Příjemnou noc, dnes je úterý 8.10.2024
svátek slaví Věra,
zítra Štefan a Sára
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE S velkou lehkostí a za doprovodu nespočtu narážeček, individuálních akcí a krásných branek prošli hráči výběru prostějovského okresu k vítězství v devátém ročníku Memoriálu Václava Dadáka a Miroslava Karafiáta. Pod vedením Jaroslava Frýborta staršího si v Mostkovicích nejprve poradili s Nezamyslicemi hladce 7:0, domácímu celku pak povolili jedinou branku a zvítězili 8:1. Druhá skončila nezamyslická Haná, pořádající obhájci se umístili coby bronzoví.

Fotbalový svátek zahájili již dopoledne staří páni Mostkovic a Nezamyslic. Více se dařilo domácím, kteří díky čtyřem brankám a bezchybné obraně zvítězili 4:0. Krátce po poledni pak nastal čas i pro hlavní část turnaje. Duely na dvakrát třicet minut mezi Mostkovicemi, Nezamyslicemi a výběrem okresu zpestřily ještě souboje mladších a starších přípravek, stejně jako losování bohaté tomboly.

S Nezamyslicemi domácí zaspali úvod

V úvodním duelu proti sobě nastoupila mužstva Sokola Mostkovice a Hané Nezamyslice. Hostující obranu dirigoval hrající trenér Drahomír Crhan, v zeleno-bílo-žlutém dresu se mimo jiné objevila i nečekaná posila – bývalý hráč a chvíli i trenér Mostkovic Jaroslav Karafiát. Již v šesté minutě po brance Špičky a vlastním zásahu vedli 2:0, domácí se probrali až po obrátce.

Pospíšil sice snížil, ale necelou čtvrthodinu před koncem nádherným sólem přes obránce zakončeným prvotřídním blafákem zvýšil Musil zpět na rozdíl dvou branek. Zvýšit mohl Jiří Přidal, ale gólman mu pokus vykopl, na opačné straně poslal Dadák svou šajtli vedle vzdálenější tyče, stejně tak Šlambor ze třiceti metrů pálil nepřesně.

Uspěl tak až Petr Zapletal skákavou střelou z levého středu na zadní tyč. Mostkovičtí i po této trefě ostřelovali soupeřovu bránu, pokusy však byly buďto nepřesné, nebo zblokované. Změnu málem přinesla až Piňosova rána z pětatřiceti metrů, kterou Buriánek málem propustil.

Zablýsklo se ovšem pouze na druhé straně. Přidalovu střelu z pravé strany do tyče totiž pohodlně do brány dorazil Miroslav Musil. Stejný hráč se pak při dalším brejku ukličkoval, na druhé stráně mířil Škobrtal z levé strany sám před gólmanem těsně vedle druhé tyče.

V poslední gólovce pak neuspěl Vladimír Piňos, když si na pravé straně vápna mohl v klidu zpracovat míč po přenesení hry, následnou střelou mezi nohy ovšem neuspěl.

Po tomto utkání na zmenšené hřiště poprvé vyběhly děti, v utkání mladších přípravek proti sobě nastoupili benjamínci Mostkovic a Čechovic. Hosté sice vedli 2:0, nakonec se ovšem zrodila remíza.

A při penaltovém rozstřelu, kdy se u bílého puntíku prostřídali všichni včetně brankářů, se lépe vedlo fotbalovým nadějím Mostkovic.

Výběr okresu poprvé vyučoval

V mostkovickém areálu mohli nejmenší využít skákací hrad, koně i poníky, pro hráče Nezamyslic pak hvězdně poskládaný tým okresu připravil jízdu na kolotoči. Vstupenku jim první brankou nabídl kralický trenér Petr Gottwald, po přestávce se pak šou rozjela naplno, když vše začal zvýšením na 2:0 Viktor Kuchař.

Třetí branku přidal po oklamání brankáře zakončením do prázdné brány Michal Trajer, stejný hráč se po centru zprava prosadil nohou z několika metrů do poloodkryté svatyně. Tyč zachránila Hanou po střele Gottwalda a brzy na to i při dorážce Spáčila, na opačné straně vypálil těsně mimo Karafiát.

O pátý zásah se svou druhou trefou zasloužil Petr Gottwald, šestou branku přidal v závaru prachu z bezprostřední blízkosti Petr Kiška. Výborným zákrokem se prezentoval Buriánek, když vykopl Trajerovu střelu na zadní tyč, ve střehu musel být i Pluhařík, když nejprve po individuální akci a kličce na střed vytáhl míč nad břevno, poté vyrazil i Musilovu střelu a poradil si rovněž s dorážkou Kamila Oulehly.

Nezamysličtí inkasovali i posedmé, když povedenou kombinaci zakončil z levé strany vápna zacílením k druhé tyči Michal Trajer. Moc nescházelo ani Kuchařově střele z pravé strany, která škrtla o vzdálenější tyčku.

Po tomto střetnutí přišel na řadu druhý duel přípravek, tentokrát se utkala starší přípravka Mostkovic proti svým vrstevníkům z Hané Prostějov. Kluci z obou družstev se velmi činily a strhla se přestřelka, z níž v poměru 7:4 vyšli lépe domácí.

