Dobrý večer, dnes je neděle 6.10.2024
svátek slaví Hanuš,
zítra Justýna
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

22 fotbalVýraznými proměnami prošlo před novou sezonou složení všech krajských fotbalových soutěží mužů. Nejméně rušno bylo v „A“ skupině I.A třídy, kde Prostějovsko nemá svého zástupce, zde jsou jen tři nováčci, naopak v „B“ skupině I.B třídy je i díky Jesenci a Protivanovu nových hned pět ze čtrnácti účastníků. Jedna velká změna se udála i v mládežnických soutěžích, končí severnější „A“ skupina I. třídy dorostu, týmy ze Šumperka a Jesenicka budou hrát buď okresní, nebo přímo krajský přebor.

Krajský přebor i s Chválkovicemi
Přesně čtvrtinové obměny doznal krajský přebor. Již po skončení ročníku bylo jasné, že z divize sestoupí Šumperk a naopak z I.A třídy postoupí Mohelnice „B“ s Klenovicemi, na poslední chvíli se však svého místa vzdaly i Troubky. Ty sice zažily parádní podzim, po němž jim patřilo čtvrté místo, na jaře ovšem uhrály pouhý jeden bod a propadly se až na třinácté místo. „Rozhodnutí Troubek mě překvapilo. Na podzim uhrály hodně bodů, na jaře ale téměř vše prohrály. Kádr neměly špatný, ale asi jim došly peníze,“ konstatoval zklamaným hlasem kouč Klenovic Petr Navrátil, jemuž tak ubylo jedno derby.
Podobně se vyjádřil i vedoucí „A“ týmu Kralic na Hané Václav Répal: „Bylo to avizované, ale nevím, proč se tak stalo. Pro nás osobně je to z hlediska atraktivity i cestování škoda, Troubky jsou totiž za humny a je to mnohem lepší cestovat tam než třeba do Zlatých Hor.“
O uvolněný post nestály Štíty ani Opatovice, vzal ho tak třetí tým „A“ skupiny I.A třídy Chválkovice. Tým ze severovýchodního okraje Olomouce tak zažívá druhý postup po sobě, před rokem o dva body vyhrál „B“ skupinu I.B třídy.
Z pátečního losu v aule Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého Olomouc také vyplynulo, že jediný regionální nováček v nejvyšší krajské soutěži si hned na úvod vyzkouší dvě derby - v prvním kole přivítá Kralice na Hané, ve druhém zajíždí do Konice. „Vyšlo to tak, nic lepšího jsme si na rozjezd nemohli přát. Je to dobrý los,“ těší se na ostrý start do ročníku 2014/2015 Navrátil.
To Václav Répal přijal tuto informaci s rozpačitějšími pocity. „Pro Klenovice půjde o premiérový zápas v přeboru, takže utkání bude mít o to větší náboj. Ale je škoda, že na duel dojde hned v prvním kole. Hráče sice známe, ale dvě tři odehraná kola by nám naznačila, co čekat,“ nastínil Répal své myšlenkové pochody.
Naopak zcela s nadhledem se na vše díval hrající asistent Konice Radek Řehák. „Já mám na derby svůj pohled a takové utkání za ně nepovažuji. Je to prakticky na druhém konci okresu a moc se neznáme...,“ podotkl překvapivě stroze...

I.A třída: Farma přinesla místo Mostkovicím
„Škatulata“ zavládla i ve druhé nejvyšší krajské soutěži. Vítěz „C“ skupiny I.B třídy Žulová se práva postoupit vzdal, místa po postupujících a sestupujících tak zaplnila ve skupině „A“ družstva Maletína, Rapotína a ze třetího místa šel dál i oddíl SK Řetězárna, což je klub sídlící v České Vsi. Do skupiny „B“ se nominovaly celky Lipové, Troubek a Ústí.
Jenže nové pravidlo umožňující týmům divize a třetí ligy zakládat si v krajských soutěžích farmy způsobilo, že se mezi postupující dostaly po odmítnutí ze strany Slavonína i Mostkovice. Hranice totiž utvořily farmu s Ústím, které sestoupilo z krajského přeboru, tím pádem do soutěže nepřihlásily své „béčko“.
„Poplatky za postup z nepostupových míst byly stanoveny dopředu a v případě krajského přeboru činily čtyřicet tisíc, u I.A třídy dvacet tisíc, u I.B třídy deset tisíc korun. Jen u mládeže se neplatí nic. Tyto částky hrály při rozhodování klubů roli a od nové sezony budou částečně poníženy, naopak se zvýší sum za odstoupení ze soutěže, které do teď byly relativně směšně a oddílům se podobné kroky z tohoto pohledu vyplatily...,“ poskytl k tomuto významnému tématu informace odcházející sekretář krajského svazu Jiří Lužný.
Lipová coby vítěz „A“ skupiny I.B třídy se tak kromě derby s Čechovicemi může těšit i na pokračování soubojů s Mostkovicemi. „Byl jsem z toho překvapen, když jsem si to na pátečním losu četl. Myslel jsem, že jde o překlep. Bude ale o jedno derby navíc, to je v pořádku. Je to lepší než jezdit do Hranic,“ pousmál se hrající kouč Lipové Pavel Růžička.

I.B třída: Jesenec i Protivanov uspěly
Nejvýraznější změny ale postihly tu nejnižší ze všech krajských soutěží. Do „A“ skupiny přibyly týmy Ústí „B“, Čekyně, Otinoves a Přerov „B“, v „béčku“ je pak dokonce hned pět nováčků - Jesenec, Protivanov, Paseka, Šumvald a Nové Sady „B“. Podepsalo se na tom mimo jiné i přeřazení Dubicka a Lesnice do nejsevernější „C“ skupiny, kam se nově podívají i Supíkovice a Postřelmov.

U mládeže změny hlavně na Jesenicku
Stejně jako v předešlé sezoně, i tentokrát se v kraji bude hrát soutěž jen staršího dorostu. A sice čtrnáctičlenný krajský přebor a pod ním čtrnáctičlenná I. třída. Ta nově nebude mít dvě skupiny ale pouze jednu. Osmička týmů ze Šumperska a Jesenicka, jež dosud hrávala skupinu „A“, se totiž přihlásila maximálně do okresního přeboru.
V nižší krajské soutěži zůstávají z regionálních týmů Němčice nad Hanou i Protivanov, naopak Čechovice „B“ nahrazuje vítěz okresního přeboru ze Smržic.
Z krajského přeboru nikdo nesestoupil, ale k jedné změně přece jen došlo, vítězné Čechovice „B“ si totiž skutečně zahrají divizi. Nikdo z I. třídy včetně vítězných Němčic a druhých Želatovic neměl zájem postoupit, jediným nováčkem krajského přeboru jsou tak Chválkovice, které skončily sedmé v olomouckém okresním přeboru.
Trojici nováčků má i krajský přebor starších a mladších žáků, místo Náměště na Hané, Slatinic a Nemilan se do této soutěže pustí celky Slavonína, Kozlovic a Šternberku. Prostějovsko bude i nadále zastupovat duo Čechovice a Konice.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...