Příjemnou noc, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Dvě výhry v zádech mělo eskáčko před nedělním utkáním 23. kola Fortuna:Národní lihy s Líšní. Ta ale vystavila Prostějovu stopku, i když nepříliš důraznou. Výsledek 0:1 je přesto zklamáním. A to zejména kvůli tomu, jak se utkání vyvíjelo. Zatímco první poločas byli Prostějované lepší, ve druhém už byli jednoznačně lepší a pevně drželi otěže zápasu v ruce. Svou převahu ale domácí nedokázali zužitkovat, scházela jim střelba a zejména její přesnost. Výběr trenéra Pavla Šustra tak tentokrát ze hřiště odcházel s prázdnou.

Stav před výkopem
Prostějov se díky posledním výhrám mírně posunul tabulkou. A to tak, že přeskočil právě také Líšeň. Při pohledu do tabulky se tak mohlo zdát, že půjde o vyrovnané utkání – což se ovšem přinejmenším na obrazu hry vůbec neprojevilo. Prostějov šel do zápasu s velmi pozitivní bilancí – z posledních tří zápasů uzmul dvě výhry a remízu. Líšeň byla v jiném rozpoložení, z posledních tří klání zaknihovala jediný bod. A hlavně příliš nezatížila konta soupeřů, když pokaždé vstřelila jen jednu branku. Historie vzájemných zápasů však poukazovala na skutečnost, že Líšeň na eskáčko umí. Vždyť poslední domácí výhra Prostějova se datuje z roku 2015 a všichni mají ještě v živé paměti dva roky starý debakl z vlastního hřiště 2:6…
Vývoj zápasu
Prostějov v prvním poločase byl zprvu mírně zakřiknutý, nedařilo se mu moc dostávat do šancí. Po obdržené brance se ale výrazně probudil, a i když se často nejednalo o stoprocentní šance, skórovat se z nich dalo. Zejména Michal Zapletal a Jan Koudelka k tomu měli několik dobrých příležitostí. Líšeň se sice dostávala k míči, do vápna však už jen sporadicky. A nepůsobila tak aktivně jako eskáčko.
Ve druhém poločase aktivita domácích ještě stoupla. Diváci viděli hned několik pasáží hry, třeba okolo 54. minuty, ale i další, kdy eskáčko vůbec nepůjčilo soupeři míč a kombinovalo na jeho půlce. Nedařilo se však najít úspěšného hlavičkáře, zde byl jeden z důvodů neúspěchu. Prostějov měl k dispozici řadu rohů, ty ovšem nevyužil. Hosté zahrozili pouze ve dvou případech, zato se ale jednalo o velmi nebezpečné okamžiky. Nepřesnost v zakončení a brankář Mucha však byli proti. Poslední minuty se snažil soupeř zdržovat, za což brankář Halouska dostal žlutou kartu.
Zásadní okamžiky
Úvodní minuty byly zprvu tradičně rozkoukávací. Nicméně poté byli diváci nejprve svědky šance Zapletala a následně na druhé straně v 8. minutě velkého nebezpečí od Rolinka. Ten nacentroval do vápna a jen díky Muchově skvělému zákroku rukou neskončil míč po Ziklově zakončení hlavou v síti. Pár okamžiků na to se nehezkým zákrokem provinil na Machynkovi Matocha, ale situace se obešla bez karty. Záhy střílel Koudelka, vedle, stejně jako krátce po něm hlavou Rolinc. Ve 13. minutě už se diváci zvedali ze sedadel. Marně. Míč po standardce sice brankáři Líšně vypadl, nicméně byl už odpískán faul. 18. minuta přinesla zase šanci hostí, která ale už skončila gólem, nahrávku ze strany do vápna zužitkoval Silný, když přehodil gólmana – 0:1. Sedm minut nato mohl vyrovnat Polák, hlavičkou ale minul. Fanoušci jako by vycítili, že jejich oblíbenci potřebují podporu a začali se po této situaci ozývat. A opravdu povzbuzení pomohlo. Nejprve se dvěma nebezpečnými centry prezentoval Koudelka. A po něm se děly ve vápně hostí velké věci. Pašek se individuálně protáhl podél brankové čáry, ale nedal. Míč se odrazil k Zapletalovi, kterému se vedlo stejně a ani z dobré dorážky se následně neprosadil. Rolinc chvíli nato ve velké šanci nastřelil nohu brankáře. Prostějov byl v těchto chvílích jasně lepší. A i když hosté odpověděli pokusy Zikla a Rolinka, přesto eskáčko ukázalo, že bude pořádně nebezpečné.
