Dobré ráno, dnes je neděle 29.9.2024
svátek slaví Michal,
zítra Jeroným
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Minulý soutěžní ročník se zápasy s Jihlavou eskáčku výsledkově nevyvedly, přestože šlo vždy o vyrovnané zápasy. Zejména na jaře na domácí půdě bylo vítězství 1.SK Prostějov hmatatelné a přímo na dosah. Vše zhatila minela brankáře Le Gianga, těžko pochopitelná, ale takové věci se ve fotbale stávají. O to větší motivace pro celý tým, aby to napodruhé doma konečně vyšlo. Zápas je pro celý prostějovský fotbal o to atraktivnější, že jej bude přímým přenosem živě vysílat ČT SPORT. Výkop je v sobotu 2. listopadu od 13.15 hodin.

Trenér jihlavské Vysočiny Radim Kučera a jeho asistent, prostějovský rodák, Josef Mucha přes léto spíše počítal ztráty. Důvodem byla skladba kádru, který čítal příliš mnoho hráčů na hostování. Takto odešel útočník Klíma, záložník Šulc, dále Breda, Petr, Chlumecký nebo Preisler. Naopak se do mužstva podařilo prosadit některé odchovance, což je jeden z klubových cílů. „Našim mottem a cílem opět bude vyhrát každý zápas. Chceme hrát dobrý, bojovný a agresivní fotbal, který bude diváky bavit, a tím navázat na některé vydařené duely uplynulé sezóny. Doufám, že se budeme prát o horní příčky tabulky,“ deklaroval před začátkem sezóny ředitel klubu Jan Staněk.
A Vysočině se zatím v průběhu sezóny daří. Na svém kontě má pouhé dvě porážky na hřištích soupeřů, možná trochu překvapivě ve Varnsdorfu a také v Hradci Králové. Naopak cenná jsou nepochybně domácí vítězství nad nejbližšími konkurenty Duklou Praha, Zbrojovkou Brno a naposled také ve šlágru uplynulého kola nad lídrem tabulky Pardubicemi.
S nimi si sice Vysočina vytvořila v první půli až luxusní tříbrankový náskok, jenže po přestávce Pardubice snížily a dokonce vstřelily kontaktní branku, takže v závěru to bylo velké drama. O vítězství se zasloužila sestava Vejmola – Mikuš, Tlustý, Tijani, Novotný – Lacko, Vaculík – Smejkal, Fortelný (89. Vedral), Zoubele (79. Rezek) – Jawo (83. Koubek).
Jihlavské ofenzivě to dobře střílí, o čemž svědčí šestadvacet vstřelených branek, víc má na svém kontě pouze Dukla. Na druhou stranu sedmnáct obdržených branek není málo a naznačuje cestu, kudy přijít Jihlavě na kobylku. Nejlepším střelcem je s devíti brankami Klobása, za ním s pěti trefami gambijský útočník Jawo.
„Je před námi stále velmi těžký los, ale i přesto věříme, že máme mužstvo, které má na víc, a že nejsme bez šancí, takže chceme odehrát dobrý zápas i s Jihlavou. Jihlava je velmi dobrý, kvalitní tým, který chce postoupit do ligy, takže nás čeká hodně těžký zápas. Chceme ale uspět a potvrdit dobrou formu,“ říká k televiznímu utkání trenér Oldřich Machala.
Rozhovory s hráči 1.SK Prostějov před tímto šlágrem budete nacházet v průběhu týdne stránkách www.vecernikpv.cz.


