Dobrý podvečer, dnes je středa 8.5.2024
svátek slaví Statní svátek,
zítra Ctibor
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: V dnešní době koronavirové nebylo do poslední chvíle stoprocentně jisté, zdali mužstva k utkání nastoupí, zvlášť když soupeř přijel z promořené Prahy. Pro velice solidní návštěvu se mač 3. kola Fortuna:Národní lgy naštěstí podle plánu uskutečnil a domácí byli favoritovi naprosto vyrovnaným soupeřem. Rozhodla jedna chyba a brejková situace, z níž Diviš vytěžil vedoucí branku. Eskáčko v závěrečných minutách opět vyvinulo tlak, jenže tentokrát místo vyrovnání podruhé inkasovalo. A tak po třech kolech tedy na jeho kontě zůstávají dva body.

Stav před výkopem
Karty před zápasem byly z papírového hlediska jasně rozdány. Žižkovská Viktorka byla i na soupeřově hřišti, již kvalitně připraveném, jasným favoritem, nejen kvůli postupovým ambicím, ale i díky zkušenému kádru. O mnohém svědčilo první místo v tabulce, byť stále ještě v úvodu soutěže. Na soupisce se neobjevil nejzkušenější hráč Daniel Pudil, který se raduje z čerstvého přírůstku do rodiny. Zato branku hájil další matador Milan Švenger, současným kapitán legendárního klubu. Jeho protějškem byl opět Filip Mucha, na stoperu dostal vedle Bialka šanci Bala, na pravého beka naskočil Machynek v roli kapitána a ve středu zálohy se tentokrát vedle Omaleho objevil Spáčil.
Vývoj zápasu
Domácí naznačili zvolenou taktiku už v úvodu zápasu, kdy to zkoušeli křídelní hrou s rychlým centrem do šestnáctky, po rohu soupeře se vypravili do brejkové situace, jenže bez finálního zakončení. Soupeře do vážnějších momentů před vlastní brankou nepouštěli, výjimkou byla až standardní situace pět minut před přestávkou. Ve druhé půli se obě sestavy výrazně proměnily po hodině hry, vzruchu v předbrankovém prostoru ale nepřibylo. Skóre se změnilo po žižkovském brejku čtvrt hodiny před koncem. Domácí se s přibývajícími minutami stále více tlačili před Švengerovu branku a v poslední minutě nebyli daleko kýženého vyrovnání. Místo toho však po dalším brejku Pražanů inkasovali podruhé a o majiteli třech bodů bylo definitivně rozhodnuto.
Zásadní okamžiky
Už po pěti minutách vyzkoušel Muchovu pozornost Sixta, který mířil přesně do středu branky. Na druhé straně táhl ofenzivu po levé straně Zapletal, jeho centr měl Zikl na dlouhou nohu, což bylo pro Švengera štěstí. Domácí se po obranné standardní situaci pokusili o rychlý kontr, k ohrožení branky se ale vůbec nedostali. Vzruch přinesl Matouškův atak brankáře Švengera po zmatcích v žižkovské obraně. Přesný nebyl Sixta, jehož pokus mířil výrazně nad branku. Po rohovém kopu se na zadní tyči k zakončení dostal Richter, Mucha míč vytěsnil na další roh. Domácí gólman udržel čisté konto i po přímém kopu Březiny a následné dorážce Pázlera. Po změně stran Machynek vystihl nepřesnou rozehrávku, Spáčil se šancí dobře nenaložil. Střídající Nabijev nejprve přesný nebyl, čtvrt hodiny před koncem pak zakončil brejkovou situaci gólovou střelou Diviš, na níž si Mucha ještě sáhl – 0:1. Vzápětí mohlo po Langerově přízemním centru přijít vyrovnání, skluz však nebyl dostatečně přesný. Zoubeleho střelu schoval do rukavic Mucha. V poslední minutě uchránil Švenger čisté konto, na druhé straně si Nabijev nadvakrát poradil s Bialkem a pojistil vítězství svého týmu – 0:2.

Osobnost utkání
Pozornost si zasloužili dva nejstarší borci základních sestav. O popularitě brankáře Milana Švengera vypovídalo skandování žižkovského kotle v prvních sekundách zápasu, ostřílený gólman je potěšil udržením čistého konta. Rovněž čtyřiatřicetiletý útočník Jaroslav Diviš proměněným brejkem zlomil průběh utkání na stranu favorita. Právě využití nemnoha šancí, které ve druholigových zápasech přicházejí, rozhodují o osudu utkání.
Zajímavost duelu
Pohled na soupisku obou týmů odhalil jejich poněkud odlišnou stavbu. Zatímco na soupisce Prostějova figuroval jediný hráč s rokem narození před 1992, u Viktoriánů byli hned tři hráči s roky narození 1986 a 1985, a to ještě chyběl Daniel Pudil, který se řadí ke druhému uvedenému ročníku. Rychlost a dravost tentokrát výsledku příliš nepomohly, slavila naopak spíše zkušenost.
Atmosféra střetnutí
Pěkné počasí babího léta přálo velmi slušné návštěvě, i když konkurencí byly tentokrát prostějovské hody. V sektoru hostí se z hlavního města objevila patnáctičlenná výprava, skvěle sehraná a svým fanděním převyšující domácí, kteří se ovšem také nechtěli nechat zahanbit. Utkání nebylo tak emotivní, jako první duel s Blanskem, zato mělo nečekanou dohru po závěrečném hvizdu. Strkanici před lavičkou hostí uklidňoval každý, kdo měl ruce a nohy. Náhradní brankář Hrubeš za její iniciaci vyfasoval žlutou kartu.

