Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Už během jarní pandemie bylo jasné, že se okresní pohárová soutěž vrací na scénu. V prvních dnech se jistě čekalo na to, jaký bude ze strany klubů o tuto soutěž zájem. Nakonec se přihlásilo osm mužstev napříč soutěžemi pod hlavičkou OFS Prostějov, přičemž každá tam měla minimálně jednoho zástupce. Losovací aktiv si vzali na starost hráči 1.SK Prostějov a po rozdělení pavouka bylo jasné, jak bude celé klání vypadat. S osmi celky v osudí se pavouk tvořil snadno, hrací dny obnovené premiéry byly zvoleny rozumně. Pohár však nevypadal dobře pouze na papíře, ale především na hřištích. Letošní ročník tak proběhl prakticky bez chyby. Nebylo by od věci, kdyby se do dalšího ročníku přihlásilo ještě více mužstev, pokud tedy samozřejmě zůstane u daného systému. Večerník sledoval boje od začátku až do konce.

 

Po dlouhých letech, kdy se okresní pohárová soutěž konala v rámci regionu bez ohledu na soutěž, se letošní ročník vrátil na Hané k ryze okresní a krajské podobě. Díky této změně přibyla spousta daleko vyrovnanějších zápasů, než tomu bylo v předchozích letech. Tudíž se dá mluvit o kroku správným směrem.
Stačí se přitom ještě lehce vrátit k předchozímu roku, kdy se do poháru přihlásilo pouze šest mužstev napříč celým regionem. Ze soutěží OFS se do poháru navíc přihlásila pouze dvě mužstva a podobně na tom byly i ostatní regiony Olomouckého kraje. Z každého okresu následně postoupil vítěz do krajského finále poháru, které se ale vinou pandemie neuskutečnilo.
Loni se stejně jako letos přihlásil také Hvozd, ale pouze za podmínky, že nenastoupí v prvním kole proti celku z krajských soutěží, jinak se z poháru odhlásí... Pro mužstva je pohárová soutěž především o přípravě na sezónu a prostor pro hráče, kteří jinak v sezóně nedostanou tolik prostoru, takže se jejich postoji nebylo moc co divit. Přece jen přihlásit se do poháru a v prvním kole dostat patnáct gólů nemělo velký význam pro nikoho. Proto také byla v minulosti tak slabá účast okresních mužstev. „Roky předtím jsme se do poháru ani nehlásili, potkat hned v prvním kole někoho z krajského přeboru nebo I.A třídy by pro nás znamenalo s největší pravděpodobností debakl a zápas by neposloužil ani jako dobrá příprava. Jsme rádi, že od letošního ročníku se ta soutěž vymyslela takto a určitě by to mělo pokračovat ve stejném duchu,“ potvrzuje vyřčené sekretář letošního vítěze z Brodku u Prostějova Radek Kolařík.
Když letos zaběhlé pořádky vzaly za své, zájem byl najednou daleko větší. Ze dvou mužstev se jich v poháru najednou představilo osm ze soutěží pod hlavičkou OFS. Pro vytvoření pavouka soutěže tak byl počet naprosto ideální. Zastoupení měly v poháru navíc všechny tři okresní grupy. I pravidlo hraní zápasů na půdě hůře postaveného celku z loňské sezóny bylo zvoleno dobře. „Věděli jsme, že situaci, která poslední roky nastávala, musíme nějakým způsobem řešit, mužstev se hlásilo do poháru čím dál méně. Po rozvolňování opatření tak přišla myšlenka na rozdělení poháru na okresní a krajskou úroveň. Tuto myšlenku se podařilo realizovat ještě v průběhu letošního ročníku. Loni se přihlásila z okresu dvě mužstva, letos jich bylo čtyřikrát tolik,“ přiznává sekretář Okresního fotbalového svazu Prostějov Petr Antoníček, který byl sám přítomen na dvou utkáních. „Všechny zápasy proběhly bez komplikací, ať už z jakýchkoliv důvodů, takže věřím, že příští týden na zasedání výboru bude s tímto ročníkem panovat spokojenost,“ přidal Antoníček.
Jak jsme zmínili, o rozlosování letošního poháru se postarali hráči 1.SK Prostějov. Konkrétně to byli Michal Stříž a dnes již hráč Zbrojovky Brno Jan Koudelka, kteří nalosovali všechny čtyři dvojice i to, která mužstva se utkají v semifinálovém boji.
