Dobré odpoledne, dnes je pondělí 7.10.2024
svátek slaví Justýna,
zítra Věra
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

VIDEO A FOTOGALERIE Počátek roku je v Kostelci již tradičně ve znamení halového turnaje ženských fotbalových družstev a nejinak tomu bylo i letos. Na Hanou se opět sjela osmička výběrů, mezi nimiž nechyběla ani trojice regionálních zástupců. Pořádající FC Kostelec na Hané postavil hned dva týmy, zápasovou premiéru si pak odbyly děvčata Sokola Mostkovice. Leč ani jeden z této trojice do lepší poloviny výsledkové listiny nepronikl a o prvenství si to rozdali jiní. Podle předpokladů do finále pronikl hlavní favorit z Nových Sadů, první místo si však nakonec vybojovaly fotbalistky patřící do družstva Komety Brno.

Přibližně do sedmi hodin sálové kopané vměstnali pořadatelé sedmnáct utkání. Hned v tom prvním došlo na malé derby, když proti sobě ve skupině „A“ nastoupily „bílé“ Kostelečanky a Mostkovice. Proti svému bývalému týmu tak poprvé nastoupila někdejší gólmanka Brodku u Konice Monika Mikešová. „Post brankářky je důležitý a budeme ji chtít z Brodku získat. Chytala fantasticky a byla suverénně nejlepší na celém turnaji,“ vysekl jí poklonu trenér Mostkovic Jaroslav Karafiát. Ani její kouzla ale na překvapení nestačila a domácí celek vyhrál 3:0.

„Výsledek vypadá jednoznačně, nebyl to ale ani zdaleka ideální výkon. Hráli jsme pěší fotbal, nebylo tam stoprocentní nasazení. Byli jsme ale produktivnější ve finální fázi a dali jsme tři góly. K ničemu vážnému jsme Mostkovice nepustili a zápas byl v naší režii, výkon mě ale nijak zvlášť nenadchl,“ hodnotil vítězný vstup do turnaje kouč Kostelce Petr Merta.

Pro jeho tým to nakonec byly jediné tři body, ve zbývajících dvou střetnutích ve skupině totiž Kostelečanky nestačily na Jehnědí ani Velké Pavlovice a čekal je pouze boj o konečné páté místo. „ S Jehnědím jsme prohráli smolně. Vedli jsme 1:0, za stavu 1:1 jsme však přestali hrát a tři minuty před koncem jsme dostali branku. Výkon už to ale byl o něco kvalitnější. S Pavlovicemi jsme nepropadli výkonnostně, ale udělali jsme dvě velké chyby, které nás stály góly. Poté jsme neproměnili penaltu a nastřelili jsme tyčku, takže to byl spíše smolný zápas,“ vyprávěl Merta s tím, že rozhodly tedy slabší chvilky vzadu.

Mezi čtyři nejlepší tak prošli právě oba přemožitelé Kostelce. Ti si svorně poradili s Mostkovicemi, jejich vzájemný duel pak přinesl remízu a o pořadí na prvním a druhém místě rozhodlo ve prospěch Velkých Pavlovic pouze lepší skóre.

Na čtvrtém místě pak skupinu „A“ uzavřely Mostkovice, nově skládanému výběru Jaroslava Karafiáta se ale hned při první prezentaci podařilo vstřelit branku. O tu se proti Jehnědí postarala Karolína Vinklerová.

„Naše vystoupení hodnotím velice kladně. Zanechali jsme příjemný dojem a můžeme být spokojeni. Konečné osmé místo sice není pěkné, ale nezklamali jsme a holky poznaly, že zkušenosti nejde natrénovat za tři měsíce. Není mezi námi ale až tak markantní propast a je to pro nás impulz do další práce,“ nacházel i přes porážky samá pozitiva Karafiát.

Ve skupině „B“ se představil druhý kostelecký výběr. Ten na úvod poměrně těsně – 0:2 – podlehl Kometám, poté nestačil ani na favorizované Nové Sady. Holky se však nevzdaly a v závěrečném utkání téměř porazily Mnichovo Hradiště, které ještě živilo naděje na postup.

„Jejich obrovskou nevýhodou bylo, že ve skupině narazily na oba finalisty. Ale jejich výkon byl oproti druhému mančaftu mnohem lepší z hlediska nasazení i pohybu. Hrály kolektivně, bojovně, všechny to odjezdily. Sice vyválčily jen jeden bod, s Mnichovým Hradištěm však dokázaly remizovat, zatímco my jsme prohráli. Byl lepší, i když se umístil na horší příčce,“ ohlížel se za duely „červených“ Kostelečanek Merta.

Čtveřici semifinalistů tak doplnilo duo Nové Sady-Komety Brno. I zde se nejlepší duo skupiny rozešlo smírně – rovněž 2:2. Současně to znamenalo, že o sedmé místo tak Mostkovice vyzvaly „červené“ Kostelečanky. Rozhodla jediná branka a Kostelec tak skončil sedmý a Mostkovice osmé.