Co naznačilo v prvním poločase, realizovalo ve druhém. Prostějov byl od začátku mnohem aktivnější a často nedával soupeři ani čichnout. Ve 47. minutě se nejprve připomněl střelou z osy Koudelka, brankář byl ale pohotový. Následně Machynek poslal hlavičku vedle, kombinace Koudelky a Zapletala se pak zakončení nedočkala. Nicméně Prostějov si dokázal dát míč na zem a začít šachovat se soupeři. Ti se místy zatáhli do hluboké defenzivy a prakticky se nedostávali přes půlku. Kolem 52. minuty si například domácí vytvořili delší tlak, kdy hosté nestíhali. V 57. minutě zahrál dobrý balón do vápna Rolinc, ale míč v bráně neskončil. Čtyři minuty nato skončil otřesen po srážce před bránou Zapletal. V 64. minutě zalapali diváci po dechu znovu, tentokrát díky šanci, Pašek ale míč posadil na bránu svrchu. Líšeň mezitím přitvrdila, snažila se soupeře rozházet. Příliš se to ale nedařilo, tato snaha vyrezultovala jen ve žluté karty a posměšky a nadávky od fanoušků. „Šlapeš po něm jak po nádraží,“ zněla jedna z nich. Šteigl byl přesto v 78. minutě sejmutý na hranici vápna a zde už řev byl ze všech stran, diváci se dožadovali penalty. Ta se však nekonala. V 85. minutě ale málem přišlo navýšení skóre, zčistajasna se dostal do šance střídavší Demeter, který trefil brankáře a Mucha se následně musel vytáhnout při střele Minaříka. Podobně blízko gólu byla Lášeň ještě v 92 minutě. Jinak stále platilo to samé, eskáčko na míči a hosté pouze a jen brání. Jak se ale ukázalo, na body tento přístup stačil.
Osobnost utkání
Jan Polák byl bezesporu jednou z nejzajímavějších postav duelu. A to nejen proto, že byl nejzkušenějším hráčem v poli. Ale také svým přehledem ve hře, tím, jak dokázal měnit tempo hry a pomáhat dopředu i dozadu. Polák opět ukázal, jak je pro tým důležitý. A že jen vstřelenými brankami se přínosnost hráče týmu zdaleka neměří.
Zajímavost duelu
Tou byla hra na jednu branku, a to na tu líšeňskou. Právě toho se diváci dočkali prakticky v celém druhém poločasu, kdy hosté byli na polovině soupeře maximálně tak pět minut. Jinak spíše blokovali, znepříjemňovali kombinaci a vyhlavičkovávali míče. Přestože mělo jít tedy o vyrovnaný souboj, opak byl pravdou.
Atmosféra střetnutí
Zprvu velmi klidná. Jak se ale vršily ostré zákroky hostí, atmosféra na stadionu houstla. Zejména hlavní sudí si to pořádně schytal, stejně tak ale hráči hostí, kteří dle fanoušků některé pády přihrávali. Brankář Líšně se v nastaveném čase při váhání s rozehrávkou dočkal označení „oslí hlava“. Diváci celkově brněnský tým zrovna nešetřili.

Pozápasové hodnocení trenérů

Pavel Šustr - 1.SK Prostějov:
„Utkání zase můžeme hodnotit ze dvou pohledů. Výsledek, kterým je domácí porážka 0:1, nás určitě nepotěšil. Co se týče předvedené hry, zejména ve druhém poločase tam byly úseky, kdy jsme začali hrát trošičku lépe a dostali soupeře pod tlak. Dnes nám chyběla taková jiskra, chyběla nám větší vůle, při některých příležitostech i trochu štěstí, abychom vstřelili branku. Celkově je třeba říci, že se nám utkání nepovedlo. Ani hra, ani výsledek v domácím zápase nesplnily očekávání.“

Milan Valachovič - SK Líšeň:
„V zápase jsme se dostali do vedení po situaci, kterou takto chceme hrát. Poté nás v průběhu prvního poločasu dvakrát zachránil brankář Halouska. Do druhé půle jsme ovšem vstoupili špatně, možná vlivem větší únavy s ohledem ke čtvrtečnímu utkání. Domácí byli aktivnější, lepší, nakonec jsme mohli v závěru zápasu rozhodnout, to se ale nestalo. Musím říct, že jen díky velkému štěstí si z Prostějova odvážíme tři body.“

 

 

 

 

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...