Příjemnou noc, dnes je úterý 8.10.2024
svátek slaví Věra,
zítra Štefan a Sára
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

29 memorialFOTOGALERIE Osmdesátiletá historie protivanovské kopané znamená osmdesát roků práce, obětavosti a píle, které bylo zapotřebí k tomu, aby oddíl mohl vůbec existovat. Při oslavách svého významného jubilea zavzpomínalo vedení současného klubu nejen na své zakladatele, ale také na svého bývalého člena Aleše Rusa, pro kterého uspořádalo již třetí pokračování memoriálu nesoucí jeho jméno. Celkem ve čtyřech zápasech se představilo na pět desítek hráčů, od nejmenších až po zkušené plejery protivanovské kopané z let minulých či současných.

Počátky kopané se v Protivanově datují od roku 1923, kdy se tehdejší mládež učila poznávat kouzlo fotbalového míče a to na Korcových lukách. Fotbalový stánek jak jej známe dnes v tehdejších letech nebyl, proto klub zajížděl k přátelským utkáním do okolních obcí. Žádné těžkosti však milovníky kopané neodradily. Díky Františkovi Trundovi, velkému organizátorovi, obětavému pracovníkovi, vedoucímu i trenérovi a dalších fotbalových nadšenců, vzniká v roce 1933 oddíl SK Protivanov.

Než došlo na boje v okresním přeboru, většinou klub hrával v soutěži STAK (soutěž tělovýchovných amatérských klubů). Důležitou událostí protivanovské kopané bylo otevření nového hřiště, na kterém se 4. října 1970 odehrál první zápas s Němčicemi nad Hanou vítězstvím 6:0 pro domácí tým.

Klub se v té době představoval v I.B třídě, později opět v okresním přeboru, aby později i díky novému sponzoru firmě Sofizo využil příležitost hrát I.A třídu. Tým si v této soutěži vedl velice dobře, několikrát byl blízko postupu, což se mu nakonec podařilo v soutěžním ročníku 98/99. Široká hráčská základna sbírala cenné zkušenosti, které korunovala postupem do čtvrté nejvyšší tuzemské soutěže, Divize sk.D. V novém ročníku se A - mužstvo představí opětovně v okresním přeboru, rezerva druhým rokem bude hájit barvy ve IV. třídě OFS. V klubu pravidelně působí mládežnické oddíly žáků (počtvrté v řadě vítězové okresního přeboru žáků) a dorostenců (postup do I.B třídy sk.B).

Oslavy osmdesátého výročí byly spojeny také se vzpomínkou na zesnulého Aleše Rusa, který v minulosti oblékal dres právě TJ Sokola Protivanov. Přátelé, známí, či bývalí kolegové se každoročně scházejí, aby uctili jeho památku tím, co měl tolik rád. Stejně jako v minulých ročnících šlo na Memoriálu Aleše Rusa především o pohledný fotbal mezi přáteli a navození příjemné atmosféry.

Úvodní zápas obstarali úspěšní žáci, doplněni svými staršími spoluhráči, na straně druhé se představili rodiče mladých nadějí. Z těsného vítězství v poměru 6:5 se nakonec radoval mládežnický výběr. Ke druhému souboji došlo mezi celky domácích dorostenců a výběru hráčů z Malého Hradiska. Ten musel zkousnout drtivou porážku 8:2, když na mladší vrstevníky v úmorném vedru fyzicky nestačil. Konfrontace protivanovského A-mužstva s rezervním týmem obstaralo další, již třetí utkání. V něm se po krásné brance ujala rezerva vedení, v rychlém sledu však zkušenější výběr vývoj zápasu otočil. Nakonec se musel strachovat až do posledních minut, vedení 4:3 však do závěrečného hvizdu udržel. Závěrečný souboj patřil týmu hasičů, kde Aleš pracoval proti bývalým spoluhráčům. Ivana Rusová se již tradičně ujala čestného výkopu. Dlouho to vypadalo na bezbrankovou remízu, ve druhém poločase se střelci z týmu hasičů probudili a rozhodli o svém vítězství. O čestný úspěch poražených se v poslední minutě postaral nejhezčí brankou dne Antonín Dvořák. Symbolický pohár pro vítěze letošního ročníku získalo mužstvo hasičů, jehož kapitánem byl mladší ze synů Aleše Rusa Adam. Po celou dobu bylo zajištěno občerstvení, děti měly k dispozici skákací nafukovací hrad. Noční zábavu obstarala skupina Styl.

O významné jubileum i vzpomínku na svého bývalého člena se s námi podělil dlouholetý předseda klubu Antonín Krátký. „Ať se klubu dařilo více či méně, rozhodně si nemůžeme na nic stěžovat. Pro hráče je velice dobře postaráno, vybudovalo se zde opravdu skvělé zázemí. Velmi úspěšně se pracuje s mládeží, každý člen výboru i samotní hráči odvádějí pro klub to nejlepší. Věřím, že i nadále dosáhneme skvělých výsledků, aby se tak i za dalších osmdesát let mohlo mluvit o úspěších protivanovské kopané. Jsme moc rádi, že se z memoriálu stává opravdu tradice a vždy si tak můžeme připomenout i osobnost svého bývalého člena Aleše Rusa. Spousta známých se sejde a předvede krásnou podívanou pro naše občany, kterých se tu letos sešlo i díky příznivému počasí opravdu mnoho. Poděkování patří také všem sponzorům a představitelům městyse Protivanov, “ dodal spokojeně předseda protivanovského Sokola Antonín Krátký.

Výsledky:

Žáci/dorost - Rodiče 6:5

Dorost - Malé Hradisko 8:2

A-mužstvo - B-mužstvo 4:3

Hasiči PV - Spoluhráči AR 4:1

Děkujeme všem hráčům, kteří klub úspěšně reprezentovali, všem, kteří svůj život zasvětili aktivní sportovní a funcionářské činnosti a všem, kteří zůstali věrni v dobách slávy i výkonnostních poklesů. Těm, kteří již nejsou mezi námi, patří naše tichá vzpomínka...


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...