Dobré dopoledne, dnes je pondělí 30.9.2024
svátek slaví Jeroným,
zítra Igor
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Pro profesionální fotbalisty ve druhé nejvyšší soutěži skončila o právě uplynulém víkendu podzimní část sezóny 2018/2019. Aspoň co se týče termínového kalendáře. Většina týmů, a 1.SK Prostějov není výjimkou, bude ještě trénovat do začátku prosince. Poté nastane hráčům krátká dovolená, aby se už v lednu 2019 pustili do přípravy před jarními boji. V těchto dnech se tak o to víc dostává do popředí hemžení na trhu s hráči.

O tom, že po podzimu skončí prostějovský klub v druhé lize na dvanáctém místě, bylo jasno už po předehrávce s Třincem, eskáčko však na osmnácti bodech osiřelo, protože nahoru šla Vlašim i Sokolov. A odstup od sestupových míst najednou znamená pouze několik bodů, tedy nejvíce dva zápasy.
Druhá polovina soutěže ukázala, že další posílení kádru bude potřeba. Netýká se to postu brankáře, protože Miloslav Bréda patřil k jednoznačně nejlepším hráčům. Vyvstává tady naopak otázka, nepřijde-li nějaká zajímavá nabídka. Jak však avizoval předseda klubu František Jura, musela by to být pro klub opravdu hodně lukrativní záležitost, protože prioritou bude současnou jedničku udržet. Další otázkou pak je brankářská dvojka, protože pro Filipa Jíchu je v jeho věku sezení na lavičce nepříjemnou komplikací slibně se rozvíjející kariéry. Gólman v tomto období potřebuje chytat a sbírat zkušenosti.
Pro obranu bude zásadním otazníkem další působení stopera Aleše Schustera. Nenápadná, ale o to platnější hvězda eskáčka už o odchodu v létě pomýšlela, je ale zřejmé, že klub udělá vše pro to, aby exprvoligový plejer Zbrojovky ještě na jaře zůstal. Alternativou samozřejmě může být dvojice Sus-Janíček, jenže prvně jmenovaný se dobře zabydlel na postu defenzivního záložníka.
Se zálohou čeká trenérskou dvojici spousta starostí. Pro ofenzivu je dobře šlapající střed pole nutností, což se právě v posledních kolech až tak nedělo. Nesporně talentovaný Žikol měl své světlé chvilky, ale v rozhodujících okamžicích nevolil dobrá řešení, málo se odhodlával střílet, někdy byly jeho reakce málo pochopitelné nejen na hřišti. Zkušenost měla do zálohy přijít s Janem Polákem, více reakcí lidí kolem prostějovského fotbalu ale připouští nad jeho výkony zklamání. Je sice pravda, že se rozehrával po delší absenci, ale ve srovnání třeba se Zelenkou, byť typově srovnáváme nesrovnatelné, tomu přece jen cosi chybí. Navíc ani zdraví nebude Polákovou silnou stránkou.
Během první poloviny sezóny se dost spekulovalo o odchodu Jana Koudelky, který si svými výkony říkal o lepší angažmá, jenže špičková forma hráči netrvá věčně. Koudelka spolu s celým týmem výkonnostně slevil, a pokud mu navíc okolnosti umožní propojit aktivity ve velkém a malém fotbale, budou jej prostějovští diváci sledovat i nadále.
Zcela určitě bude třeba do týmu přivést zkušeného útočníka. Vždyť kapitán týmu Karel Kroupa se v létě jednoznačně připravoval na roli druhého forvarda, nakonec díky výborné fyzické kondici a relativně držícího zdraví „utáhl“ celý podzim sám. Angažmá Kovaříka evidentně nesplnilo očekávání trenérů. Pravda, mnoho příležitostí nedostal, jenže i malé okamžiky musí hráč efektivně využít. Útočník bez vstřeleného gólu není zvlášť pro současnou situaci Prostějova, který potřebuje střílet branky a vyhrávat, příliš perspektivní.
Něco jiného jsou samozřejmě úvahy, něco jiného trh s hráči. Podle náznaků bude eskáčko opět lovit ve slovenských, srbských nebo ukrajinských vodách. Zkušeného borce ale nejspíš ani tam jen tak nenajde...
Ještě předtím ale všichni pořádně zchladí hlavy. Jak Večerník informoval, již dnes, tj. v pondělí 26. listopadu, vyjedou na led prostějovského zimního stadionu sami. „Je to tradiční akce na závěr sezóny. Užijeme si určitě kopu srandy,“ pousmál se Oldřich Machala, kouč 1.SK Prostějov.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...