Dobré odpoledne, dnes je pondělí 7.10.2024
svátek slaví Justýna,
zítra Věra
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

49 33_fotbal_podzimPrastarou zkušenost si mohli fotbalisté 1. SK Prostějov poprvé v novodobé éře ověřit na vlastní kůži. Divizí pouze vítězně „prolétli“ a také první sezóna ve třetí lize, především její podzimní část, byla přímo excelentní. Na další postup výš, nehledě na deklarovaný nezájem vedení o druhou nejvyšší fotbalovou soutěž v její aktuální podobě, to sice nestačilo, ale i tak panovala v areálu Za místním nádražím spokojenost. Následně ale začala v létě všední prozaika stálého účastníka Moravskoslezské fotbalové ligy...

Změn bylo ve své podstatě málo, spíše se dalo hovořit o posílení před novou sezónou. Odchozí Svozil s Dostálem se v základní sestavě příliš neobjevovali, takže viditelný byl pouze přesun kapitána Ivo Zbožínka do divizních Určic. Toho měli nahradit hned dva defenzívní hráči Soušek se Studeným. Posílit pak měla ofenzíva, když se klubovému vedení podařilo získat na hostování jednoho z nejlepších střelců minulého ročníku soutěže, uničovského Krče. Vydařená letní příprava, včetně hladkého postupu do druhého kola Poháru České pošty, slibovala úspěšný vstup do ročníku 2013/2014.
Jenže už první zápas v Uničově leccos naznačil o týmovém rozpoložení. Rychlé vedení a pak - nic. Jakoby hráči očekávali, že se soupeř už tak nějak dorazí sám. Jeden z hanáckých rivalů ale výsledek otočil a trenéři byli z výkonu svých svěřenců, mírně řečeno, rozpačití. Rozpaky na chvíli zmizely po domácí premiéře s nováčkem z Třebíče a vítězství, jemuž se dostalo ocenění teprve ve světle hvězdného podzimu horáckého celku. Určitým vrcholem bylo druhé kolo domácího poháru, v němž bylo „eskáčko“ velmi důstojným soupeřem druholigovému Zlínu. Nevydařené penalty, v nichž se rozplynul sen o přivítání Sparty Praha doma Za Místním nádražím, zanechaly v psychice hráčů patrně větší stopy, než si kdokoliv kolem týmu připouštěl...
Zbytečná ztráta dvou bodů v Kroměříži, kolaps obrany v posledních pětadvaceti minutách domácího duelu s 1.HFK Olomouc a další bodové výpadky z domácího trávníku vyvrcholily naprosto bezkrevným představením v Zábřehu na Moravě. Zde si Jurova družina sáhla na prozatímní dno, od něhož se i díky rozšíření realizačního týmu, které přineslo nové pohledy a impulzy do tréninku i zápasů, odrazila v následujícím kole v Orlové.
Šňůru vítězství a konečně týmového herního stylu přerušily jen Mikulovice a částečně Žďár, kde si hráči opět nedokázali pohlídat vedení.
Byť je páté místo možná méně, než namlsaní příznivci prostějovského fotbalu na prahu zimní pauzy očekávali, šestibodová ztráta na první Sigmu Olomouc „B“ není nijak výrazná. Vůbec se dá podzim v MSFL charakterizovat nejvíce slovem „vyrovnaný“. Odstupy v tabulce minimální, každý mohl kdykoli překvapit.
Pro úspěšné proplutí jarní částí se realizačnímu týmu okolo trenéra Jury nabízí hned několik témat k vylepšování. Kromě fyzické přípravy bude nutné zapracovat na psychice hráčů, protože právě v hlavách hráčů byl asi ten největší blok - nedostatek odpovědnosti za výsledky týmu, individualistické přístupy k zápasům, zkrátka malé „srdíčko“. Větší efektivita bude nutná také v útočné fázi, kde se na podzim střelcům příliš nedařilo a procento neproměněných šancí připravilo tým o lecjaký bod. Tomáš Machálek nebyl po celý podzim úplně „ve své kůži“, Aleš Krč zůstal také za očekáváním elitního střelce, tudíž nejvyšší počet branek si na své konto nakonec připsal zkušený Michal Pospíšil.
Dva pilíře - co do počtu odehraných minut - má obrana: Pavel Hloch s Petrem Pavlíkem až na pár minut absolvovali celý šestnáctizápasový maratón. Defenzivní úkoly si dobře plní i Martin Soušek, pokud nastoupí v záložní řadě, navíc by měl tým posílit mladý, ale s přehledem hrající stoper Aleš Rus, takže tří či pětigólové příděly už by prostějovské gólmany strašit neměly.
Oproti minulému podzimu se významně zlepšila disciplína týmu, který neobdržel žádnou červenou kartu, a snížil také počet karet žlutých. V pomyslném žebříčku fair-play obsadil spolu s rezervou Sigmy dokonce vedoucí místo (20 žlutých, žádná červená). Jen pro doplnění, na opačném pólu figuruje Zábřeh s 48 žlutými kartami!
Pokud se tým stmelí a potáhne nadále za jeden provaz, není důvod se netěšit na jarní porci prostějovského fotbalu.

49 33_pozvanka_prilohy

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...