Dobré odpoledne, dnes je pondělí 30.9.2024
svátek slaví Jeroným,
zítra Igor
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Třináctým podzimním kolem pokračovaly o uplynulém víkendu krajské fotbalové soutěže. Na závěr první poloviny sez´pny bylo ve skupině „A“ I.B třídy Olomouckého KFS na programu tradiční regionální derby. Tentokrát na sebe narazily týmy z vrchních pater tabulky, když třetí Klenovice na Hané hostily druhý celek z Pivína, který ale dvakrát v řadě prohrál. Přestože domácí už od třetí minuty prohrávali, dokázali skóre otočit, aby však pět minut před koncem o výhru přišli. Prestižní souboj tak našel rozuzlení až v penaltovém rozstřelu, v němž více umu prokázali hosté. Kromě čtyř gólů a atraktivní podívané n azávěr přinesl duel také pěknou řádku karet obou barev, na straně Pivína šli předčasně do sprchy hned tři hráči. Večerník vše sledoval pěkně zblízka v rámci svého vybraného šlágru.

Stav před výkopem
Od začátku sezóny řádící Pivín až po deseti kolech druhé nejvyšší krajské soutěže poznal, co je porážka. Stalo se tak ale hned ve dvou jdoucích zápasech po sobě, proto potřeboval v sobotním derby bodovat a přetrhnout tak počínající negativní šňůru. Domácí Klenovice naopak chtěly potvrdit vítězství z předchozíáho dějství a v důležitém souboji pro oba kluby před domácími fanoušky naplno bodovat. Už před zápasem bylo jasné, že to bude vyhrocené derby, a tak se bylo na co těšit.
Vývoj zápasu
Oba soupeři se do sebe pustili hned od prvních vteřin a už po třech minutách se radovali z vedení papírově favorizovanější hosté. Že zápas přinese atraktivní momenty, se potvrdilo o dalších osm minut později, kdy domácí pohotovým gólem srovnali. Diváci na stadionu tak byli svědky dobrého utkání. Ani ve druhém poločase tempo nepolevovalo, ale na obou stranách byly vidět určitá nervozita a zbytečná tvrdost. Ani jeden ze soků prostě nechtěl vypjaté derby za žádnou cenu ztratit, což někteří hráči ke konci zápasu neunesli a hřiště tak předčasně musela opustit hned trojice hráčů Pivína. Nepříjemná kaňka na účtu zápasu je konflikt s hrubými domácími fanoušky, za což si pivínský Jaroslav Svozil vysloužil červenou kartu a jeho chování bude mít nepochybně ještě dohru. To nic nezměnilo na tom, že zápas došel až do penaltového rozstřelu, ve kterém i přes oslabení dokázali hosté proměnit o jeden pokutový kop víc a připsali si tak druhý bod.
Zásadní okamžiky
Skóre se měnilo poprvé ve 3. minutě, kdy pivínský Frýbort pohotově zakončil první větší šanci zápasu a opaření domácí moc nevěděli, jak se to vůbec stalo – 0:1. K vyrovnání jim v 11. minutě pomohl brankář Fürst, který ve vápně fauloval, ale naštěstí to rozhodčí ocenil pouze žlutým kartónkem. K penaltě se postavil domácí Prášil a z desítky se nemýlil – 1:1. Poté už zbytek poločasu patřil brankáři hostí Fürstovi, který nejprve zlikvidoval slibnou šanci Všianskému a těsně před koncem i se štěstím nedostal branku od Prášila z dalšího pokutového kopu.
Po přestávce se iniciativy opět chopili domácí, což vykrystalizovalo ve vedoucí branku v 55. minutě. Domácí Všianský se se svojí střelou nemýlil – 2:1. Hra se pak celkem dost kouskovala, byla čím dál více nervózní, co obzvláště hosté nesli dost nelibě. I tak se jim ale podařilo vyrovnat, když se pohotově prosadil Zapletal po chybě domácího brankáře Pokorného – 2:2. Na samotném konci pak ale přišly ty nejvíce nepříjemné chvíle. První červenou kartu obdržel Jaroslav Svozil za vulgární gesta a výroky. Hráč ani poté nechtěl opustit hřiště a zasáhnout musel i delegát svazu. Když pak další červenou dostal Fürst za zdržování a Makoš za potyčku s agresivním domácím fanouškem, Pivín dohrával zápas v osmi lidech. Je až s podivem, že i poté se dokázali hráči Pivína zkoncentrovat a úspěšně proměnit všech pět pokutových kopů, díky kterým strhli konečné vítězství na svoji stranu.
Osobnost utkání
Tou je protentokrát strážce pivínské branky Marek Fürst, který svými zákroky držel svůj tým ve hře o body a těsně před koncem poločasu také vychytal penaltový kop. Svůj dobrý výkon v zápase ale nakonec pokazil, když se nechal úplně zbytečně vyloučit za nesmyslné zdržování hry v posledních vteřinách zápasu a oslabil tak svůj tým na následný penaltový rozstřel.
Zajímavost duelu
Derby vždy přinášejí vypjaté chvíle, ale většinou v pozitivním slova smyslu, což se bohužel o tomto utkání říci nedá. I přes to, že diváci viděli dva góly na obou stranách a celkem slušný, rychlý fotbal, zápas se spíše zapíše do paměti díky tolika kartám, které rozhodčí musel vytáhnout. Šest žlutých a tři červené karty se ani v krajských soutěžích moc často nevidí.
Atmosféra střetnutí
Deštivé počasí fotbalu zrovna nepřálo, ačkoliv i díky průtrži mračen se zaplnila kompletně celá tribuna v klenovickém stánku, a tak měl duel náboj vyprodaného stadionu. Jak je zvykem u pivínských fanoušků, ti přijeli podpořit svůj tým v hojném počtu a byli v hledišti slyšet a vidět, bohužel opět také v negativním slova smyslu. Domácí se ale nenechali zahanbit a pro urážku a dokonce fyzický kontakt nešli daleko. Kulisa zápasu tak nebyla pro nezaujatého diváka příliš líbivá...

Pozápasové hodnocení trenérů
Vladimír HORÁK – Klenovice na Hané:
„Do vstřelení našeho druhého gólu jsme byli lepší. Po nepodařeném úvodu jsme vyrovnali a v dalším průběhu si dokázali vypracovat šance. Bohužel jsme neproměnili ani penaltu, což je ve výsledku škoda. Měli jsme územní převahu, ale po vstřelení druhé branky jsme přestali hrát a po chybě gólmana jsme nechali soupeře srovnat. Myslím, že jsme měli na vítězství, jsou to ztracené dva body.“
Jaroslav SVOZIL starší – TJ Sokol v Pivíně:
„V první polovině byly Klenovice lepší, zaslouženě šly do vedení a i první penalta byla jasná. Domácí nás přehrávali a měli jsme štěstím že jsme v poločase neprohrávali. Ve druhé půlli jsme trošku přeorganizovali hru a stali se lepším týmem. Zaslouženě jsme vyrovnali, a utkání nakonec zvládli díky penaltám. Ve výsledku jsme tak spokojení se dvěma body. Z pohledu diváka měl zápas všechno - čtyři góly, tři červené karty a podobně. Mám určité výhrady k panu rozhodčímu, který nás hlavně v první polovině nepustil vůbec do hry. A co se týče těch karet, tak první byla jasná. Hráč mluvil sprostě a dostal kartu. Brankář Fürst dostal druhou žlutou, nevím z jakého důvodu, a třetí Makošovi nebudu vyčítat, protože šel bránit svého rodinného příslušníka před agresivními fanoušky Klenovic.“




  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...