Dobrý podvečer, dnes je čtvrtek 28.3.2024
svátek slaví Soňa,
zítra Taťána
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Mnoho příběhů stihly v dosavadním průběhu soutěžního ročníku 2020/2021 napsat fotbalové kluby z Prostějovska, přestože před koronavirovou uzavírkou soutěží stihly pouze deset zápasů. O zajímavé momenty zkrátka nebyla nouze. Ať už se jedná o umístění týmů, střeleckou potenci některých hráčů, nebo třeba škatulata v brankovištích, vždyť některé celky za podzim vystřídaly hned čtyři gólmany! Kralice na Hané už dokonce také vyměnily trenéra. Nuda zkrátka během fotbalového podzimu vskutku nehrozila. Co vše tedy přinesla?

Deset. Deset a pak konec. Letošní fotbalový podzim je možná u konce. Alespoň se na tom shoduje většina trenérů mančaftů z Prostějovska. Někteří ještě doufají, moc nadějí tomu ale sami nedávají. Pro některé je paradoxně kratší podzimní část nadějí, že se udrží ve svých soutěžích. Stejně jako v minulých letech i v tom aktuálním jsou některé týmy oběma nohama nad propastí. Přesto ale ze všech míst zní, že chtějí hrát. Na to, jakou startovací pozici by měly týmy při případném pokračování soutěží a jak si tedy dosud vedly, se nyní podíváme podrobně.

Krajský přebor: Kralice jsou ničeny, Lipová znovu září
Den a noc. Tak by se dala srovnat dlouhodobá forma Kralic na Hané a Lipové. Zatímco Kralice jsou trvale na chvostě tabulky, Lipová se naopak nachází na čtvrtém místě. A potvrzuje tak umístění z loňska. „Doufali jsme před sezónou v horní polovinu tabulky. Tým jsme na to měli. Navíc se nám velice dobře ukázaly všechny posily, co k nám přišly,“ libuje si trenér Lipové Pavel Růžička. Zajímavé je, že přestože je jeho celek čtvrtý, do první desítky střelců neproklouzl nikdo z Lipové, branky se v tomhle týmu zkrátka dělí rovnoměrně.
Totéž se dá říct i o Kralicích, ale v opačném gardu, hráčům totiž v tomhle celku střílení branek chybí. Nepomohl ani vyhlášený střelec Patrik Gábor, který do týmu přišel před sezónou. Kralice ani jeden (!) zápas dosud nevyhrály a braly pouze tři body za prohry v penaltách. Jeden z nejlepších výkonů navíc dosud paradoxně předvedly proti Lipové. Klub nakonec před desátým kolem odvolal trenéra Gottwalda, na jeho místo by měl nastoupit staronový kouč Lukáš Krobot. Změna přitom zjevně prospěla. „Bylo to po dlouhé době, co kluci jezdili po prdeli,“ konstatoval po utkání se Zábřehem asistent trenéra Jan Kubalák. V utkání Kralice získaly bod. Hrozivý je ale fakt, že nejlepšímu kralickému střelci Adamu Jurtíkovi k tomu stačí jen tři branky.