Pozápasové hodnocení trenérů
Pavel ŠUSTR - 1.SK Prostějov:
„Výkonem se postupně zlepšujeme po všech stránkách, ale výsledek se nám nepodařil. Utkání s takto kvalitním soupeřem rozhodují detaily. My jsme za prvé neproměnili šance, které jsme měli, a za druhé soupeř proměnil brejkovou situaci, kterou jsme měli zvládnout, protože jsme podle mě byli vzadu v dostatečném počtu. Pocity jsou rozporuplné, hráli jsme doma, ztratili jsme tři body, na druhou stranu si myslím, že se pomaličku posouváme dopředu. Máme před sebou další zápasy a v těch samozřejmě chceme bodovat.“
Zdeněk HAŠEK - FK Viktoria Žižkov:
„Jsme rádi, že z Prostějova odvážíme tři body, protože domácí sahali minimálně po remíze. Lámalo se to v otázce první branky. Když jsme ji dali my, domácí ještě zjednodušili hru směrem nahoru. My jsme tentokrát neodehráli tak dobré utkání, jako ty předešlé. Vítězství bylo šťastné. Gól jsme dali z odraženého balónu, kdy Jarda Diviš prokázal svoji formu, utekl a prostřelil gólmana. Druhý padl až v závěru v době, kdy domácí hráli vabank. Pro nás zlaté body. Není umění vyhrávat, když se daří. Tentokrát jsme se neprezentovali takovým výkonem, jako bychom chtěli.“

 

3. kolo:
Prostějov - Žižkov 0:2


Ústí n/L - Jihlava 2:0 (1:0)
Branky: 33. Miskovič, 90+4. Chodora. Rozhodčí: Hrubeš – M. Vlček, Klupák – Machač. ŽK: 7. Miskovič, 56. Brak – 39. Tureček. Diváci: 688.

Blansko - Dukla Praha 1:0 (0:0)
Branky: 50. Vasiljev. Rozhodčí: Szikszay – Hájek, Horák. ŽK: 17. R. Buchta, 68. Vasiljev – 41. Doumbia, 68. Fábry. Diváci: 1260.

Hr. Králové - Chrudim 1:0 (1:0)
Branky: 37. Záviška. Rozhodčí: Adámková – Novák, Lakomý. ŽK: 41. P. Dvořák, 89. Leibl, 90. Mejdr – 8. Drahoš, 26. Sokol, 36. D. Breda, 82. D. Hašek, 85. Hlavsa, 90. Rybička. Diváci: 1146.

Třinec - Vlašim
odloženo

Vyšehrad - Táborsko
odloženo

Líšeň - Varnsdorf 1:1 (1:0)
Branky: 16. Málek (pen.) – 54. M. Richter. Rozhodčí: Raplík – Blažej, Hock. ŽK: Szotkowski, Matocha – 40. Rudnytskyy, 53. Bláha, Zbrožek, 73. Ondráček, 90+2. Kocourek. Diváci: 500.

Průběžná tabulka po 3. kole:
1. Žižkov 3 3 0 0 8:1 9
2. Hradec Králové 3 3 0 0 6:3 9
3. Líšeň 3 2 1 0 8:4 7
4. Varnsdorf 3 1 2 0 2:1 5
5. Dukla Praha 3 1 1 1 3:1 4
6. Ústí n. L. 3 1 1 1 4:5 4
7. Blansko 3 1 1 1 3:5 4
8. Vlašim 2 1 0 1 5:3 3
9. Chrudim 2 1 0 1 1:1 3
10. Prostějov 3 0 2 1 1:3 2
11. Třinec 2 0 0 2 2:4 0
12. Jihlava 2 0 0 2 3:6 0
13. Táborsko 2 0 0 2 1:4 0
14. Vyšehrad 2 0 0 2 0:6 0
Kam příště...
4. kolo, sobota 19. září, 16:30 hodin:
Jihlava - Líšeň (18.9., 18:00), Dukla Praha - Třinec, Chrudim - Vyšehrad, Žižkov - Hradec Králové, Táborsko - Ústí n. L. (20.9., 16:30), Varnsdorf - Blansko (20.9., 16:30), Vlašim - Prostějov (20.9., 16:30).

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...