Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Zatímco prostějovské eskáčko nastoupilo k mistrovskému utkání po několika týdnech od posledního zápasu minulého ročníku, nováček z Blanska byl mnohem natěšenější, protože okusil ligovou atmosféru téměř po půl roce, navíc to byl pro něj první zápas ve druhé lize. Průběh zápasu ovlivnila tradiční opatrnost úvodního zápasu, navíc na špatném terénu se nedal čekat kombinační fotbal. Hosté se nakonec i v deseti dostali do vedení díky Kopičárem proměněné penaltě, v závěrečném tlaku se parádní střelou trefil Machynek a vyrovnal.

Stav před výkopem
Před vlastním startem se bylo potřeba podívat na jednotlivá mužstva i hřiště samo. Terén vykazoval holá místa bez trávy, na níž se podepsala jistá travní choroba, a podle správy stadionu při nejlepší vůli nebylo možné trávník lépe připravit. Trenér Pavel Šustr dal do prvního utkání důvěru brankáři Muchovi, v základní sestavě se objevilo pět nových či staronových tváří, obránci Šmehyl a navrátilec Sečkář, ve středu zálohy Kopřiva s Omalem a v útoku Zikl. To lodivod hostí Oldřich Machala na tom byl o něco hůře, když mu vypadli pro zranění dva klíčoví hráči základní sestavy, obránce Sukup a záložník Ilko. Mezi tyčemi na druhé straně se objevil Pavel Halouska, který hájil prostějovskou branku na jaře 2017, kdy se nepodařilo zachránit první ligu.


Vývoj zápasu
Utkání začalo poměrně opatrně a hře nepomohla ani docela dlouhá pauza v první desetiminutovce věnovaná ošetření dvou zraněných hráčů po vzájemném souboji. Domácí se snažili o přečíslení blanenské obrany, dvakrát se ale chytili do ofsajdové pasti. Jeden z náznaků kombinační akce až k zakončení nedospěl, naopak v závěru první půle se do tlaku dostával nováček z Blanska. Jeho vyvrcholením byla stoprocentní šance, kdy gólu do šatny zabránil Mucha. Eskáčko do druhé půle vstoupilo přece jen aktivněji, jenže pak začala být hra poznamenaná zbytečným kouskováním po množství odpískaných faulů. Zásadní momenty si zápas schoval až do poslední desetiminutovky, vyloučení, penaltu i branku v nastavení. Remízu lze optikou celého utkání hodnotit jako spravedlivou.


Zásadní okamžiky
První střelu vyslal na Muchovu branku Lahodný, nebyl však dostatečně přesný. Už po třech minutách se v souboji o míč srazili Schuster s útočníkem Holišem. Zatímco domácí veterán po ošetření pokračoval, Holiš musel střídat, a ještě obdržel za zákrok žlutou kartu. Pro blanenské to byl první zásadní okamžik zápasu. Zapletalovu střelu z přímého kopu zkrotil v náručí Halouska. Byl to opět Zapletal, který se prosmýkl kolem Helebranda a nabídl míč Píchalovi, ten si narazil se Ziklem, jenže míč zblokovala a odkopla do bezpečí hostující obrana. Na druhé straně předvedl dravý průnik Žák, zakončení ovšem rovněž nestálo za řeč. Harbův pokus zleva lapil Mucha. V úplném závěru první půle mohlo jít Blansko do vedení, Kopičár z volného kopu skvěle odcentroval a hlavičku Lahodného přesně k tyči vyrazil Mucha, čímž odvrátil nepříjemný gól do šatny.
Brzy po změně stran se začaly rojit žluté karty, které ovšem zklidnění na hřišti příliš nepomohly. Jednou z obětí se stal i stoper Bialek, který míč vrácený do šestnáctky hlavou dopravil do sítě, zboural přitom ale brankáře Halousku. Do velké šance vypravil Šmehyl Píchala, který dobře vyhodnotil situaci, zbavil se obránce a přehodil Halousku, míč šel ovšem jen do boční sítě. Čtvrt hodiny před koncem včasným výběhem zachránil před sprintujícím Harbou situaci Mucha, kontakt obou hráčů proběhl před pokutovým územím. Harba se posléze stal obětí nevybíravého slovního útoku od Matouška, neudržel však nervy a za oplácení byl vyloučen. Z přímého kopu Kopičár jen prověřil Muchovu pozornost. V závěru zápasu nejprve hosté nastřelili ve vápně Schusterovu ruku a Kopičár z penalty střelou k tyči chladnokrevně otevřel skóre – 0:1. V závěrečném tlaku v nastavení pak z otočky z voleje trefil Machynek přesně k tyči Halouskovy branky – 1:1.

