Dobré dopoledne, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Středeční večer patřil velkému fotbalovému finále. V Okresním poháru Prostějovska FAČR si v něm vybojovali místo dva účastníci I.A třídy Olomouckého KFS - domácí Konice, která trofej obhajovala, a tradičně ambiciózní hosté z Čechovic. I přes lehce papírovější favorizovanost loňských vítězů se pod konickým „Kučerákem“ očekával velmi napínavý a vyrovnaný zápas. A ten také sto padesát diváků na stadionu pod umělým osvětlením dostalo. Napětí se dalo krájet až do posledních sekund, načež po závěrečném hvizdu se mohli radovat Čechovičtí. Pod novým trenérem tak vybojovali první velký úspěch. Večerník sledoval vše naživo v rámci vybraného šlágru z programu uplynulého týdne.

Stav před výkopem
Oba týmy v předchozích víkendových kolech vyhrály, a tak šly do zápasu v dobré náladě i v solidní formě. Konice sice měla výhodu domácího prostředí, kde mohla trénovat na své umělé trávě a pod světly, ale ani Čechovice přípravu nepodcenily. Tým pod vedením Lukáše Koláčka si v Prostějově také zařídil tréninky pod umělým osvětlením, aby se hráči adaptovali a vyzkoušeli si povrch. Oba celky tak přípravu na zápas nepodcenily. „Brali jsme duel jako mistrovský, chtěli jsme vyhrát,“ potvrzovali trenéři obou celků.

