Dobré poledne, dnes je sobota 20.4.2024
svátek slaví Marcela,
zítra Alexandra
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Atraktivní sobotní souboj 4. kola Clean4you Přeboru Olomouckého KFS 2020/2021 nabídl nemalé překvapení. Ne však tolik výsledkové jako herní. V regionálním derby Kralic na Hané s Lipovou sice nakonec byli spokojenější favorité z Drahanské vrchoviny ale jejich sok byl nesmírně houževnatý a díky velmi povedenému druhému poločasu sahal po výhře. Utkání však nakonec skončilo bez branek, a tak se muselo jít do penalt. Štěstí se nakonec přiklonilo na stranu hostů, kteří prokázali pevnější nervy a ze dvou bodů musí být po vývoji střetnutí rozhodně nadšení.

Stav před výkopem
Karty byly rozdány jasně. Favoritem byla Lipová, která z úvodních tří kol zvítězila ve dvou. A rovněž měla v zádech mnohem povedenější podzim než Kralice na Hané – skončila totiž na čtvrtém místě, kdežto Kraličtí až na třináctém. Tým Petra Gottwalda navíc i v novém ročníku zatím spíše sčítal bodové ztráty než přírůstky. Hosté měli v zádech i lepší bilanci z předcházející sezóny.

Vývoj zápasu
Hned zkraje utkání také přišel očekávaný tlak Lipové. Nebyl ovšem drtivý. Kralice se poté postupně osmělovaly a dařilo se jim dostávat na útočnou půlku a kombinovat. Vázlo však zakončení. Do něj se o něco častěji dostávali právě domácí hráči, ale nebyli přesní. Celkově ale první půle přinesla vyrovnanou hru s několika zajímavými momenty. Předně však rychlý fotbal se zajímavými náznaky kombinace. O něco fotbalovější byli hosté, kteří se nebáli rychle přenášet hru ať už balony po lajnách, nebo loby napříč hřištěm.
Druhý poločas naopak byl zprvu zcela v režii Kralic na Hané. Ty se zdánlivě bez problémů dostávaly neustále do útoku a hrozily. Z vápna na brankáře Lipové doslova pršely střely, napětí na hřišti narůstalo a gól doslova visel ve vzduchu. V obrovských šancích se opakovaně ocital Gábor, Vincourek pěknou střelou trefil břevno. Lipová se začala zpět do zápasu dostávat až okolo 65. minuty. Vytvořila si také jednu stoprocentní šanci u tyčky, balon se ale nešťastníkovi zamotal pod nohy. Konec zápasu byl pak ve znamení vyhrocených momentů a zejména v nastaveném čase se na hřišti více hádalo, než hrálo.

Zásadní okamžiky
Zápas začal zostra. Po velmi krátkém úvodním oťukávání se dostal do útoku Hrušák, který vyzval ke skórování Přikryla - Peka ale dobře zasáhl rukou a z následného rohu nic nebylo. Tedy kromě akce Gábora, který trefil boční síť. Tentýž hráč se dvě minuty na to dostal po kombinaci započaté Vincourkem k míči, ovšem minul. Naopak na druhé straně byla k vidění střela, která už mířila mezi tři tyče, Takáč si ale na Peku nepřišel. Pak už přišly momenty Petra Gottwalda. Nejstarší hráč na hřišti a hrající trenér domácích obelstil na pravém křídle tři hráče a vytvořil tak pro spoluhráče šanci, následná hlavička ale mířila vedle. Kralice postupně přebíraly iniciativu zápasu a po 30. minutě byly lepším týmem. Stvrdit se to snažil například Merta přízemním pokusem, Holásek ale z minisouboje vyšel jako vítěz. Krátce před koncem poločasu přišly velké šance letošní posily domácích Patrika Gábora. Nejprve mu Gottwald poslal krásnou průnikovou nahrávku, po ní ale nová akvizice Kralic trefila jen brankáře. Následně rovněž z levého křídla Gábor zazdil doslova tutovou šanci.
Jestliže byl zejména závěr prvního poločasu zajímavý (a pro Kralice povedený), úvod druhé půle předešlé momenty hravě překonal. První šanci měl sice hostující Hrabálek, nicméně poté se připomněla spolupráce Gottwald–Gábor, kterou druhý jmenovaný zakončil do brankáře. V 56. minutě bylo na hřišti rušno, Baran se rozhodl vyzkoušet Holáska prudkým lobem a ten měl co dělat, aby špičkami prstů míč vyrazil zpod břevna. Následně Vincourek trefil břevno, Němčík poslal míč do brankáře a Baran opět mimo. Kralice hrály zkrátka ve velké pohodě a příznivcům Lipové v těchto okamžicích bylo pořádně horko. Zhruba dvacet minut po začátku druhé půle ale Lipová začala zvedat hlavu. Vše započala obrovská šance Přikryla, který se hlavou netrefil na druhou tyč. V 73. minutě si vysloužil potlesk tribun Peka, který zneškodnil zakončení Žilky efektním zákrokem. A v 80. se zamotal do míče u pravé tyče Kralic Jamrich, jinak by měl před sebou jen nikým nebráněného Peku. Nicméně domácí tíživé momenty ustáli a v 87. minutě mohl hosty zmrazit Gábor, když jeho tečovaná nahrávka z rohu skončila na boční síti.
Tak se nestalo a musely na řadu přijít pokutové kopy. Rozhodnutí přinesla třetí série, v níž se jako jediný z deseti exekutorů neprosadil kralický Vincourek a z bodu navíc se tak radovala Lipová.

