Dobré odpoledne, dnes je neděle 6.10.2024
svátek slaví Hanuš,
zítra Justýna
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

22 fotbalPo loňském schválení novinky v podobě umožnění hned pěti střídání za zápas a posezónní reorganizaci II., III. a IV. třídy přichází i letos Okresní fotbalový svaz Prostějov s výraznou úpravou pravidel. V sezoně 2014-2015 totiž nemůže žádné utkání mužů, dorostu, žáků ani přípravek skončit nerozhodně. Stane-li se tak, přijdou na řadu pokutové kopy, které rozhodnou o vítězi střetnutí!

„Oba kluby získají po bodu a vítěz tohoto rozstřelu získá ještě jeden bodík navíc. Uvidíme, jak se nám tato novinka osvědčí, chceme zatraktivnit zápasy a v některých jiných okresních soutěžích s tím mají dobré zkušenosti,“ okomentoval tuto změnu Milan Elfmark, předseda OFS Prostějov.

Zásadní novinkou v soutěžích Okresního fotbalového svazu Prostějov je zavedení penaltového rozstřelu vždy, když utkání skončí remízou. Úspěšnější tým získá bodík navíc.
V praxi to bude znamenat, že oba kluby určí tři střelce, a pokud se ani tak nerozhodne, bude po každé sérii následovat náhlá smrt. „Na pokutový kop budou moci jít pouze ti, kteří zápas dokončí na hřišti. A každý pouze jednou, případně až se vyčerpá jedenáct hráčů, tak teprve znovu. Snad to přinese zatraktivnění a divákům větší potěšení,“ přeje si před startem nového soutěžního ročníku 2014-2015 sekretář OFS Pavel Peřina.
A co se týče uskutečněné reorganizace, vedou se debaty ještě o tom, zda III. a IV. třídu nepřeskupit do severní a jižní skupiny. „V minulosti to zde již bylo. Určitě by tento model mohl být pro některé kluby výhodný, ale musíme zvážit ekonomickou, sportovní i organizační výhodnost pro všechny kluby okresu. A zatím spíše převládají negativa,“ upozornil, že to spíše vypadá na pokračování v nastaveném modelu čtrnácti účastníků ve II. a III. třídě a zbylých týmů ve IV. třídě.
K dalším novinkám na úrovni Prostějovska patří zvýšení odměn pro rozhodčí a projekt „Bezpečná branka“. Předseda OFS Milan Elfmark kvituje i skutečnost, že v platnosti zůstává hned pět střídání. „Má to několik výhod. Do zápasu se může zapojit více hráčů, je možné zkoušet na krátkou dobu dorostence, aby se otrkali. Zvláště, když někde není dostatek dorostenců pro samostatné družstvo,“ pochvaluje si první muž okresní kopané.
A po kladných zkušenostech na okrese se k povolení plné pětice střídání rozhodli i v Olomouckém krajském fotbalovém svazu. „V STK sedí zástupci okresů, tak se o tom diskutovalo a schválilo se to. Dále platí povinnost v krajském přeboru pořizovat videozáznamy, čímž se snižuje počet delegátů. To jsme si vyzkoušeli již na jaře. Naopak penaltový rozstřel jsme zatím neschválili, je ale možné, že o tom budeme s kluby v průběhu sezony jednat a od příštího ročníku to zavedeme,“ konstatoval předseda krajské kopané Stanislav Kaláb.
Trenéři celé regionální trojice v nejvyšší krajské soutěži jsou ale k této myšlence spíše skeptičtí. „Máme kádr osmnácti lidí, tak to využijeme a může to pro nás být výhoda. Pro mě je ale fotbal jen se třemi střídáními. Už tak se zdržuje a teď to může být ještě horší,“ upozornil klenovický kouč Petr Navrátil.
„Je to dobré pro ty se širokým kádrem. Vyzkoušelo se to loni ve třetí lize a využívaly to jen Mikulovice, které zdržovaly. V krajském přeboru má ale málokdo šestnáct rovnocenných hráčů, aby vyměnil polovinu mančaftu,“ upozornil konický asistent Radek Řehák.
A v podobném duchu se vyjádřil i lodivod Kralic Petr Gottwald. „Je to velice dobře pro mužstva, co něco potřebují změnit, já ale raději upřednostňuji rošády v rozestavení, to může odvést větší práci. Někdy ani není potřeba do týmu zasahovat, pro náhradníky to ale bude dobré, necítí se tak odstrčeni,“ poznamenal.
Další novinkou jsou vyšší sankce za nedohrání soutěže. V krajském přeboru žáků to činí deset tisíc korun, v krajském přeboru dorostu patnáct tisíc korun, u I.A a I.B třídy dvojnásobek této sumy a v krajském přeboru mužů čtyřicet tisíc korun.
Naopak u postupu z nepostupového místa nastal opačný trend a výrazné snížení poplatku. Do krajského přeboru se tak v případě uvolněné pozice půjde za dvacet tisíc, do I.A za polovinu a z okresu do I.B třídy za pět tisíc.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...