Napínavou podívanou poté nabídl dodatečný penaltový rozstřel. Prvních pět hráčů neuspělo, poté se hned pět fotbalistů v řadě trefilo, domácí však těsnou ztrátu dohnali a za stavu 4:4 mohli rozhodnout gólmani. Ani jeden z nich však na svého kolegu nevyzrál a nerozhodný stav zůstal v platnosti. Stejně jako u mladších přípravek pak hráči i trenéři obdrželi diplomy a perníkové medaile.

Výběr okresu nepřipustil komplikace

O konečném pořadí s definitivní jistotou rozhodl až poslední duel mezi Mostkovicemi a týmem Prostějovska, přestože bylo pravděpodobné, kdo skončí první, druhý a třetí. Aby totiž slavili obhajobu Mostkovičtí, museli by zvítězit minimálně o pět branek, což se brzy ukázalo jako utopie.

Hned v páté minutě totiž Michal Trajer otevřel skóre, s druhou brankou dlouho neotálel Martin Neoral a už v jedenácté minutě přidal třetí zásah Petr Gottwald. Nebylo to vše, za šest minut se mohl radovat rovněž Zemánek, jehož po rohu nakrátko, našel u zadní tyče centrem z pravé strany Gottwald.

Mostkovice ve své šanci neuspěly a technickým přehozením gólmana a zvýšením na 5:0 se tak prezentoval Michal Spáčil. Dorážkou z pár metrů do prázdné brány dosáhl kanárů Jaroslav Frýbort mladší, bombou z pár metrů do sítě po stříleném centru z pravé strany uzavřel poločasový stav na 7:0 Radek Bureš. To se ještě krátce před ním mohl prosadit opět Trajer, když mu míč zleva přistál přesně na noze, ale volejem přestřelil.

V poločasové pauze přišel čas na losování očíslovaných vstupenek, pořadatelům se podařilo nashromáždit plných třiadevadesát cen. A zatímco si výherci začali chodit pro odměnu do sokolovny, pokračovali na trávníku brankové hody.

Nejprve po Gottwaldově centru z levé strany uspěl Michal Trajer, alespoň čestného úspěchu se následně dočkali i domácí Dadákovou dorážkou přímého kopu.

Devátou branku měl na hlavě znovu Trajer, ale v radosti mu zabránil zdvižený praporek. I tak nebylo o vítězi pochyb a celkovým skóre 15:1 patřil pohár fotbalistům výběru okresu Prostějov.


Výsledkový servis:

Mostkovice – Nezamyslice 2:4 (0:2)

Branky: Pospíšil, P. Zapletal – Špička, vlastní, Musil 2

Nezamyslice - Výběr Prostějovska 0:7 (0:1)

Branky: Trajer 3, Gottwald 2, Kuchař, Kiška

Mostkovice - Výběr Prostějovska 1:8 (0:7)

Branky: Dadák – Trajer 2, Neoral, Gottwald, Zemánek, Spáčil, Frýbort ml., Bureš

Sestava Mostkovic:
Karel Fischer, Michal Všetička, Petr Zapletal, Pavel Stodola, Ondřej Milar, Vladimír Vojtíšek, Bedřich Škobrtal, Martin Šlambor, Jan Pospíšil, Martin Vojtíšek, Tomáš Kapounek, Vladimír Piňos, Václav Dadák, Jiří Hanák, Ondřej Zapletal, Michal Skřebský.

Sestava Nezamyslic:
Tomáš Buriánek, David Hájek, Petr Maršálek, Drahomír Crhan, Drahomír Prášil, Tomáš Mariánek, Michal Frgal, Zbyněk Špička, Jiří Přidal, Arnošt Matoušek, Lukáš Král, Miroslav Musil, Jaroslav Karafiát.

Sestava výběru Prostějovska:
Pavel Pluhařík, Michal Spáčil, Vladimír Bárta, Jan Všianský, Martin Neoral, Tomáš Lakomý, Petr Kutný, Jaroslav Frýbort mladší, Petr Kiška, Petr Gottwald, Josef Zemánek, Jaroslav Frýbort starší, Michal Trajer, Viktor Kuchař, Radek Bureš.


Ohlasy z řad hráčů, trenérů i pořadatelů:

Zdeněk Zatloukal (starosta TJ Sokol Mostkovice):
„Lidé byli spokojeni, návštěva byla vysoká a těšíme se opět na příští rok, že bude podobná návštěva. O výsledku áčka bych raději nemluvil, ale kluci se snažili, protože memoriál je na počest našich bývalých členů. Bohužel soupeři byli lepší a výsledek odpovídá tomu, co naši hráči hráli.“

Miroslav Musil (záložník či útočník Hané Nezamyslice):
„Nepřijeli jsme v takové sestavě, v jaké jsme očekávali, myslím si ale, že to bylo dobré. V prvním zápasu se nám dařilo, stálo nás to ale spoustu sil a ve druhém jsme již věděli, že to nedáme. Chtěli jsme to ukopat, ale nepodařilo se nám to a bylo to v režii výběru okresu. I trenér odvedl skvělý výkon, na jeho věk ho obdivuju. Areál je tu pěkný, s klukama z Mostkovic se známe, tak je to takové derby.“