Osobnost utkání
Rozporuplnou postavou na hřišti byl bezesporu hostující záložník Haris Harba. Dvaatřicetiletý Bosňan se zkušenostmi z Hradce Králové, Jihlavy či Zlína prokazoval své kvality už v průběhu první půle, kdy táhl ofenzivu Blanska. Na druhou stranu se ve druhém poločase nechal zbytečně vyprovokovat a za nesportovní chování bude pykat nejen stopkou v dalších zápasech, ale i tučnou pokutou v klubu samém, jak avizoval trenér Machala.

Zajímavost duelu
Podruhé ve dvou po sobě následujících ročnících začalo eskáčko svou pouť druhou ligou měřením sil s nováčkem soutěže. Zatímco loni s Vyšehradem s notnou dávkou sportovního štěstí vyhrálo, tentokrát muselo být rádo aspoň za bod. Nelze se divit, obměna téměř poloviny základní sestavy není jen tak. Na prostějovský trávník se také vrátily dvě postavy, tentokrát z opačné strany hřiště i lavičky, brankář Halouska a trenér Machala.

Atmosféra střetnutí
Přestože bezpečnostní limity vzhledem k nemoci COVID-19 stále trvají i v nové sezóně, na atmosféře utkání se to významně neprojevilo, naopak fotbalové prostředí dotvořily i dvě desítky fanoušků Blanska, kteří si vyměňovali názory s domácím kotlem. S jevy profesionálního fotbalu se možná až příliš sžili domácí borci, kteří každý kontakt s protihráčem doprovázeli hlasitým vokálním doprovodem, aby pak křepce odklusali na svůj post. Hře to tedy rozhodně nepomohlo.

Pozápasové hodnocení trenérů
Pavel ŠUSTR - 1.SK Prostějov:
„Očekávali jsme, že náš herní projev ještě nebude úplně dokonalý. Někteří hráči hráli druhou ligu poprvé, delší dobu spolu netrénovali, takže v zápase byla spousta věcí, které nebyly z naší strany dobře sehrané. Soupeře jsme ale nepouštěli do nějakých složitějších věcí. Prostřídání v poločase nám trochu pomohlo, dostali jsme se víc na balón, vytvořili jsme si jednu, možná dvě lepší příležitosti. Branku jsme ale nedali. Než jsme se stihli po vyloučení soupeřova hráče dostat do nějakého tlaku, prohrávali jsme po penaltě a byl prakticky konec zápasu. Kluky je potřeba ocenit za to, že i při obtížné situaci vrhli všechny síly dopředu a podařilo se nám vyrovnat. Remíza je určitě spravedlivá, ale čeká nás spousta práce.“
Oldřich MACHALA - FK Blansko:
„Věděli jsme, že to bude těžké utkání, protože vím, jak se tady špatně hraje. Trochu mě překvapilo hřiště, na tom se pěkný fotbal moc hrát nedal. Naše hra nebyla taková, jaká by měla být, protože jsme hráli víc kombinačně a víc se dostávali do zakončení. Škoda že jsme vedení neudrželi, moc šancí totiž nebylo ani z jedné strany. Domácí vyrovnali ve třetí minutě nastavení, kdybychom tady vyhráli, bylo by to super. Beru to tak, že jsme se seznámili se soutěží a ten bod je asi spravedlivý.“

 

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...