Dobré dopoledne, dnes je neděle 29.9.2024
svátek slaví Michal,
zítra Jeroným
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Dva a půl měsíce se čekalo na nového vládce okresního fotbalového poháru. Od uplynulé středy už je znám. Na svém hřišti k trofeji dokráčela Konice, která ve finále narazila na třáídního rivala z Plumlova. Zprvu vcelku vyrovnaný souboj se ve druhém poločase proměnil v ofenzivní smršť domácích, kteří přes řadu zahozených šancí dokázali vysoko vyhrát. A po zápase si při průtrži mračen mohli vychutnat oslavy návratu na trůn pro vítěze Poháru OFS Prostějov.

Stav před výkopem
O favoritovi nebylo sporu. Konice trvale atakuje v I.A třídě Olomouckého KFS nejvyšší příčky a disponuje širokým kádrem. I když pak forma z posledních zápasů nebyla ideální, pořád je lepší jak ta plumlovská. Hostům se nedaří bodovat, topí se na dně tabulky stejné soutěže. Navíc do Konice dorazili bez dau Spáčil–Hladký, tedy bez hlavních opor směrem dopředu.
Vývoj zápasu
Utkání nabídlo značně odlišné poločasy. Ten první začal Plumlov snahou o ofenzivu, zejména díky aktivnímu Parákovi. Konice se ale postupně ujímala iniciativy, nicméně nedařilo se jí dlouho vypracovat si nějakou větší šanci. Plumlovští dobře bránili a nepouštěli soupeře příliš do šestnáctky. Konice tak ostřelovala buď z dálky, nebo ze standardek. Jednu z nich mohl těsně před koncem poločasu zužitkovat Krása, ale míč zatočil až příliš.
Druhá půle mnohem více sedla Konici. Ta se pět minut po začátku dostala do vedení a od té doby jí bylo všude plno. Domácí navíc přidali na pohybu a soupeř přestal stíhat. Navíc se Konice zlepšila i v přesnosti střelby. Zejména před šedesátou minutou a pak ke konci zápasu si Konice vytvořila velký tlak. A soka téměř k ničemu směrem dopředu nepustila. Výrazně se pak také díky druhému poločasu změnil poměr střel na bránu. Jestliže po první půli byl v poměru 5:2, ve druhé už byli domácí jasně dominantní.
Zásadní okamžiky
Na první zajímavý moment nemuseli nečetní diváci čekat dlouho. Petr Kiška ve 3. minutě nejdříve pomotal obranu soupeře, aby následně nacentroval na vzdálenější tyč. Zde ale míč nikdo nepřevzal. Ve 4. minutě opět zahrozili hosté, Bárta ale rohový kop tečoval mimo. Dvě minuty nato se pak předvedl i Parák, který hledal nahrávkou spoluhráče ve vápně, ovšem nebyl přesný. Plumlov vůbec sázel na dlouhé nahrávky a centry do vápna, v 11. minutě se tak o další postaral Fajstl, hodně byl vidět Parák. Nicméně nahrávky buď nenacházely adresáty, nebo je jejich příjemce nezpracoval.
Posléze se navíc začala probouzet i Konice. První zdravici na gólmana vyslal Kamený, ve 14. minutě ale trefil jen boční síť. V 19. minutě už ale akce volala po gólu. Brankář Plumlova vyběhl hodně na pravé křídlo a málem se nestihl vrátit do kasy, na niž po přenesení hry začali dorážet hosté. Výsledkem byla střela Cetkovského do spojnice tyče a břevna. A ofenzivní show pokračovala. 24. minuta a Krása se dokázal zbavit svého strážce a prudkou střelou minul tyč. Jen pár desítek sekund na to nevyužil Drešr spousty volného místa na levém křídle, a rovněž nebyl přesný. A ve 30. minutě skončili Ladislav Bílý s Oščádalem na trávníku při snaze o zužitkování centru. Konice se v těchto okamžicích stala pánem dění na hřišti. Tuto situaci zpečetil i Kořenovský, který ovšem hezkou dalekonosnou střelou přestřelil.I Plumlov ale měl co říct a kolem 40. minuty si vytvořil hned několik šancí. Obrovskou měl například Bárta. Kiška mu poslal z přímého kopu nabídku a Bárta skvěle zasáhl patou a pořádně protáhl Zapletala, který na poslední chvíli vytěsnil míč zpod břevna. Bárta rovněž zahrozil hned dvě minuty na to, tentokrát ho u tyče vychytal brankář. O závěrečnou možnost poločasu se pak sice postaral Krása, který minul zatočeným balonem pravou tyč, nicméně závěr první půle ukázal, že i Plumlov umí zahrozit. A nemíní se jen tak lehce vzdát.
Jak se však ukázalo, byla to spíše labutí píseň ofenzivy Plumlova. Už v 50. minutě totiž zafungovalo nedáš – dostaneš. Petr Kiška totiž neproměnil standardku, poslal míč příliš vysoko. Z následného útoku se pak radovala Konice, když Roman Kamený utekl soupeřovým obráncům a zavěsil k levé tyči – 1:0. Stačilo pět minut a Konice zaúřadovala po druhé. Zmatky v obraně vyústily v osamoceného Kameného na hraně vápna. A ten poslal míč, tentokrát k pravé tyči přízemním zakončením – 2:0. Už v 58. minutě navíc domácí mohli přidat třetí gól, Pěruška poslal pěknou dalekonosnou střelu příliš přesně, trefil břevno. V 66. minutě už to ale bylo o tři. Plumlov ztratil míč těsně za polovinou a následně se Martin Paš proháčkoval obranou a trefil přesně – 3:0. V 74. minutě se naopak Melichárek zaskvěl proti střele Krásy. Na to, aby Plumlov se zápasem ještě něco udělal, už nebyl čas. Navíc Konice zůstávala aktivnější, častěji na míči a navíc také při střelecké chuti. Škrabal například těsně netrefil k pravé tyči, v 78. minutě se tentýž hráč snažil opět prosadit, ovšem neúspěšně. Od 80. minuty pak byly pravidelné závary před bránou Plumlova a dvě minuty před koncem se dokázal prosadit David Holub a určit tak konečné skóre zápasu - 4:0. Rozhodčí nic nenastavil, ve hře bylo velmi málo přerušení. Navíc všichni byli rádi, že se dostanou do sucha, celé utkání propršelo, k jeho konci déšť zesílil. Menší oslavu se šampaňským a vítěznou fotku si však domácí ani tak nenechali ujít.
Osobnost utkání
Jaromír Krása patří k hlavním pilířům konické hry. Ukázal to i tentokrát, celý zápas byl hodně vidět a i když jeho střely nebyly přesné, ukázal, co s míčem dovede. Plnil důležitou funkci na pravém křídle, odkud domácí hrozili zdaleka nejčastěji, a měl přímý nebo nepřímý podíl i na gólech, které nakonec rozhodly.
Zajímavost duelu
Utkání se hrálo za prudkého deště, i tak si ho nenechala ujít hrstka diváků s konickými šálami a samozřejmě někteří bez nich. Ke konci utkání padl ještě pátý neuznaný gól. Přestože rozhodčí nechali pokračovat ve hře, časoměřič branku započítal. Část diváků si tak do závěrečného hvizdu nebyla jistá, zda Konice dala čtyři góly, nebo hned pět. V zápisu o utkání ale gól nebyl.
Atmosféra střetnutí
Plná úsměvů na hřišti, jinak bez větších emocí. Fanoušci tentokrát byli vcelku slušní, také jich nepřišlo mnoho. Déšť navíc hodně uklidnil dění na hřišti. Nejvíce tak byl slyšet tradičně hlasitý trenér Konice Petr Ullmann, který i přes nedávné zdravotní trable a doporučení lékařů dát si od fotbalu absenci nechyběl na lavičce domácích.

