Dobré odpoledne, dnes je neděle 6.10.2024
svátek slaví Hanuš,
zítra Justýna
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

33 fotbal kraliceDne 12.srpna 2014 si připomínáme 80. výročí založení kopané v Kralicích na Hané. Její historie se totiž začala psát v témže roce, co se uskutečnilo památné finálové utkání světového šampionátu, kdy Československo až v prodloužení podlehlo domácí Itálii 1:2.

„Toto mužstvo začínalo v hliníku, kde se těžil písek, a na místě, kde bylo odtěženo, se vytvořilo hřiště. Dle vyprávění pamětníků se v pozdějších letech přezdívalo mužstvu Dynamo, se kterým bylo nerozlučně spjato jméno Adolf 'Došin' Vlk, který působil nejen v kopané, ale také v házené a hlavně v tělocvičné jednotě Sokol,“ přiblížil absolutní počátky dlouholetý jednatel klubu Jiří Svozil.

Další památnou postavou týmu se stal kralický rodák Vlastimil Petržela. „Hrával zde za dorost v ročníku 1968/69, později se stal prvoligovým hráčem, reprezentantem i prvoligovým trenérem, byl dokonce vyhlášen nejlepším trenérem roku. Stal se rovněž koučem Zenitu Petrohrad a nyní je trenérem Vlašimi,“ připomenul celonárodně známé jméno.

Muži hrávali dlouho nanejvýš okresní přebor, pouze někdejší dorostenci, dnes již sedmdesátníci, hráli Jihomoravskou krajskou soutěž a rovněž dorostenci ročníku narození 1970-72 si zahráli Středomoravskou krajskou soutěž v ročníku 1987/1988.

„Na přelomu 50. a 60. let minulého století se také postavily u hřiště šatny. Tyto vznikly za svépomoci hráčů a všech příznivců kopané z cihel pivovarského komína. Ještě dnes při opravě šaten a bourání nacházíme cihly lichoběžníkového tvaru. Z tohoto období a i z pozdější doby se zachovaly dvě kroniky, které vedl tehdejší zapisovatel pan Rudolf Toman a které ale nejsou k nalezení,“ pokračoval Svozil v přibližování minulosti.

V roce 1991 došlo k rozdělení základny a vznikly dva subjekty – TJ Sokol, které zůstala sokolovna, a TJ Klas, které zůstalo hřiště. „V tomto roce, tedy ve fotbalovém ročníku 1991/1992, 'A'-mužstvo vyhrálo okresní přebor a postoupilo do I.B třídy, kterou hned v dalším ročníku 1992/1993 vyhrálo a postoupilo již do I.A třídy, skupiny 'A',“ upozornil dlouholetý funkcionář a nynější trenér dorostu na úspěšné období.

Před jednadvaceti lety se rekonstrukce dočkala hrací plocha, kdy firma, podle níž se klub nově jmenoval FC WARE Kralice na Hané, zakoupila z Androva stadionu olomoucké Sigmy pro ně špatnou trávu. Ta v Kralicích slouží dodnes a místní jsou na ni náležitě hrdí.

„Ročník 1993/1994 byl ve znamení velkých bojů s Velkými Losinami o postup do krajského přeboru. Toto se povedlo a od ročníku 1994/1995 hraje kralické 'A'-mužstvo tuto soutěž s výjimkou ročníků 1997/1998 a 1998/1999, kdy jsme po utkání s Chropyní a inzultaci rozhodčího nuceně sestoupili zpět do I.A třídy,“ poukázal Svozil i na méně slavný okamžik.

Do krajského přeboru se tehdy Kralice vrátily z druhého, původně nepostupového místa. „Jako první postoupil Protivanov a my jsme museli tučně zaplatit. Ve vzpomínkách však také nemůžeme zapomenout na pohárové utkání s druholigovými Vítkovicemi, kterým jsme podlehli až v nastaveném čase 1:2 při návštěvě přes sedm set platících diváků,“ vzpomenul.

Nicméně do historie kralické kopané také patří velmi období, kdy se nejméně dvakrát rozhodovalo o tom, jestli se i dále bude hrát fotbal, nebo zanikne. „Jindy se zase řešilo, zda hrát vyšší soutěž nebo sestoupit do nižších tříd z důvodů finančních nebo nedostatku kvalitních hráčů. V neposlední řadě to byly problémy sehnat vedení k mládeži či se sestavováním výboru, protože nebyl zájem v něm pracovat. Kopanou vedli jen tři nebo dokonce dva fotbaloví nadšenci. Byly to velmi krušné chvíle, na které neradi vzpomínáme,“ dotkl se i méně příjemného období.

Ke kralickému fotbalu patří neodmyslitelně i práce s mládeží. „Vždy jsme se snažili mít nejméně dvě družstva mládeže, a to žáky a dorost. Nyní jsme se rozšířili i o přípravku. Několik let se u nás hrál krajský přebor staršího a mladšího dorostu a krajský přebor starších a mladších žáků. Nyní hrají všechna družstva mládeže okresní přebor,“ shrnul.

Od roku 1991 se měnil i název klubu, přes FC RESTRA až na dnešní FC Kralice na Hané. „Po dobu třiadvaceti let se nejen zrekonstruovala hrací plocha, ale také dvakrát proběhla rekonstrukce šaten, tedy přístavba klubovny, dvou šaten a rozšíření domácích šaten, zhotovilo se zábradlí kolem hrací plochy, za brankami se vybudovaly vysoké stožáry se sítěmi a dále škvárové hřiště, na kterém se hrálo bezmála deset zimních turnajů, postavila se tribuna, zeď rozdělující obě hřiště, nad hřištěm se provedla výsadba stromků, dále úprava svahů okolo hřiště, odvodnění hřiště, do šaten se zavedly plyn, pitná voda, byla položena nová elektrická přípojka a zhotoveno umělé zavlažování hrací plochy,“ vyjmenoval Svozil nejzásadnější úpravy.

A za fungující spolupráci poděkoval všem sponzorům, zastupitelům městyse Kralice na Hané, funkcionářům, všem trenérům, co kdy v Kralicích působili, hráčům, fanouškům i rodičům mládeže za porozumění a bezplatnou dopravu hráčů k soupeřům. „Všechna naše družstva se snaží takovou kopanou, aby se lidé k nám rádi vraceli, vždyť fotbal se hraje hlavně pro diváky,“ ubezpečil Jiří Svozil.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...