Dobrý večer, dnes je neděle 6.10.2024
svátek slaví Hanuš,
zítra Justýna
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

24 mcdonaldsNapínavé dvoudenní klání se šťastným koncem si na počátku uplynulého týdne prožili mladí prostějovští fotbalisté. Tým složený ze „čtvrťáků“ a „páťáků“ ZŠ Edvarda Valenty se účastnil celorepublikového finále největšího domácího fotbalového turnaje určeného pro žáky základních škol a v konkurenci dalších patnácti kolektivů se prosadil až na konečné třetí místo.

„Celý tým odvedl neskutečné výkony a žádný tým ho za celou dobu nepřehrál, pouze v semifinále nám chybělo trošku více důrazu před brankou soupeře, abychom ten jeden gól do jeho sítě protlačili. Chtěl bych touto cestou poděkovat vedení školy, všem rodičům, kteří klukům a holce a fandili a také všem, kteří nás podporovali na dálku anebo přímo na místě,“ radoval se po návratu zpět na Hanou člen trenérského štábu Prostějova Matěj Vybíhal.
Celkově se do klání v okresních kolech zapojilo na tři tisíce šest set škol a sestava Hanuš, Ohlídalová, Matěj Petr, Vyhlídal, Fabiánek, Bílek, Vykopal, Spáčil, Bokůvka, Lužný, Martin Petr a Gottwald vedená Matějem Vybíhalem a Jakubem Jamrichem navázala na úspěchy svých předchůdců, kteří skončili rovněž loni třetí a předloni dokonce celou akci vyhráli.
„Los nám do skupiny ´A´ přisoudil velmi těžké soupeře. Kromě našeho týmu se v ní potkaly ZŠ Janouškova Brno, ZŠ Sportovní Uherské Hradiště a ZŠ U Stadionu Chrudim,“ upozornil již před startem celého klání a společně s kluky si dal za cíl umístit se na prvních dvou místech a postoupit do čtvrtfinále.

Skupina bez ztráty kytičky

První zápas odehrál prostějovský zástupce proti týmu z Chrudimi a připsal si drtivé vítězství o deset gólů. „Zápas pro nás nezačal dobře a namotivovaný soupeř nám hned během první minuty vstřelil branku. Naši hráči ale následně velice dobrou hrou dokázali výsledek otočit, ač spoustu dalších šancí neproměnili,“ ohlédl se Vybíhal za úspěšným vstupem.
Jako druhé bylo na řadě Brno a Prostějovští věděli, že vítězství by je posunulo do čtvrtfinále bez ohledu na ostatní výsledky ve skupině. „Během celého zápasu se odehrával velice taktický boj, ale na konci prvního poločasu jsme dokázali po chybě brankáře vstřelit branku. Ve druhém poločase jsme přidali další dvě a sami inkasovali až v poslední sekundě celého zápasu. Velmi dobrý taktický výkon předvedli všichni hráči, především pak Petr Hanuš v bráně našeho týmu,“ nešetřil chválou mládežnický kouč 1.SK Prostějov.
Závěrečný zápas ve skupině sehráli žáci ZŠ Valenty proti domácímu výběru a jednalo se o přímý souboj o první místo. „Unavení domácí nám nebyli těžkým protivníkem a porazili jsme je pět nula. Skončili jsme tedy na prvním místě ve skupině s devíti body a skóre 19:2. Na druhém místě byla ZŠ Sportovní a až na třetím loňský finalista ZŠ Janouškova,“ upozornil.
Za Prostějov se dokázali střelecky prosadit téměř všichni hráči, úspěšný den všichni hromadně zakončili v místním kině.

V semifinále chyběly centimetry

Druhý hrací den byly na pořadu vyřazovací bitvy a ve čtvrtfinále na ZŠ E. Valenty čekali sokové ze ZŠ J. Šoupala z Ostravy. Ani ta se ale neukázala jako nepřekonatelná překážka. „Již v osmé sekundě se dokázal po krásné nahrávce Jakuba Fabiánka prosadit Karel Spáčil, ještě do poločasu ovšem soupeř z jednoho brejku srovnal na jedna jedna. Druhý poločas se hrál pouze na polovině Ostravy a naši hráči marně dobývali branku soupeře. Nakonec se podařilo vsítit vítězný gól Adamu Vykopalovi a oslova za postup do vytouženého semifinále mohla začít,“ popsal Vybíhal drama vystřídané euforií.
Soupeřem mezi nejlepší čtyřkou se stala ZŠ Marjánka z Prahy 6, mimo jiné někdejší působiště sparťanů Ladislava Krejčího a Pavla Kadeřábka. „Tým složený z hráčů ročníku 2002 Sparty Praha a Bohemians 1905 si vytvořil v tomto zápase řadu příležitostí, které ovšem obrana či brankář Hanuš dokázali pohlídat. I naše útočné snahy ale končily na vysokém brankáři pražského celku. Ve druhém poločase se nám povedlo soupeře více zatlačit, ale nic jiného než spoustu tutových šancí jsme z toho nevytěžili,“ připomněl možnosti Karla Spáčila a Jakuba Vyhlídala, kdy druhý jmenovaný nastřelil tyč.
Jediná branka nakonec padla minutu a půl před koncem po autovém vhazování, a sice do prostějovské klece. „Od hráčů jsme ovšem viděli po celou dobu skvělý výkon, kdy bojovali o každý míč a každý centimetr hřiště proti starším a urostlejším hráčům. V poslední sekundě ještě Karel Spáčil vysílal skvělou střelu, kterou ovšem soupeřův brankář zázračným zákrokem vyrazil mimo svou branku,“ poukázal Vybíhal, že jeho hráči narození v roce 2003 sehráli velice vyrovnaný zápas a chybělo jim jen málo.

Bronzového určily až pokutové kopy

Utkání o třetí místo, nezačalo pro výběr prostějovské školy vůbec dobře, když tým rychle prohrával 0:2. Do poločasu se mu podařilo alespoň snížit na 1:2. „Ve druhém poločase se více čekalo na balón, protože soupeř se uchyloval k jediné taktice, tou jsou dlouhé odkopy až někam do osmnácté řady stadionu na Slovácku. Když se konečně podařilo našemu týmu vyrovnat, tak hned do minuty jsme znovu inkasovali branku na dva tři a opět tak museli dotahovat. Ovšem strhující závěr na sebe nenechal dlouho čekat, a co se nám nepodařilo v semifinále, tak vyšlo v utkání o bronz, kdy jsme v poslední minutě vyrovnali na tři tři,“ popsala strhující závěr normální hrací doby Terezie Ohlídalová, která navíc ihned po rozehře neproměnila velkou šanci, Zápas tak došel až do pokutových kopů. „V první sérii domácímu střelci chytil pokutový kop Petr Hanuš a za náš tým suverénně proměnil Jakub Vyhlídal. Ve druhé sérii se trefil jak náš Jakub Fabiánek, tak soupeř. Ve třetí sérii Petr Hanuš opět zazářil a Adam Vykopal nás přiblížil ke třetímu místu i medaili. Vše záleželo na Josefu Bílkovi, který svůj pokutový kop chladnokrevně proměnil a náš tým mohl začít začít slavit bronzové medaile,“ vylíčil Vybíhal rozhodující okamžiky, které jeho hráči zvládli s velkým přehledem.
Při slavnostním vyhlášení si odnesl prostějovský výběr řadu cen od sponzorů a kromě bronzových medailí a poháru i jedno individuální ocenění. To získal Karel Spáčil za nejrychlejší branku na finálovém turnaji.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...