Jihlava poprvé: eskáčko plýtvalo šancemi, na konci se mu to vymstilo

První zápas na Vysočině byl herně pro eskáčko asi vůbec nejvydařenější z celé sezóny. Domácí se k optickému tlaku vzmohli až po změně stran, jenže právě v té době přicházely největší šance Prostějova. Jenže když neproměníte ani nájezd dva na nikoho, nemůžete neúspěch svalovat na nikoho jiného. V závěru nastaveného času přišel krutý trest.
Stačí připomenout ty největší šance. Po deseti minutách druhé půle našel Koudelka Kroupu, jenže jeho pokus zlikvidoval brankář Vízek, stejně jako pozdější Koudelkovu střelu. Po rohovém kopu se dostal k míči Machynek, jeho střela se téměř otřela o tyčku jen z vnější strany. Čtvrt hodiny před koncem to zkoušel zprava opět Hapal, i jeho pokus však Vízek vyrazil. Pak přišla největší šance eskáčka. Slaninka šel spolu s Koudelkou do brejku dva na nikoho, jenže doběhnuvší Fulnek ve spolupráci s Vízkem situaci pro domácí zachránil. Ještě v poslední minutě normální hrací doby mohl rozhodnout Kroupa, jeho střela z hranice šestnáctky šla těsně nad břevnem.
„Myslím, že jsme si takový výsledek nezasloužili, protože si troufnu tvrdit, že 70 % zápasu jsme byli lepším týmem než domácí. Vypracovali jsme si hodně brankových příležitostí, ale pokud zahodíme i ty nejvyloženější, tak se strachujeme o výsledek a potrestání přišlo až v nastavení. Odehráli jsme z mého pohledu velmi dobrý zápas, domácí jsme skoro do ničeho nepustili. Porážku jsme si opravdu nezasloužili,“ litoval po zápase trenér Oldřich Machala.

FC Vysočina Jihlava – 1.SK Prostějov 1:0 (0:0)
Branka: 90.+5 Zoubele
Rozhodčí: Severýn – Fišer, Dresler; ŽK: 40. Klíma, 90. Šlein – 40. Janíček, 90.+4 Slaninka, 90.+5 Schuster. Diváci: 1349.
1.SK Prostějov: Bréda – Slaninka, Schuster, Janíček, Machynek – Koudelka (88. Kovařík), Žikol (80. Fládr), Pernackij (73. Pančochář), Polák, Hapal – Kroupa. Trenér: Oldřich Machala.

Jihlava podruhé: Le Giangova minela

Eskáčko si na favorita z Vysočiny věřilo a před zápasem se mluvilo o třech bodech. Po Vošahlíkem proměněné penaltě opravdu mohly všechny body zůstat doma. Chyběly vteřiny. V nich se stalo něco, co bývá k vidění spíše na obrazovkách, v reálu to aktéři nezažili. Šulc překvapil rozehrávajícího gólmana a srovnal na 1:1.
Po rozehrání přímého kopu v první půli míč trefil nejen zeď, ale přímo ruku Jakuba Petra, který za reflexivní pohyb dostal žlutou kartu, a proti jeho týmu se kopala penalta. Míč si postavil na značku Vošahlík a zkušeně střelou k tyči otevřel skóre zápasu. V poslední minutě první půle Polák našel napravo rozběhlého Koudelku, který centroval pod sebe do šestnáctky, jenže Kroupa přízemní střelou z první trefil opět jen střed branky spolu s brankářem Veselým. Plánem do druhého poločasu bylo nebránit pasivně jednobrankový náskok, ale pokusit se vstřelit druhou branku. K tomu sice nedošlo, ale vše proběhlo bez problémů včetně tří nastavených minut, v jejichž závěru přišel odkop od domácí branky. Le Giang si pustil míč na zem, jenže neregistroval za ním se pohybujícího Šulce, který míč vypíchl a poslal do prázdné branky.
„Po velké hrubce, která by se vůbec neměla stávat, jsme ztratili dva body. Byli jsme lepší mužstvo a zasloužili jsme si vyhrát. Jihlava měla také šance, ale my jsme mohli zápas rozhodnout ještě do přestávky. Po takovém průběhu hry a takovém bojovném a nadšeném výkonu, který jsme dnes předvedli, jsme si tři body zasloužili. Fotbal takový je,“ nezastíral velké zklamání trenér Oldřich Machala.

1.SK Prostějov – FC Vysočina Jihlava 1:1 (1:0)
Branky: 40. Vošahlík (p) – 90.+3 Šulc
Rozhodčí: Vojkovský – Kotík, Lakomý; ŽK: 45. Vošahlík – 39. Petr, 57. Šulc, 79. Jawo. Diváci: 1024.
1.SK Prostějov: Le Giang – Slaninka, Schuster, Janíček, Pernackij (66. Pančochář) – Lutonský, Polák, Vošahlík, Píchal (75. Žikol) – Koudelka (89. Zapletal) – Kroupa. Trenér: Oldřich Machala

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...