„Týmovým pojetím jsme to zvládli dobře a hlásí se nám další holky, které to chtějí na tréninku zkusit. Na jaře již chceme hrát přáteláky na velkém hřišti a v létě se pak přihlásit do Okresního přeboru Blanenska. Kvalita turnaje byla vysoká, vše klapalo na jedničku,“ těšilo trenéra Mostkovic Karafiáta.

Na řadu pak přišly boje o finále. V nich se dařilo Kometám a Novým Sadům. V prvním případě stačil Brňankám proti Velkým Pavlovicím jediná trefa, ve druhém případě to také bylo dlouho 1:0, než výhru Nových Sadů nad Jehnědím pojistila do odkryté brány Hana Lexová. Poražené týmy shodně obsadily dělené třetí místo, vítězové si to na závěr turnaje rozdaly v repríze skupinového duelu o prvenství.

Do duelu o páté místo vstoupilo lépe Mnichovo Hradiště. To se poměrně lacině po střele z úhlu dostalo do vedení, brzy nato přidalo po brejku druhou branku. Snížit mohla Látalová, ale její oblouček po rohu z pravé strany skončil na břevně, po akci Waltrové pak Vykopalová před poloprázdnou bránou selhala a Knápková o chvíli později mířila zblízka jen do gólmanky. Přišel tak třetí trest, po dalším úniku se z dorážky prosadila Říhová.

„Už to bylo o tom, že přišlo zklamání poté, co jsme nezvládli zápas s Velkými Pavlovicemi. Na nás spadla psychická deka a holky to v hlavách zabalily. Byl jsem hodně rozhořčen a nejraději bych na lavičce nebyl,“ nechtěl se k nepovedenému vystoupení Merta příliš vracet.

O takřka všechny útočné akce Kostelce se snažila Klára Waltrová, ve své snaze však zůstávala osamocená. „Poslední zápas byl totální propadák, co se týká pohybu. Když není nabídka, nemůže přijít ani přihrávka. Všechny hráčky se to snažily tahat, chodit jedna na jednu, ale už to nešlo a docházely síly,“ doplnil.

Spokojen tak byl prakticky jen s tím, že si zahrála všechna děvčata. „U některých holek mě mrzí přístup, nebylo tam od nich stoprocentní nasazení. Mohli jsme skončit třetí a při troše štěstí hrát i finále. Výkonnostně jsme na to před turnajem měli. I přátelské zápasy musí každý hráč v sobě vzbudit touhu po vítězství, namotivovat se,“ zauvažoval.

Dobrou reklamu ženské kopané pak udělalo finále. Komety se po standardce z pravé strany dostaly hned ve druhé minutě do vedení, na opačné straně dvakrát odmítla vyrovnání Lexová. Zdařilo se to až nejlepší kanonýrce turnaje Mokrušové, která z pravé strany napálila míč do bližší šibenice.

Odpovědět na vyrovnání mohla Gajdošová, individuálně si poradila se soupeřkami, ale poslala míč těsně vedle. Novým Sadům se tak zadařil zásluhou brejku Mokrušové obrat, na který Brňanky nejprve zareagovaly tyčkou, poté však jako přes kopírák zopakovaly první brankovou situaci a bylo to 2:2.

Michaela Mokrušová mohla rozhodnout, ze samostatného úniku však po zemi pouze napálila tyčku. Šlo se tak do penalt. Hráčky Nových Sadů obě dvě zahodily, naopak Komety byly suverénní a gólmanka Tereza Weidenhöferová rozhodla.

Záštitu nad turnajem převzal Okresní fotbalový svaz Prostějov a trofeje osobně předával jeho předseda Milan Elfmark, předseda kosteleckého oddílu Stanislav Píchal ještě vyzdvihl pomoc firmy Smart Capital Olomouc, která jím vedený oddíl dlouhodobě finančně podporuje.

A spokojen mohl být i hlavní organizátor turnaje Zdeněk Vysloužil, během turnaje ani po jeho skončení nezaznamenal žádné stížnosti. „Měl jsem z toho obavy, hodnotím to velice kladně. Hlásilo se nám víc než osm týmů a pět dalších jsme museli odříci. Turnaj jsme avizovali od poloviny listopadu a během čtrnácti dnů byla plná startovní listina. Velice mile mě překvapila i herní disciplína všech týmů, které držely rozpis. Musím vyseknout poklonu i rozhodčím, kteří turnaj odpískali na velice dobré úrovni, takže nebyl ani jeden protest, což na takové úrovni nebývá zvykem,“ spokojeně konstatoval.

