Dobrý večer, dnes je pondělí 30.9.2024
svátek slaví Jeroným,
zítra Igor
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Fotbalová pohádka v Prostějově ne a ne skončit. Její další vrchol zažili početní diváci v netradičním sobotním dopoledním čase, pokud ovšem nedali přednost přímému televiznímu přenosu. I to samo o sobě byla významná premiéra, Zbrojovka Brno jako soupeř z těch nejkvalitnějších dala utkání punc podzimního šlágru. Snad právě tíha těchto okolností zpočátku svazovala domácím nohy, ale ve druhém poločase strhli vítězství na svou stranu. Skalp Zbrojovky posunul eskáčko na šesté místo druholigové tabulky!

Stav před výkopem
Základní premisy pro skládání sestavy měl trenér Oldřich Machala načrtnuté už dlouho dopředu, některé se teprve ladily v průběhu týdne. Bylo jasné, že nebude moci počítat se zraněným stoperem Janíčkem s rukou v sádře, nakonec ani s dalším obráncem či záložníkem Biolkem, který si ze srážky s protihráčem odnesl otřes mozku a do tak důležitého zápasu raději nenastoupil. Z posledních absentérů nebylo pochyb o návratu Koudelky, který se coby mistr Evropy v malé kopané vrátil v dobré pohodě. Otazníky visely nad oběma bývalými Zbrojováky Kroupou a Polákem, jimž samozřejmě vůle nastoupit nechyběla. Nakonec si dala říci i zdravotní stránka věci.
Vývoj zápasu
Počátek obou poločasů byl herně vlažnější, v úvodu utkání tomu své přidalo také ticho na jinak značně zaplněném stadionu. Poté začal favorit přebírat otěže utkání, což mu domácí svým pomalým přistupováním k soupeři a neschopností déle udržet míč na svých kopačkách hodně usnadňovali. Přelomovým mohl být gól z penalty po necelé půlhodině hry, kterým poslal Zbrojovku do vedení Magera. Jenže domácí brankář Bréda držel svými zákroky domácí nad vodou a v závěru poločasu mohl domácí posadit na koně gól do šatny. Kroupa ovšem trefil pouze tyč, kabina ale doslova vřela vírou v obrat v utkání. Po hodině hry díky dalšímu penaltovému zákroku na Kroupu Koudelka vyrovnal, tentýž hráč měl ještě další slušné příležitosti, jenže bránu netrefil. To se brilantně povedlo až v nastaveném čase Žikolovi, který z přímého kopu stanovil konečné skóre utkání.
Zásadní okamžiky
Ještě nebylo odehráno ani deset minut, když to hodně z úhlu zprava zkoušel Koudelka, brankář Melichárek musel zasahovat. Další centr Koudelky Melichárek nešikovně tečoval, jenže Píchal měl k míči příliš daleko. Na druhé straně Eismann našel hlavičku Magery, který trefil dobře postaveného Brédu. Ten rukou vzápětí reflexivně vyrazil i Magerovu dorážku, jenže Sus pak dohrál situaci atakováním Štepanovského, z čehož rezultoval pokutový kop. Magera si vybral střed branky a poslal Zbrojovku do vedení - 0:1. Štepanovského nůžky byly sice efektní, ovšem míč mířil do zámezí. V poslední minutě po rozehraném nepřímém volném kopu stáhl ve velkém vápně při výskoku Vraštil Kroupu, který dostal šanci na střelu ze značky pokutového kopu. Trefil jen levou tyč.
Deset minut po pauze se hnal dopředu Koudelka, přihrávku ovšem vystihl Šural. Po hodině hry si na konečně povedený centr zleva naskočil Kroupa, jenže tentokrát jej potáhl Kryštůfek a byla z toho další penalta. K její exekuci se postavil Koudelka a poslal gólmana na druhou stranu – 1:1. Další příležitost Koudelkovi připravil Slaninka, jenže „Koudy“ z první mířil těsně nad břevno. Podobně se vedlo Pančochářovi, který zakončil další Koudelkův průnik. A do třetice se Koudelka parádně uvolnil, jenže balón opět kopíroval trajektorii nad břevno. Deset minut před koncem poslal míč do uličky Magerovi Štepanovský, brněnský šutér ovšem na Brédu nevyzrál. Pančochář po rohu a odraženém míči pálil opět nad břevno. V nastavení se neprosadil Magera, zato Vraštil na druhé straně fauloval před šestnáctkou Hapala. Míč si připravil Polák s Žikolem, druhý jmenovaný se krásně trefil levačkou do bližší „šibenice“ Melichárkovy branky - 2:1.
Osobnost utkání
I v tomto utkání potvrdil brankář Miloslav Bréda své nesporné kvality. Svými jistými zákroky vnáší potřebný klid i do obranných řad, které odolávají nájezdům soupeřů zvučných jmen. Zatím je bezchybný při centrovaných míčích, balóny nevyráží, ale chytá, má cit pro vyběhnutí z branky. Svými zákroky držel Prostějov ve hře i proti Zbrojovce, která jej překonala pouze ze značky pokutového kopu.
Zajímavost duelu
Poprvé v novodobé historii prostějovské kopané přenášela zápas v přímém přenosu Česká televize. Je jenom dobře, že tento zápas domácí klub sportovně i organizačně zvládl a v mediálně sledovaném utkání si neudělal před národem ostudu. Ba právě naopak. Úvod se nesl ve slavnostním duchu, protože vedoucí mužstva Martin Musil, nezpochybnitelná duše týmu posledních několika let, zakrátko oslaví významné životní jubileum. A právě tento prostějovský srdcař dostal od týmu dárek nejvydařenější - vítězství nad Zbrojovkou!
Atmosféra střetnutí
První čtvrthodinka se nesla ve velmi komorním duchu. Jelikož brněnští fandové uctili památku svého kamaráda, který je opustil právě 16. srpna, začali pořádně fandit až od oné šestnácté minuty. Domácí kolegy sice nacvičenými kreacemi předčili, přesto si neodpustili některé hanlivé slogany a závěr střetnutí poněkud nezvládli. Vyříkat si to s nimi šel i jejich bývalý idol Jan Polák... Prostějovské publikum bylo sice poměrně početné, ale tentokrát hodně ospalé.

