Dobrý podvečer, dnes je neděle 6.10.2024
svátek slaví Hanuš,
zítra Justýna
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

29 fotbalistkaAKTUALIZACE: Stala se již dorosteneckou mistryní republiky v běhu na 1500 metrů, coby kanonýrka o sobě Gabriela Matoušková dala poprvé vědět před čtyřmi lety v ženské divizi. Po třinácti gólech v pěti zápasech si ji vyhlédlo Slovácko, v němž úspěšně hostovala a mimo jiné se v první lize dorostenek předvedla čtyřmi góly do sítě Sparty Praha. Následovala úspěšná adaptace v nejvyšší ženské domácí soutěži i první pozvánky do mládežnických reprezentací a po úspěšně složené maturitě nastal loňský přesun do Bohemians Praha.

I v dresu „klokanů“ se dočkala bronzových medailí a před pár dny si splnila svůj další sen – jako svou posilu pro boj o český titul si ji vybrala Sparta Praha. V letenském klubu, kam odchází na ročník hostování s opcí, již začala přípravu na nadcházející ročník a její nový kouč Dušan Žovinec si cení nejen fotbalových dovedností, ale i charakterových vlastností dvacetileté útočnice.

Do letenského týmu, jenž touží sesadit z trůnu Slavii a navázat na předešlých devět titulů v řadě, přichází Gabriela Matoušková s vizitkou nejlepší střelkyně Bohemians. V novém prostředí se totiž velice rychle adaptovala a v základní i nadstavbové části nasázela celkem osm branek. Navázala tak na své předešlé výkony v dresech Kostelce na Hané i 1.FC Slovácko.
„V Bohemce jsem zažila super rok. Měli jsme výborné hráčky a skvělý kolektiv, vůbec se mi od nich nechtělo. Obzvlášť když to holky z druhé ligy dotáhly až na třetí místo v první lize. Nabídka ze Sparty se ale neodmítá a pochopitelně mi udělala velikou radost. Bude to ale hodně těžké, přišla totiž spousta nových hráček, takže vybojovat si místo v základní sestavě nebude nic jednoduchého. Přesto se na to moc těším,“ svěřila se Večerníku.
Slova o velké konkurenci potvrdil i sparťanský kouč Dušan Žovinec, osobně ale nemá obavy, že by se rychlonohá hráčka v jeho týmu neprosadila. „Přicházejí i další české reprezentantky a holky ze Slovenska, máme zájem i o tři slávistky, čeká nás ale liga, pohár, Liga mistryň, do toho zápasy národního týmu, takže je potřeba zátěž rozložit a vznikne prostor pro všechny. Často budeme hrát dva zápasy v jednom týdnu, takže chci mít dvacet dvaadvacet hráček a mezi nimi tři čtyři velice kvalitní útočnice,“ prozradil.
Na otázku, proč si mimo jiné vybral i Matouškovou, odpověděl bez váhání: „Bohemka je víceméně naše farma a celý rok jsme ji pečlivě pozorovali. Být členkou národního týmu je vizitkou kvality a my skládáme nové družstvo. Máme mladé hráčky a chtěli jsme přivést někoho zkušenějšího, Gábina má sice teprve dvacet, už ale něco zažila. A také se jeví velice dobře charakterově, je poctivá, skromná, samostatná a tady na Spartě respektujeme i lidské kvality,“ ozřejmil.
I proto svedl u tuto hráčku úspěšnou bitvu se „sešívanými“, což přiznala i samotná fotbalistka: „Nabídka přišla i ze Slavie, ale vždycky byla mým cílem Sparta, takže rozhodování netrvalo zase tak dlouho, přestože Slavia přišla se super podmínkami.“
Z uskutečněné transakce má pochopitelnou radost rovněž prezident kosteleckého oddílu Stanislav Píchal, jenž pro letošek odmítl variantu prodeje. „Předběžně jsme domluveni na ročním hostování s opcí na přestup. Sparta v ní vidí obrovský talent a dostali bychom pak i podíl z jejího případného odchodu do zahraničí. Vnímáme to jako obrovskou pochvalu a může to být i motivace a vzor pro další naše holky,“ věří, že by na Hané mohla za několik let vyrůst další podobně úspěšná hráčka.
U zrodu její úspěšné kariéry stál také dlouholetý úspěšný kostelecký trenér Petr Merta, jenž družstvo vedl několik sezon v divizi a později v oblastním přeboru. „Dělala atletiku a přišla k nám s průpravou z žáčků Určic. Přivedla jí tehdy její spolužačka ze střední školy Petra Všetičková a od počátku vynikal její talent. Pohybově na tom byla perfektně, všechny převyšovala rychlostí, tak jsem jí postavil do útoku. Dokázala si poradit s míči za obranu a stále se lepšila, takže když šla na zkoušku do Slovácka Lucie Tomešová, doporučil jsem jim i Gábinu. Okamžitě se tam chytla a dala čtyři góly dorostenkám Sparty, po pár týdnech už byla v reprezentaci,“ zavzpomínal.
Také on věří tomu, že se najde někdo, kdo by na její úspěchy mohl navázat, již teď o jednom jménu nepochybuje. „Velkým kosteleckým talentem je Klára Waltrová, také ona by si mohla zkusit ligu, má na to,“ vyjádřil se na adresu teprve patnáctileté hráčky, která vyniká svou technikou i střeleckými dispozicemi.
Reprezentační premiéru si Matoušková odbyla na konci března 2010 v dresu „devatenáctky“ proti Rusku, první branku zaznamenala o půl roku později proti Turecku. Na svém kontě už má i dvě pozvánky do „áčka“, vítězné duely s Arménií i Estonskem však sledovala pouze z lavičky. Debutu se tak může dočkat letos na podzim.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...