„V úvodu utkání jsme byli trochu nervózní, chuť napravit nepovedený poslední zápas byla na hráčích znát. V první minutě nás dost podržel brankář Bureš, musíme si na rovinu přiznat, že v případě tak brzkého inkasování by zápas byl asi hodně těžký. Po nějakých pěti deseti minutách jsme se dostali do zápasu, a přestože to v porovnání s konečným výsledkem nebyl z naší strany do té míry vynikající výkon, morálka týmu a snaha zvítězit byla enormní. Spokojen jsem samozřejmě s povedenými akcemi po přestávce, nejvíc mě ale těší, že jsme před našimi diváky odčinili ten propadák z Vyškova. S gólmanem Burešem jsme probrali poslední dva zápasy, se Slováckem mu to příliš nevyšlo, ve Vyškově ho v tom spíš nechali spoluhráči, teď mi ale slíbil, že nás podrží, a slib dodržel...(úsměv) Nelze také nechat bez povšimnutí výkon Machálka, dařilo se samozřejmě i dalším včetně kanonýra Kroupy, který nastřílel hattrick. Takže určitě spokojenost.“

 

JIŘÍ DERCO - 1.HFK Olomouc:

 

„Fotbal se hraje na góly, a když neproměníme tutové šance, což je náš dlouhodobější problém, nemůžeme vyhrát. Soupeř svoje příležitosti proměňoval, my ne, to byl hlavní rozdíl zápasu... Neřekl bych, že to dnes bylo o jednom konkrétním hráči, i když samozřejmě hráč typu Kroupy je jistá nadstavba, ale když do desáté minuty neproměníme tři tutové šance, nemůžeme přemýšlet o nějakém úspěchu. Věděli jsme, co na soupeře platilo ve Vyškově, takže jsme šli na hřiště se záměrem hrát aktivně od první minuty. Zatímco ale minule dostal Prostějov ´šestku´, teď jeho hráči pět gólů. Rozhodlo neproměnění šancí a individuální chyby našeho nejzkušenějšího hráče...“

1. SK Prostějov - 1. HFK Olomouc 5:0 (3:0)

Branky: 10. z penalty, 42. a 82. Kroupa, 34. a 72. Machálek, Střely na branku: 6:6, Střely mimo branku: 6:5, Rohové kopy: 5:6, Rozhodčí: Boček - Černý, Hanáková, ŽK: 36. Hloch – 9. Lukášek, 60. Šuba. Diváků: 390



  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...