I.A třída O KFS: Konice válí, Kostelec se zvedá
Rozhodně zajímavý je pohled na obě skupiny I.A třídy, v nichž má Prostějovsko šest zástupců. Výsledky přitom hlásí často překvapivé. Oproti minulé sezóně se ještě více zlepšila Konice. Ta je sice trvale mezi nejlepšími celky, co ale předvádí aktuálně, to je takřka neuvěřitelné, Konice totiž ovládla hned šest zápasů s nulou na kontě. Nevyhrává přitom na hodně vstřelených branek, klasikou jsou tak dvě tři. Hlavně ale dokáže vždy vstoupit dobře do utkání, brzy dát gól a vézt se dál. „Byla to nezvyklá situace, kterou jsme zatím nezažili,“ podotkl třeba Petr Ullmann k utkání 9. kola, kdy jeho svěřenci s Chomoutovem prohrávali, což se jim do té doby nestalo. Stejně ale utkání ovládli jako všechna kromě mače s Maletínem. A vzhledem k „pokutám“ v klubu skončí možná brzy za vychytané nuly minimálně brankář na sociální podpoře...
Zatímco Konice hrající ve skupině „A“ potěší, u skupiny „B“ tak hezký pohled na tabulku není. Nejlépe se daří Čechovicím, které ovšem přesto hrají níže, než by měly. A určitě níž, než se od nich čeká. Začátek byl od svěřenců Lukáše Koláčka mizerný, nadřeli se na góly, nebodovali, nečekaně prohrávali. Situace se zlepšila až časem a po desátém odehraném utkání naopak trenér svým hráčům děkoval s tím, že „konečně hráli poctivě a jako tým“. Díky tomu Čechovice porazily krátce před koronapauzou favorizované Nové Sady.
Opačný trend pak zaznamenaly Určice. Tým pod velením hrajícího lodivoda Davida Kobylíka začal skvěle, bodoval v prvních šesti ze sedmi utkání a jednu dobu byl dokonce druhý. Jaký to rozdíl oproti minulé i předminulé sezóně. Mužstvo dosud využilo pouhých 18 hráčů v poli, pak ale začal výsledkově padat. Těšit ho ale může, že našel nečekaného střelce v obránci Jaroslavu Freharovi, který už se prosadil pětkrát.
To v Kostelci na Hané svého střelce v minulosti našli, ztratili a teď znovuobjevili. Nemálo Kosteleckých si nepochybně slibovalo od Davida Preislera střelecké hody. A nemýlili se, kanonýr se trefil už desetkrát. A poté, co se třeba v jednom zápase odmlčel, se v příštím důrazně připomněl a vystřílel tři body. Kostelec je i díky tomu šestý, dokonce přesto, že před sezónou dali klubu valem brankáři Zelinka a Hradečný. Tým si nyní ale zjevně sedl a dají se od něj čekat ještě velké věci.
Podobně jako třeba od Protivanova, kdy však nadějný tým ale zůstává za očekáváním. Dvanácté místo určitě nevzbuzuje kladné emoce. „Výběr je takticky nevyzrálý a hodně dělá i věk a naturel mužstva. Jsme tedy dobří směrem dopředu, s kvalitou v defenzivě to ale není ideální,“ poznamenal trenér Protivanova Pavel Musil, který se rovněž musí potýkat s úzkým kádrem. Kdo ho ale může těšit, je třeba Marek Grmela, spolu s Daliborem Sedlákem patří k velmi silným útočným dvojicím.
Naopak Plumlov moc důvodů k radosti nemá. Úvod mu vyšel skvěle, zbytkem dosavadního podzimu se však protrápil. A je poslední. „Proti Čechovicím jsme hned první zápas odehráli jediné utkání v sestavě, jakou bychom chtěli mít. Pak přišly pracovní důvody, zranění, pořád se to točilo. Druhým důvodem, proč jsme na posledním místě, je fyzička hráčů,“ poznamenal Petr Matoušek. Jeho mužstvo patří k nejstarším v soutěži, což může taky dělat svoje. Kvůli červeným kartám navíc museli načas ze hřiště Fajstl a nyní po pauze i Kutný. Kreativní záložník Parák pak laboruje s třísly. Pro Plumlov to zkrátka nevypadá vůbec dobře.

I.B třída O KFS: Klenovice vstaly z mrtvých a končí krize Smržic?