Čtvrtfinále poháru přineslo očekávané výsledky, ale také jedno překvapení. Favorité uspěli na venkovních hřištích. Rezerva Čechovic si podle papírových předpokladů poradila na půdě Hvozdu. Brodek u Prostějova si zase pro změnu zastřílel ve Ptení. O to překvapivější potom byla jejich porážka se stejným celkem o týden později v prvním kole Přeboru OFS. O největší překvapení se postaraly Kladky, které si v domácím prostředí lehce poradily s rezervou Plumlova 5:1. Poslední zápas hraný ve Výšovicích proti Brodku u Konice vyloženého favorita neměl, takže i zde by se dalo mluvit o překvapivě jednostranné záležitosti pro domácí soubor. Jak ale přiznávaly samy kluby, úvodní dějství pro ně bylo především zátěžovým testem před startem nového ročníku.
Semifinále se už muselo hrát z důvodu rozběhnutých soutěžích ve středu. Nutno říct, že i přes odpolední zápas v polovině týdne si fanoušci našli cestu jak do Výšovic, tak do Čechovic, své favority podporovali nejen domácí, ale i hostující příznivci. Oba semifinálové boje navíc přinesly líbivé drama. V Čechovicích se utkaly dva oddíly ze třetí třídy, ale každý z jiné skupiny. Oba ale v zápase ukazovaly kvalitu a díky lepší fyzické zdatnosti se nakonec podařilo postoupit Kladkám, které zvládly přestřelku lépe a byly o branku úspěšnější než domácí enkláva. Ve Výšovicích se zase střetly dva kluby okresního přeboru a zápas došel až k pokutovým kopům. Tam se lépe zadařilo hostům z Brodku u Prostějova, kteří se tak mohli těšit na finále.
Zápasový střet o titul se odehrálo na velmi vhodně zvolené neutrální půdě ve Vícově. Nejen proto, že je areál po rekonstrukci v perfektním stavu, ale také šlo o relativní střed cesty pro oba účastníky. Finále nabídlo asi vše, co by si mohli diváci přát. Papírový favorit z Brodku se dostal rychle do dvoubrankového vedení a vypadalo to na jednoznačnou záležitost. Kladky ale nic nezabalily a převzaly iniciativu. Když se jim podařilo čtvrt hodiny před koncem srovnat a vytvářely si další šance, vypadalo to na snový comeback a velké vítězství. Vše ale došlo až k penaltovém rozstřelu a v něm už byl úspěšnější favorit z Brodku u Prostějova. „Na finále byl přítomen téměř celý výkonný výbor a je nutno říct, že pohárová soutěž je v tomto opravdu krásná. Jak jistě všichni viděli, nechybělo moc a Kladky si jako účastník třetí třídy došly až pro vítězství. Doufám, že i do dalších let se pohár ponese v tomto duchu. Myslím, že je takhle soutěž zajímavější pro kluby z nejnižší úrovně, ale že i krajským celkům se nyní zvedne konkurence v jarních kolech poháru. Celkově chci za tento ročník poděkovat všem organizátorům, rozhodčím i oddílům, kteří k poháru přistoupili zodpovědně a vše proběhlo zcela v pořádku,“ doplnil sekretář OFS Petr Antoníček.
„První kolo jsme brali hlavně jako přípravu na nový ročník, následné dvě kola jsme si už ale postup přáli a jsme rádi, že nám to vyšlo až k vítězství v poháru. Finále jsme si tedy představovali jednodušší. Obzvláště po tom dobrém startu ale Kladky ukázaly, že se do finále nedostaly náhodou. A nakonec to tak bylo finále se vším všudy. Poháru si moc ceníme, zase se po delší době podařil větší úspěch i mužům, nejen mládeži. Za vítězství jsme dostali také finanční prémii, kterou využijeme na nákup nových teplákových souprav. Věřím, že i příští ročník zůstane u stejného formátu, samozřejmě budeme chtít výhru obhájit. Teď se ještě těšíme na Smržice v předkole krajského poháru a věřím, že jim dokážeme doma zatopit, snad už tam budou moci i fanoušci,“ přeje si sekretář vítězného oddílu z Brodku u Prostějova Radek Kolařík.
Po letech strádání a vtipů na pohárovou soutěž se stále méně mužstvy se tak dá jistě mluvit o kroku správným směrem, který by měl tímto způsobem pokračovat i nadále. Pohárové soutěže by tak v celém kraji mohly znovu najít svůj ztracený lesk.

Jak vypadal letošní ročník okresního poháru

ČTVRTFINÁLE
FC Hvozd 1
Sokol Čechovice „B“ 4

FC Ptení 1
Brodek u Prostějova 6

FK Výšovice 4
Jiskra Brodek u Konice 0

Sokol Kladky 5
Sokol Plumlov „B“ 1

SEMIFINÁLE
FK Výšovice 1
Brodek u Prostějova 2 PK

Sokol Čechovice „B“ 4
Sokol Kladky 5

FINÁLE
Sokol Kladky 2
Brodek u Prostějova 3 PK

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...