Kromě role pořadatele si vyzkoušel i roli trenéra, ujal se totiž červeného týmu Kostelce. „Zůstalo tam jakoby 'béčko', popasovaly se s tím ale skvěle. a hlavně si cením toho, že s Novými Sady sice po pěti minutách prohrávaly 2:0, ale nezabalily to a odjezdily až do konce. Velice nám pomohla Viki Suchánková, kterou holky vzaly mezi sebe, byť ji viděly poprvé. Hrály na ni a udělaly z ní lídra. Mírným rozčarováním byl pro mě naopak herní projev bílého týmu, od kterého jsem čekal daleko víc,“ poznamenal.

Pozitivní pro něj bylo i to, že startovní listina se skládala z týmů, které do Kostelce jezdí i v létě na Hanáckou kopačku. Ta v létě napíše již třetí pokračování, konkrétně o víkendu 19. a 20. července. „Poprvé jsme vůbec nevěděli, do čeho jdeme, druhý ročník kvalita stoupla. Chystáme určité změny v pravidlech a bude se hrát na větší branky, takže bude padat více gólů. Máme vstřícné ohlasy od okresního i krajského svazu a zájem registrujeme i od mančaftů, které tady ještě nebyly,“ předeslal Vysloužil.

Výsledky:

Skupina „A“: 1. Velké Pavlovice 7 bodů/11:3 (- Jehnědí 2:2, Kostelec-bílá 3:1, Mostkovice 6:0), 2. Jehnědí 7/8:4 (- Kostelec-bílá 2:1, Mostkovice 4:1), 3. Kostelec-bílá 3/5:5 (- Mostkovice 3:0), 4. Mostkovice 0/1:13.

Skupina „B“: 1. Nové Sady 7/7:2 (- Komety 2:2, Mnichovo Hradiště 1:0, Kostelec-červená 4:0), 2. Komety Brno 5/5:3 (- Kostelec-červená 2:0, Mnichovo Hradiště 1:1), 3. Mnichovo Hradiště 2/2:3 (- Kostelec-červená 1:1), 4. Kostelec-červená 1/1:7.

O 7. místo: Mostkovice – Kostelec-červená 0:1. O 5. místo: Kostelec-bílá – Mnichovo Hradiště 0:3. Semifinále: Velké Pavlovice – Komety Brno 0:1, Nové Sady – Jehnědí 2:0. Finále: Komety Brno – Nové Sady 2:2, 2:0 penalty.


Individuální ocenění:

Nejlepší hráčka: Viktorie Suchánková (Kostelec-červená)

Nejlepší střelkyně: Michaela Mokrušová (Nové Sady)

Nejlepší brankářka: Kateřina Vávrová (Mnichovo Hradiště)


Soupisky a střelkyně účastníků:

Komety Brno: Tereza Weidenhöferová, Andrea Schneiderová, Lucie Mičínová, Veronika Barašová 4, Eliška Srbová, Petra Smočková, Veronika Báňová 2, Michaela Gajdošová 2, Judita Ledererová.

FK Nové Sady: Kristýna Pikartová, Věra Smičková 1, Jana Petrášová 1, Hana Lexová 3, Denisa Vytřísalová, Romana Nováková, Kateřina Pospíšilová, Michaela Mokrušová 6.

FK Jehnědí 1980: Vendula Karlíková, Renata Holcová, Kateřina Bartalošová, Jiřina Schneiderová, Denisa Chlebounová 1, Petra Faltysová, Dana Vaňousová 1, Erika Rozlívková 4, Zuzana Malíková 1, Radka Rozlívková, Pavla Špinlerová 1.

TJ Slavoj Velké Pavlovice: Věra Ficková 1, Michaela Čápková, Iveta Maňáková 1, Iva Rathouská 5, Hana Málková 2, Ivana Kneeová 1, Sabina Osičková 1, Terezie Horčičková.

DFK Mnichovo Hradiště: Kateřina Vávrová, Kateřina Maryčková, Barbora Rácová, Sabina Skalická, Lucie Dufková, Nikola Zejbrdlichová 2, Romana Kyselová, Simona Balická, Alena Dupačová, Andrea Klápštová, Barbora Říhová 3, Martina Bendová, Adéla Mikulandrová, Marcela Taušová.

FC Kostelec na Hané – bílá: Gabriela Řezníčková, Kristýna Vykopalová 1, Klára Walterová 2, Monika Vlková, Karolína Musilová, Kateřina Šimková, Klára Knápková, Nikola Zahradníčková, Lucie Hájková, Pavlína Látalová 2.

FC Kostelec na Hané – červená: Eliška Drápalová, Barbora Adamová 1, Nikola Grygarová, Viktorie Suchánková 1, Petra Václavková, Pavlína Hrazdilová, Nikola Urbanová, Veronika Zapletalová.

TJ Sokol Mostkovice: Monika Mikešová, Marie Domesová, Michaela Kamenovová, Karolína Vinklerová 1, Natálie Jemelková, Nela Kraváková, Barbora Karafiátová, Denisa Haluzová, Nela Hasová.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...