Dobrý podvečer, dnes je neděle 6.10.2024
svátek slaví Hanuš,
zítra Justýna
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

30 hanacup_LOGOJe tomu již sedmnáct let, co se poprvé uskutečnil turnaj v malé kopané Haná Cup. Po úvodním ročníku sehraném na tehdejším hřišti OP Prostějov a vítězství týmu Vyprahlo Konice, uspořádali organizátoři zbývajících sedmnáct pokračování v areálu TJ Krumsín. Během tohoto období se z prvenství na nejmasovější a nejprestižnější akci svého druhu v celém regionu mohlo radovat i deset dalších družstev. Se třemi výhrami jsou rekordmany FC Relax Prostějov a FK Peliny Choceň, pouze této dvojici a nově i Brodku u Prostějova se podařilo vedoucí postavení obhájit. Hlavní organizátor klání Martin Ošťádal se letos stejně jako před rokem rozhodl stanovit strop startujících na čísle čtyřicet, a tuto metu se mu v nejkvalitnějším ročníku podařilo naplnit.

„S přípravami turnaje jsme letos začínali někdy v dubnu. Zapracovali jsme na pozvánkách, začali jsme oslovovat sponzory a partnery, bez kterých by to nešlo. Během května mi pomaličku začalo chodit startovné a já věřil, že dáme dohromady opět čtyřicítku týmů a uspořádáme opět největší turnaj v regionu. Byl jsem ovšem sám, kdo v to věřil. Okolní turnaje zaznamenaly veliký úbytek týmů. Turnajů je hodně, startovné poměrně vysoké, takže si týmy mohou vybírat. Týden před začátkem turnaje poslalo startovné třicet týmů a už to vypadalo, že to uzavřu. Přece jen ale ve mně hlodala myšlenka na čtyřicet týmů, tak jsem posunul uzávěrku do prvního červencového dne a vyplatilo se. V polovině týdne jsem mohl hrdě prohlásit, že v Krumsíně bude hrát čtyřicet týmů,“ mohl se Martin Ošťádal spokojeně ohlédnout za přípravami.
Společně s finalizací přihlášek přišly na řadu i poslední přípravy celého areálu, aby vše klaplo na jedničku. „Od začátku týdne jsem měl dovolenou, makal jsem na plánu turnaje, na rozlosování. Ostatní připravovali hřiště, lajnovali a vařili jídlo na turnaj. Vše klapalo jak na drátkách, každý věděl, co má dělat. Zapálení členů výboru TJ Krumsín při přípravách turnaje je úžasné. V pátek jsme pověsili poslední reklamy v areálu hřiště a již v předvečer turnaje se začaly objevovat první týmy. Prvním z nich byl FK Pustiměř, potom kluci z Mouřínova, ale také BEERFORT UTD. Večer jsme se všichni potkali v místní hospůdce, poseděli, popovídali si o turnaji a navodili tu správnou atmosféru kapkou kořaličky,“ pousmál se a vyzdvihl příjemnou atmosféru, která Krumsínský Haná Cup tradičně provází.
Samotný turnaj začal na všech čtyřech travnatých hřištích o sobotní deváté hodině ranní, pořadatelům začala služba již o dvě hodiny dříve. „Proběhly poslední přípravy, rozjel jsem textový online na stránkách turnaje. V osm hodin dorazila naše patronka, paní senátorka Božena Sekaninová, která s námi tráví na turnaji oba dny a rozdává úsměvy a energii na všechny strany. Téměř současně s ní se objevila desítka rozhodčích. A pak už začali do areálu najíždět jednotlivé týmy a diváci. V devět hodin jsem společně s paní senátorkou zahájil turnaj a boje mohly začít,“ vzpomínal na poslední minuty do startu osmnáctého ročníku.

Kobeřická Kobra neuštkla nikoho

Skupinu „A“ ovládli borci z Chocně, kteří nechyběli na žádném ročníku našeho turnaje. „V brance tohoto týmu stál brankář reprezentace České republiky Libor Gerčák a byla radost se na něj dívat. Jeho výlety do pole pomáhaly soupeře pořádně zmáčknout. Jednou však Choceň přece jen trošku zaváhala, a to bezbrankovou remízou s domamyslickým Pokopem. Oba týmy nakonec postoupily a s nimi ještě TJ Mouřínov,“ zrekapituloval.
Ve skupině „B“ ukazoval obrovskou sílu loňský vítěz z Brodku u Konice. „Tento tým proplul skupinou bez ztráty kytičky s celkovým skóre 29:2! Už v základní skupině jsem Brodek pasoval na největšího favorita turnaje. Do osmifinále Brodek společně postoupil s FC Dream Teamem a prostějovským Torpedem,“ připomněl Martin Ošťádal.
Skupina „C“ se podle očekávání stala kořistí Relaxu Prostějov. „Uspěl svým profesorským fotbalem a nečekaně s sebou vzal do osmifinále Sádek Boys a Holomajznu. Kobra Kobeřice nezískala ve skupině jediný bod, a to bylo první velké překvapení. Skupinou 'D' proplul suverénně 2MAX a s nimi Quatroccento a GD Sportswear. Při posledních zápasech ve skupinách pokropil hřiště déšť, ale hřiště to ani nepoznalo,“ zakončil ohlédnutí za úvodní polovinou základní části.

