Příjemnou noc, dnes je pondělí 30.9.2024
svátek slaví Jeroným,
zítra Igor
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: V sobotním souboji 20. kola FGP studio I.A třídy, skupiny „B“ Olomouckého KFS 2018/19 mezi fotbalisty TJ Sokol Určice a Sokol Plumlov se střetly dva celky momentálně se pohybující ve spodní polovině tabulky. Spíš se očekávalo vítězství na jaře lépe hrajícího týmu domácích, ale dosud trápící se hosté překvapili nečekaným triumfem, který se zrodil po smírné první půli. Večerník sledoval utkání ve své podrobné reportáži.

Stav před výkopem
Pro Určické v odvetné části soutěže zatím platilo, že na svém trávníku vládli (dva triumfy), zatímco venku strádali (dvě porážky, naposledy v Bělotíně 1:2), a průběžně byli jedenáctí se ziskem 24 bodů. Plumlovští po zimní přestávce prohráli až do neděle všechny čtyři mače při hrozivém skóre 1:13 (krize vyvrcholila před týdnem debaklem 1:5 s Kojetínem), čímž klesli na deváté místo za 25 podzimně nastřádaných bodů.

Vývoj zápasu
Místo předpokládaného úvodního tlaku domácích nastal přesný opak, mnohem lépe do utkání vtrhli muži v černožlutých dresech. A počáteční aktivitu přetavili v zasloužené vedení. Následně se dění na hřišti opticky vyrovnalo, ale bílo-modří nebyli moc nebezpeční, k vyrovnání jim musela pomoct soupeřova hrubka.
Po obrátce se průběh opakoval tím, že hosté znova udeřili hned nástupem. A tentokrát svůj náskok ještě zvýšili na dvougólový. Domácím se podařilo čtvrt hodiny před koncem snížit, načež v závěru vyvíjeli snahu zachránit aspoň remízu s penaltovým rozuzlením. Marně, neboť jejich ofenziva vázla a k vydření nerozhodného rezultátu neměli žádné pořádné šance. To spíš celkově lepší protivník mohl odvézt ještě výraznější úspěch.

Zásadní okamžiky
Ráz zahajovací fáze střetnutí určil hned jeho start. Už v 1. minutě šel po vysunutí obloučkem za obranu sám na bránu Kyselý, před nímž zachránil daleko vyběhnuvší Hýbl. Vzápětí centr vyboxovaný gólmanem vracel zleva na jeho kasu Spáčil, ovšem akrobatickým kopem přestřelil. Ve 12. se již skóre přece jen měnilo. Spáčil poslal zprava do ohně přesný pas, na malém vápně se ukázkově pověsil do vzduchu Hladký a hlavičkovým koníčkem o zem zatloukl míč nechytatelně do sítě – 0:1. Rozjetý Plumlov navíc hrozil dál. O tři minuty později po nové akci zprava Hladkého příležitost ve skluzu srazila obrana na roh, ze kterého vyslal utěšený volej Spáčil přímo do Hýblových rukou. Teprve pak se zakřiknutí plejeři Určic trochu zvedli, nicméně dvě Slezákovy střely z dálky v pohodě chytil Simandl. Právě brankář však zavinil srovnání stavu, když ve 29. vyběhl doprava až mimo šestnáctku, tam se nechal obrat o balón Krajíčkem a jeho okamžitý centr hlavičkoval do opuštěné svatyně Žáček – 1:1. Zanedlouho rychlý O. Halouzka pronikl pravým křídlem do velkého čtverce, kde Hejduk vypálil z úhlu vedle. Tři minuty před pauzou opět zahrozila výborná dvojice Hladký + Spáčil: prvně jmenovaný krásně vypracoval tutovku pro druhého, jenž ale minul prázdnou bránu. K odchodu do šaten poté zavelel Krajíček přímákem zakrouceným z ostrého úhlu pod břevno, Simandl nadvakrát zpacifikoval.
Zkraje druhého poločasu platilo otřepané nedáš – dostaneš. Rohový kop hlavičkoval volný Frehar dva metry vedle, aby z rychlého protiútoku vykouzlil na levé straně působivou akci střídající Bureš. Hezkou kličkou si položil Hýbla a mezi třemi zadáky nekompromisně rozvlnil síť – 1:2. Skoro dvacet dalších minut se nic zajímavého nedělo, než v 66. P. Halouzka vyvezl míč, posunul doprava Hejdukovi a ten dělovkou o dost minul bližší tyč. O chvíli později měl Sosík sám před Simandlem největší loženku Kobylíkova souboru na vyrovnání, leč vracející se bek přizvedl jeho zakončení kousek nad. Trest přišel brzy. V 71. chybovaly určické zadní řady a pohotový Hladký uzmul mičudu Hýblovi, který ho před zívající bránou fauloval. Nařízenou penaltu suverénně proměnil Spáčil do levé šibenice – 1:3. Naději domácím vrátil střídající Vodák tím, že v 76. minutě umístěnou placírku z osmnácti metrů uklidil k pravé tyčce – 2:3. Reálně zařídit finální rozstřel mohl snad jedině v 80. Hejduk, jehož dělovku zpoza šestnáctky s problémy zlikvidoval Simandl. Na opačné straně chyběly k definitivnímu rozhodnutí dvakrát centimetry Spáčilovi při nádherných technických ranách (jedna šla o fous mimo levého vinklu, druhá orazítkovala pravou tyč). A v poslední minutě ještě Hladký bombou zleva napálil Hýblovu hruď. Hosté dosáhli zasloužené výhry.