Také u nejnižší krajské outěže platí, že mají týmy z Prostějovska zastoupení ve skupinách „A“ i „B“. Vezměme to popořádku. V „áčku“ se nejvíce daří Pivínu. Na druhém místě bychom ho ale tentokrát nenašli. Důvod? Podle trenéra Svozila trvalé nevyužívání šancí. Opakovaně pak taky vzkázal rozhodčím, co si o nich myslí. Zejména po utkání s Klenovicemi, které jeho tým dohrál v devíti, byl hodně rozezlený. I přesto se drží vysoko, i když střeleckou potenci musí ne zcela očekávaně zachraňovat posila Lukáš Konupka.
V závěsu za Pivínem se nachází Klenovice na Hané. Tým hraje pospolu už třetí sezónu, tedy kromě brankáře. A zprvu se zdálo, že odchod Filipa Pokorného bude velká rána. „Doufám ale, že otázku brankářů už máme vyřešenou. Na to, jak dlouho nechytal, je na tom Rosťa Horák dobře. A v některých zápasech nás opravdu podržel,“ poznamenal trenér Vladimír Horák, který se může spoléhat i na dvojku Radka Dočkala. S útokem už tak spokojený není. „Chybí nám finální nahrávka, zatažení i nahrávka zpět do obrany. Navíc většina nahrávek míří na Všianského. Soupeři si ho už více hlídají a jeho branky jsme nikým nedokázali nahradit,“ smutní Vladimír Horák.
Přesně v polovině tabulky jsou Otaslavice. „Metle“ půlku zápasů rozhodovaly v penaltových rozstřelech. „Dobře se to rozjelo, už to vypadá fotbalově. Hrát se dá s každým. Nás ale trápí koncovka. Zapojili jsme tedy znovu Michala Kalába. I když je mu dvaačtyřicet let, branky stále dávat umí,“ konstatoval trenér Jiří Hon.
A komu se daří nejméně? Vrchoslavice jsou poněkud nečekaně těsně nad suterénem tabulky. Týmu Miroslava Panáčka se nedaří, z posledních pěti zápasů čtyři prohrál. A to přesto, že takový Jan Horák má velmi slušnou střeleckou fazónku. Ještě hůře jsou na tom tabulkově Mostkovice, ty ale jdou postupně nahoru. Herně je často soupeři chválí, výsledky tomu ale neodpovídají. Přesto mají z posledních tří zápasů šest bodů. Mostkovice ale může těšit i to, že porazily 1:0 první Kovalovice. Navíc se jim prosazuje zadní řada, v posledních utkáních se prosadil jak Tomáš Kazda, tak Ondřej Milar a Martin Šlambor.
Ve skupině „B“ má tentokrát Prostějovsko trio zástupců. A to aktuálně v každé části tabulky po jednom. I bez Patrika Gábora válí prostějovská Haná. Hodně jí pomáhají nové posily v podobě třeba Štefana Danise. Tým zatím výsledkově neohrožuje ani skutečnost, že patří k vůbec nejstarším v soutěži. Věkový průměr je také letos hodně přes třicet let, a to i přes přítomnost mladších borců, jako jsou Jan Typner nebo Karel Makowski. Specialitou Hané jsou pak zápasy vyhrávané těsně o gól nebo na málo vstřelených branek.
V polovině tabulky pak nalezneme Jesenec-Dzbel. Ten notně posílil a mužstvo na řadu zápasů vyjíždělo v minulosti s jedním hráčem na střídání nebo taky bez náhradníků. Teď ale zapojilo třeba otce a syna Liškovy, kteří pomáhají směrem dopředu. Nehraje naopak kvalitní Petr Tichý a týmu chybí též Polesovy góly, kterých zatím není tolik, kolik by se dalo čekat. Mužstvu zatím stačí fakt, že čtyři z pěti domácích zápasů vyhrálo. Venku je to už ale slabší.¨
Hůře jsou na tom Smržice. Ty sice nejsou předposlední, jak je tomu v posledních letech zvykem, přesto se nachází hodně nízko. A jen tři body z posledního utkání přispěly k tomu, aby pro tento výběr byla tabulka „koukatelná“. Tým se potýká zejména se ztrátou Martina Luži, zranění ho po třech utkáních vyřadilo ze sestavy. A ostatní hráči jeho brankové příspěvky zatím nahrazují jen zčásti. Opět tak hrozí, že budou Smržice bojovat až do konce ročníku o záchranu. I když je jejich situace je přeci jen o něco lepší než v minulých dvou sezónách.

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...