Odpoledne měla namále i Jiřina

Odpolední skupiny začaly po asi hodinové přestávce v patnáct hodin a byly o poznání vyrovnanější. „Ze skupiny 'E' postoupil jako vítěz překvapivě SK FOSP Řešetova Lhota, který porazil Jiřinu. Ta se ještě musela jako jeden z favoritů strachovat o postup. Kluci to ale zvládli a společně s Night Boys se prokousali do dalších bojů. Ve skupině 'F' se pořádně jiskřilo, tým AC ROMA dával často průchod emocím a došlo i na červené karty. Skupinu vyhrál tým FC Pivo před konickým Vyprahlem a právě týmem AC ROMA,“ neopomněl zmínit.
Nejvyrovnanější byla asi skupina „G“, kterou vyhrála AC Zavadilka 2000 před brněnským Helasem a Plumlovem. „Skupinu 'H' ovládly podle očekávání KOSTKY A LISTY před BVD a Sexmeraldou. Odpolední zápasy skončily kolem osmé hodiny večerní, kdy už na pódiu ladila nástroje rocková skupina R.I.B., která to v devět hodin rozbalila na plné obrátky. Parádní atmosféra vydržela až do třetí hodiny ranní, kdy jsem se i já odebral domů nabrat sil. Moc jsem toho ale nenaspal a po sedmé ráno jsem spěchal zpátky na hřiště. Na nohy mě postavila pořádně nazdobená česnečka, která mě držela na nohách celý den. Ráno jsem raději nefotil, protože někteří hráči by se možná těžko sami poznávali,“ usmíval se Ošťádal.

AC Roma pronikla až do play off

V deset hodin začaly osmifinálové skupiny, ze kterých postoupili vítězové Peliny Choceň, Brodek u Prostějova, Relax Prostějov a Helas Brno „B“. Nikdo z favoritů tedy nezklamal. To z odpoledních skupin prošly do čtvrtfinále SK FOSP Řešetova Lhota, FC Pivo, AC Zavadilka 2000 a AC ROMA, která nechala ve skupině KOSTKY A LISTY.
„Ve čtvrt na tři se na všech hřištích rozeběhlo čtvrtfinále, kde opět uspěli favorité. Bylo jasné, že semifinálové boje budou ostré jako břitva. A to se potvrdilo. Oba zápasy rozhodovaly až penalty a z finále se radoval brněnský Helas a obhájce z Brodku u Prostějova. Zprvu opatrné finále se stalo dle předpokladů kořistí Brodku u Prostějova, který obhájil loňský triumf,“ shrnul play off šéf pořadatelského týmu.
Bezprostředně po skončení finále a nezbytných fotech družstev se odehrálo slavnostní vyhlášení. „Oceněni pamětními medailemi byli všichni rozhodčí. K nim bych chtěl říct, že všichni bez výjimky podali vynikající výkon a nezaznamenal jsem jedinou stížnost od kohokoliv z hráčů a za to jim patří veliké poděkování. Nejlepším rozhodčím se stal Pavel Majer. Nejlepším brankářem turnaje se stal choceňský Libor Gerčák, nejlepším střelcem Marek Srkal z týmu SK FOSP Řešetova Lhota a nejlepším hráčem Martin Hrubeš z brněnského Helasu. Pak již přišlo na řadu vyhlášení úspěšných týmů, foto a závěrečná řeč senátorky Boženy Sekaninové. Pak se účastníci rozjeli domů do všech koutů republiky,“ těšil se z geograficky pestré palety startujících.

Tým dobrovolníků se stále rozrůstá


Po zakončení turnaje se tak mohl vyznat, že letošní ročník považuje za nejnabitější v jeho osmnáctileté historii. „Tolik kvalitních týmů se letos sešlo pouze v Krumsíně a já jsem na to moc pyšný. Hrál se parádní fotbal, nedošlo k žádnému vážnému zranění. Dost lidí se mě ptalo, jak je to možné, že to všechno tak šlape. Odpověď je jednoduchá. Osmnáct let dělá tento turnaj stejná parta lidí a každý přesně ví, co má a nemá dělat. V průběhu turnaje není třeba nikomu nic vysvětlovat, všechno šlape jak má,“ poděkoval Ošťádal všem členům výboru TJ Krumsín a všem obětavým lidem v obsluhách.
Každý z těchto lidí přitom pomáhá bez nároku na jakoukoliv odměnu. „Toho si strašně cením. Kdo dnes udělá něco zadarmo? V Krumsíně se ještě takoví lidé najdou. Dále bych chtěl touto cestou poděkovat mým pomocnicím Lucce Černé, Zuzce Albrechtové, Terezce Ošťádalové a Anetce Soldánové. Holky běhaly celé dva dny po hřišti a sbíraly výsledky, zapisovaly je do tabulek, evidovaly údaje o střelcích. Díky tomu jsem já mohl fotit a přinést vám rozsáhlou fotogalerii, kterou můžete vidět na stránkách turnaje. Jsem rád, že je v Krumsíně taková parta lidí, která se rozrůstá každoročně o nějaké nové tváře,“ neskrýval nadšení.
Už teď slíbil, že napřesrok uspořádají krumsínští nadšenci turnaj v tomto termínu znovu a minimálně se stejným elánem. „Děkuji všem sponzorům a partnerům za podporu našeho turnaje, stejně tak Olomouckému kraji za dotaci a všem týmům za účast. Doufám, že se u nás všem líbilo a příští rok se uvidíme na Krumsínském Haná Cupu znovu,“ těší se na shledanou na počátku července 2015.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...