Stav před výkopem
Oba týmy v předchozích víkendových kolech vyhrály, a tak šly do zápasu v dobré náladě i v solidní formě. Konice sice měla výhodu domácího prostředí, kde mohla trénovat na své umělé trávě a pod světly, ale ani Čechovice přípravu nepodcenily. Tým pod vedením Lukáše Koláčka si v Prostějově také zařídil tréninky pod umělým osvětlením, aby se hráči adaptovali a vyzkoušeli si povrch. Oba celky tak přípravu na zápas nepodcenily. „Brali jsme duel jako mistrovský, chtěli jsme vyhrát,“ potvrzovali trenéři obou celků.
Vývoj zápasu
Samotný duel začal vcelku vyrovnaně a oba týmy se prvních pár minut víceméně oťukávaly, nikdo nechtěl udělat první chybu. Diváci přesto mohli vidět hned několik pohledných kombinací a náběhů, čímž bylo tempo zápasu nasazeno poměrně vysoko. Mírnou územní převahu získali po dvaceti minutách domácí, kteří se také dočkali první gólové radosti. Ta ale neměla dlouhého trvání, jelikož hosté se bleskurychle vzpamatovali a zareagovali vyrovnávacím gólem. Poté hra o něco zvolnila a poločas se víceméně dohrál za nerozhodného stavu.
Ve druhé půli Konice přitlačila na pilu a bylo jasně vidět, že se chce co nejdříve ujmout vedení, aby si zápas mohla pohlídat. Proti byl ale domácí brankář Vévoda, který svojí hrubkou dovolil Čechovicím otočit vývoj střetnutí a jít do vedení. Domácí poté několikrát vytvořili neprostupný zámek, kdy svého soupeře vůbec nepouštěli k míči. To vedlo k několika slibným šancím i jedné tutovce, ale z několika mráčků nezapršelo. Hosté nakonec vítězství udrželi a po závěrečném hvizdu se mohli laskat s pohárem.
Zásadní okamžiky
Hned v prvních minutách se mohli dostat do vedení domácí, ale Pašův volný přímý kop Klimeš konečky prstů vyrazil. Že jsou standardní situace silnou zbraní Konických, se ukázalo ve 25. Minutě, kdy se opřel do míče Krása, hostující gólman míč pouze vyrazil na kopačky Tichého, který měl snadnou práci – 1:0. O dvě minuty později mohl navýšit skóre Kamený, ale čechovický Klimeš byl proti a položil tak základ vyrovnání ve 33. minutě. Matula obešel u rohového praporku Kořenovského a jeho centr uklidil hlavičkou do sítě Halouzka – 1:1.
Hned po sedmi minutách druhé půle se skóre měnilo znovu. Do vápna domácích letěl vysoký míč, Vévoda si křikl, vyběhl před malé vápno, ale v rozhodující moment mu balón vypadl z náruče, čehož pohotově využil Halouzka a přidal tak svůj druhý gól v zápase, současně pro Čechovice vedoucí - 1:2. Konice se poté nadechla k ohromnému tlaku, který vyústil v 85. minutě, kdy se na Klimeše řítil osamocený Kamený. Proti jeho střele se zaskvěl brankář Klimeš, kterého o pár vteřin později zastoupil na brankové čáře dobře postavený obránce. A když se neujal ani Širůčkův pokus o zakončení hlavou, ozval se poslední hvizd v zápase.
Osobnost utkání
Osobností utkání, tentokrát ale v negativním slova smyslu, je brankář domácích Jaroslav Vévoda. Gólman Konice si během zápasu připsal více nejistých zákroků než těch jistých a nejednou vyděsil domácí fanoušky i spoluhráče svojí špatnou nebo nepřesnou rozehrávkou. Nejvíce se ale podepsal pod druhý gól soupeře, když si po vysokém míči křikl, ale neudržel balón v náručí, ten propadl a hosté tak dali rozhodující branku.
Zajímavost duelu
Mistr světa sklidil aplaus. Ještě než bylo samotné finále zahájeno, vysloužil si potlesk diváků záložník konického souboru Adam Širůček, který se do sestavy domácího týmu vrátil jako čerstvý mistr světa v malém fotbalu do 21 let. „Je to pro nás všechny v Konici velká událost. Fandili jsme mu a koukali nejen na finále,“ prozradil Večerníku Petr Ullmann. Z řad domácích činovníků mu byl předán pamětní reprezentační dres a věcné dary.
Atmosféra střetnutí
Velice příjemná a přátelská. I přes studených šest stupňů se na tribuně Areálu pod Kučerákem sešlo rovných sto padesát diváků z obou klubových táborů. Bylo vidět, že fanoušci si přišli zápas užít, což dokresloval i fakt, že oba tábory stály vedle sebe a bez jakýchkoliv konfliktů i zbytečných řečí zodpovědně podporovaly svůj celek na hřišti. Příjemným zpestřením pro hráče i diváky byl samotný čas zápasu a k tomu uzpůsobené umělé osvětlení. „Takto se hrají ligové zápasy, večerní duel má úplně jinou atmosféru,“ poznamenal trenér Konice Petr Ullmann. Byl to povedený finálový zápas pohárové soutěže pod hlavičkou OFS Prostějov.

Pozápasové hodnocení trenérů
Petr ULLMANN – Sokol Konice:
„Bylo to utkání nadstandardní úrovně. Šance jsme měli, ale hraje se na góly a ten jsme dali pouze jeden. Naopak soupeř, řekl bych, že ne z úplně vyložených šancí a po chybě našeho gólmana, dokázal skórovat dvakrát. Řekl bych, že nevyhrál lepší, ale šťastnější. Chyba brankáře? I to je fotbal, nedá se nic dělat... Já klukům celkově nemám co vytknout, protože opravdu celý zápas bojovali a dřeli. Myslím, že si diváci přišli na své. Zápas měl úroveň i kvalitu a chtěli jsme hrát hlavně pro diváky.“

Lukáš KOLÁČEK – Sokol Čechovice:
„Utkání pro nás bylo hodně psychicky a fyzicky náročné, už jen z toho důvodu, že to bylo finále. My jsme se poctivě připravili, uzpůsobili tomu náš tréninkový rytmus a vyzkoušeli si trénink i na umělce. Jsem rád, že se nám tato příprava vyplatila a i díky tomu jsme nakonec zvedli pohár nad hlavu. Domácí v závěru utkání neskutečně tlačili, nepůjčili nám moc míč, ale díky dobře organizované a zajištěné obraně jsme to zvládli dotáhnout do vítězného konce.“




  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...