Pozápasové hodnocení trenérů
Petr ULLMANN – Konice
„Věděli jsme, že nás čeká těžký zápas. Počasí tomu nenahrálo. Ta naše umělka není extra kvalitní a soupeř má své kvality, hraje dobře. My jsme tu s nimi už ztratili body. Takže jsme tušili, že to nebudeme mít lehké, určitě ale byli oslabení o Spáču s Hlaďochem. Co si budeme nalhávat, to je pro ně padesát procent mančaftu. Spáčil to tam celé hraje a Adam je gólový útočník, takže byl soupeř slabší. Kdyby tady ale ti dva byli, tak to utkání je mnohem vyrovnanější.“
Petr KIŠKA – Plumlov
„Vyhrál lepší tým. Konice měla lepší pohyb, projevilo se to hlavně ve druhém poločase. Ten první byl z naší strany slušný, ve druhém už se ukázala fotbalovost soupeře. Dá se mluvit i o tom, že nám trochu nesedla umělá tráva, nejsme na ni moc zvyklí. Nechci se ale vymlouvat, domácí byli prostě lepší. Možná by se ale svaz měl zamyslet nad formátem této pohárové soutěže. Hostující tým je znevýhodněn, mohlo by se navíc začít dříve, třeba o tři týdny. Také bych byl pro, aby se finále odehrálo v Prostějově na stadionu, třeba by dorazila i větší návštěva.“

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...