Drahomír Crhan (hrající trenér Hané Nezamyslice):
„Bohužel kluci z jedničky se na turnaj vykašlali a nepřijeli. A jen díky tomu, že naši staří páni byli tady, tak jsme mančaft doplnili a odehráli to. Musím jim poděkovat, že všichni zodpovědně makali. Zápas s Mostkovicemi se nám povedl a vyhráli jsme, s výběrem okresu to bylo jednoznačné, bylo jen otázkou času, než dostaneme sedm branek. Kluci ale měli před mistrákem slíbeno, že když prohrají o méně než osm, že dostanou bečku, tak jsme nakonec ubojovali bečku (úsměv). Až tak velkou ostudu jsme neudělali, ale jen díky tomu, že starší už nehrající kluci se nechali přesvědčit a nastoupili.

S Mostkovicemi to bylo dobré, protože člověk ještě mohl a soupeř nás tolik nerozebíral, ale druhý zápas jsem si připadal jako loutka. Je to jednak věkem, jednak soupeř hrál jednoduchý fotbal, narážečky a my jsme zkrátka nemohli. Nezamysličtí starší páni hrají tak třikrát do roka a teď máme za jeden víkend dva.“

Jaroslav Karafiát (Mostkovičák v dresu Nezamyslic):
„Bude to hrozně drahé. Pan Crhan je můj šéf z práce, takže čekám pěknou výplatu (smích). Je to zvláštní pocit hrát proti Mostkovicím, ale dá se to. Bylo nás hned pět, kteří hráli nejprve za staré pány, pak proti Mostkovicím a výběru okresu a už bylo poznat, že síly jsou pryč. Akce je ale vydařená, lidé přišli, počasí vyšlo a myslím, že je vše v pořádku. Já osobně hraji už jen za staré pány, teď jsme pozvaní na hody do Nezamyslic, takže zápasy budou.“

Ladislav Krátký (trenér mostkovického výběru):
„Bylo poznat, že nám schází gólman, ale i když výsledek je takový, jsme rádi, že diváci mohli vidět kvalitní hráče z okresu. Minule to bylo vyrovnané, tentokrát byla u soupeře vidět kvalita, ale o výsledek až tolik nejde. Hlavně aby se zavzpomínalo a diváci byli spokojeni, hráči už mají po sezoně. Udržet memoriál ale není jednoduché. Oslovil jsem asi patnáct oddílů a sotva jsem sehnal dva.“

Jaroslav Frýbort starší (tvůrce výběru okresu):
„Myslím si, že jsme letos byli opravdu lepší. Ne že bych chtěl postavit vyloženě to nejsilnější, ale zkrátka se to tak sešlo. Složili jsme to z mladých, středních i zkušených hráčů a letos nám to sedlo. Někteří nás oproti loňsku doplnili a někteří měli sami rozum a nepřišli (úsměv). Petr Kiška loni zadrbal dvoje penalty, proto jsme neměli první místo. Nevím, zda je trénoval, ale už bych ho k nim nepustil. Celý rok jsem kvůli tomu spal špatně, odkopával jsem se, v noci jsem se budil a spřádal jsem plány. Nakonec to došlo tak daleko, že jsme vyhráli (smích). Příští rok zas, podmínky jsou perfektní, počasí nám vyšlo. Takhle jako dneska si v klubech nikdo nezahraje, škoda těch, co hráli proti nám.“

Petr Gottwald (člen výběru okresu):
„S takovou sestavou i s mladýma i starýma hráčema jsme si parádně zahráli a dali spoustu gólů. Mostkovice na nás byly nažhavené, ale zchladili jsme je prvním poločasem a už neměly šanci. Určitě se najdou na okrese starší hráči, kteří by tu zapadli, ale i mladší jsou potřeba, protože odehrát na slunci dva zápasy, není jednoduché. Absolvuji to poprvé a jsem vděčný Slávovi Frýbortovi, že mě oslovil a mohl jsem se tohoto zúčastnit. Pokud mám čas a někdo mě osloví, přijedu. S FC Anděl se teď 13. a 14. července zúčastníme Bedihošť Cupu, kde obhajujeme vítězství.“

Petr Kiška (útočník výběru okresu):
„Krása. Sešli jsme se s klukama, které skoro celý rok nevidíme, a jsem rád, že jsme se potkali. Všechno jsou fotbalisti, s nimiž je radost si zahrát, s některýma jsme byli v dorostech již před dvaceti rokama. Známe se, potkáváme se na malé kopané nebo na nějakém turnaji, máme stejné fotbalové myšlení. Užil jsem si to. Jsem zvyklý trénovat pravidelně a nemám rád, když jsou dlouhé pauzy, takže to vítám. Je to takové zpestření, stejně jako Haná Cup v Krumsíně, kde se asi objevíme. Takový udržovací trénink.“

VIDEO mladších i starších přípravek naleznete zde


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...