Osobnost utkání
Jednoznačně Petr Gottwald. Domácí trenér ukázal, že i ve 47 letech má týmu hodně co dát nejen z lavičky, ale také na hřišti. Často zasahoval do kombinace, rozvíjel a zakládal útočné akce. Dařilo se mu rozdávat míče i na lajnách. A několikrát soupeřům nasadil jesle, případně je individuálně jinak přelstil. Nechyběl navíc při vykopnutí téměř žádné standardky. Gottwald byl zkrátka u všeho, přestože mu někteří fanoušci Lipové nemohli odpustit poněkud tvrdší hru.

Zajímavost duelu
Asi největší byla skutečnost, že Kralice nakonec Lipovou přestřílely, a to poměrně výrazně. Žně pak měli ornitologové v hledišti, nad hřištěm totiž už tradičně kroužilo hejno vlaštovek, které se nějakým fotbalem nehodlaly nechat vyrušit. Poslední zajímavost přišla v 91. minutě, kdy jedna z fanynek byla pořádně dopálená na sudího a spílala mu jazykem i slovníkem vskutku neženským...

Atmosféra střetnutí
Místy až bouřlivá. Začátkem druhého poločasu si vylévali fanoušci Lipové nespokojenost se hrou svého týmu na hráčích. Postupně se jejich nelibost přesunula k rozhodčím. Závěr zápasu byl hodně vyhecovaný, padaly žluté karty za protesty a na hřišti to pořádně jiskřilo.


jak šly penalty

1. série: kralický Hlačík se prosadil střelou doprostřed brány; hostující Milar odpověděl střelou k pravé tyči – 1:1
2. série: domácí plejer Cibulka zakončil do růžku; lipovský Král přízemní střelu poslal míč přesně k tyčce – 2:2
3. série: zlomový okamžik, kdy Vincourek trefuje pouze pravou tyč Holáskovy brány a jelikož Hrabálek vzápětí bezpečně proměnil, Lipová byla ve výhodě – 2:3
4. série: domácí Gábor na chvíli vyrovnal, ovšem Fialka vrátil hostům povedenou ranou vedení zpět – 3:4.
5. série: hrající kouč Gottwald uchoval jiskřičku naděje; avšak i když si na Pekařovu střelu domácí brankář málem sáhnul, míč si našel cestu do sítě a bod navíc uzmula Lipová – 4:5.

 

Pozápasové hodnocení trenérů
Petr GOTTWALD – FC Kralice na Hané:
„Samozřejmě po herní stránce nemám jinou možnost, než zápas hodnotit dobře. Vytvořili jsme si spoustu gólových šancí a styl, jaký jsme na ně chtěli praktikovat, jsme i praktikovali. Chtěli jsme Lipovou dostat pod tlak, což se nám podařilo. Měli jsme ve druhém poločase více odražených balónů, které jsme sbírali. Rozebírali jsme je v šestnáctce i před, ale bohužel branku jsme nedali. Odcházíme nakonec jen s jedním bodem, protože jsme nezvládli ani penalty. Hru musím hodnotit dobře, ale tři body jsme doma neudělali. A to je zklamání.“

Pavel RŮŽIČKA – SK Lipová:
„Pro nás tyto dva body za předvedený výkon nejsou zasloužené. Domácí nás hlavně ve druhé půlce jasně přehrávali. K našemu štěstí nedali jasné tutovky, několik jich bylo, měli snad čtyři po sobě. Takže nakonec zlaté dva bodíky, se hrou nemůžu být spokojen, nedařilo se nám.“

 

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...