Osobnost utkání
Plumlovští hodně těžili z vysoce nadstandardní fotbalovosti útočného dua Michal Spáčil – Adam Hladký. Někdejší tahoun ligově divizního SK LeRK Prostějov i ve čtyřiačtyřiceti letech báječně tvořil hru, jeho mladší parťák se směrem dopředu rovněž skvěle činil. Společně zařídili dvě trefy ze tří, k tomu řadu jiných možností nevyužili.

Zajímavost duelu
Přímo na hebkém pažitu se nic mimořádně zajímavého neudálo, ovšem celkově je útulný areál v Určicích jako stvořený k rodinnému výletu za fotbalem. Však se také okolo hřiště pokaždé prohání spousta mládeže jak na dětském hřišti, tak s balónem u nohy. A rodiče si zase pravidelně pochutnají na místních vyhlášených klobáskách.

Atmosféra střetnutí
Domácí fandové byli na jaře premiérově nespokojeni, místy se ozývalo jejich hlasité nadávání. Přímo na hrací ploše se mezi hráči víc jiskřilo hlavně uprostřed duelu, avšak vzájemná nevraživost postupně opadla a souboj skončil spíš v přátelské atmosféře. Jen někteří pořadatelé v rozlišovacích dresech si to při odchodu rozhodčích do kabin se sudími trochu vyříkávali.

Pozápasové hodnocení trenérů
David KOBYLÍK – TJ Sokol Určice:
„Poprvé za mého působení tady jsme bohužel nenastoupili s potřebným nasazením ani chutí po vítězství, abychom brali body. Proto byla po utkání bouřka v kabině. Věřím, že si kluci do příštích zápasů uvědomí, že fotbal pokaždé je o přístupu, nasazení, agresivitě i dalších těchto věcech. Soupeř chtěl víc, vyhrával souboje a využil našeho laxního nástupu bez důrazu. Prostě jsme nehráli dobře, nebylo to ono. A hosté zaslouženě zvítězili. Přitom si myslím, že s lepším přístupem jsme rozhodně mohli bodovat. Nestalo se, neboť nám chyběla vůle, bojovnost i chtění. Plumlovu můžeme jedině pogratulovat k zasloužené výhře.“
Pavel VORÁČ – Sokol Plumlov:
„Měli jsme dobrý nástup a konečně zužitkovali práci dopředu vedoucím gólem. Pak jsme sice po vlastní obranné hrubce inkasovali na 1:1, ale pomohla nám druhá vstřelená branka – mimochodem krásná – rychle po přestávce. Obecně jsme se snažili co nejvíc držet balón, rychle ho dostávat do útoku a zakončovat. Houževnatostí se nám podařilo vítězství udržet až do konce, přestože domácí gólman nedostal jasnou červenou kartu za faul zezadu před prázdnou bránou. Celkově jsme moc chtěli zlomit jarní výsledkové trápení, což se nám ve vyrovnaném utkání podařilo. Hrozně pomohlo, že jsme konečně vedli, nemuseli dotahovat. A asi jsme o něco víc chtěli.“

Clean4you KRAJSKÝ PŘEBOR
21. kolo: Litovel – Černovír 3:2 (2:2), Dragon Petr, Tomanec Michael, Krátký Mirek – 2x Petrů Bořivoj, Želatovice – Medlov 0:0 PK: 3:4, Opatovice – Jeseník 3:0 (1:0), Klvaňa Tomáš, Hostaša Jan, Durčák Samuel, HFK Olomouc „B“ - Lutín 0:2 (0:0), Los Tomáš, Juráš Jakub (vl.), Velké Losiny – Kralice n./H. 5:2 (2:1), 4x Indra Tomáš, Lazarov Ivo – Cibulka Josef, Dračka Jaroslav, Zábřeh – Mohelnice 1:3 (1:1), Hymr Jakub – Srdýnko Martin, Kožela Jaroslav, Marák Jan, Všechovice – Dolany 2:0 (1:0), Orava Tomáš, Rolinc Daniel

Průběžná tabulka po 21. kole:
1. Všechovice 21 16 0 5 47:26 46 4
2. Lutín 20 15 0 5 51:29 44 1
3. Jeseník 20 14 0 6 48:32 41 2
4. Medlov 21 13 0 8 27:19 39 5
5. Šternberk 20 12 0 8 34:17 36 2
6. Mohelnice 21 11 0 10 43:36 35 1
7. Želatovice 20 10 0 10 26:26 31 4
8. Zábřeh 21 11 0 10 27:30 30 3
9. Opatovice 20 9 0 11 42:38 28 2
10. Litovel 21 9 0 12 20:35 27 3
11. Velké Losiny 20 8 0 12 49:33 26 0
12. Kralice n./H. 20 9 0 11 34:50 24 6
13. Černovír 21 6 0 15 25:52 20 2
14. HFK Olomouc "B" 21 7 0 14 20:49 19 2
15. Dolany 21 4 0 17 28:49 16 0





  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...