Pozápasové hodnocení trenérů
Oldřich MACHALA
-trenér 1.SK Prostějov:
„Zápas jsme začali příliš zakřiknutě, takhle jsme ještě nehráli. Respekt k soupeři byl jasně patrný. Nebyli jsme vůbec na míči, kazili jsme jednoduché míče, byli jsme tím pádem pod tlakem. Po neproměněné penaltě, což se samozřejmě může stát, jsme si v kabině řekli, že musíme hrát jinak, agresivněji, více soupeře dostupovat, začít hrát, což se nám docela dařilo. Zápas jsme otočili, klobouk dolů před našimi kluky, kteří bojovali. Věděli jsme, že kvalita je na straně Zbrojovky, ale zápas jsme přesto otočili, takže na naší straně velká spokojenost.“

Roman PIVARNÍK
-trenér FC Zbrojovka Brno:
„Nechci to příliš rozebírat, všichni viděli, jaký zápas jsme odehráli... Utkání jsme měli jasně pod kontrolou, Prostějov se prezentoval tím, na co má hráče a co chce hrát. Na to jsme nachystaní byli. Jenže bavíme se pořád dokola o stejných věcech, nejde o věc systémovou, ale vyrábíme individuálně neskutečné hrubé chyby, ať už se jednalo o penaltu nebo standardku před šestnáctkou. Tyto chyby nás pochopitelně v důsledku stojí body. Může se to samozřejmě stát v jednom, dvou zápasech, jenže nám se to přihodilo v pěti zápasech ze šesti. A to je hodně!“


1.SK Prostějov - FC Zbrojovka Brno 2:1 (0:1)
Branky: 60. Koudelka (p), 90.+4 Žikol - 28. Magera (p)
Rozhodčí: Houdek - Moláček, Pfeifer; ŽK: 62. Sus, 69. Schuster - 44. Štepanovský, 63. Vraštil. Diváci: 1230.

Sestavy:
1.SK Prostějov: Bréda - Slaninka, Schuster, Sus, Pernackij - Píchal (64. Pančochář), Polák, Žikol, Šteigl (67. Hapal) - Koudelka (82. Kovařík) - Kroupa. Trenér: Oldřich Machala.

FC Zbrojovka Brno: Melichárek - Eismann, Vraštil, Kryštůfek, Šural - Štepanovský, Kříž (70. Růsek), Bariš, Krejčí, Bartolomeu (62. Jambor) - Magera. Trenér: Roman Pivarník.


Jihlava - Vítkovice 2:2 (0:1)
Branky: 88. Urblík, 90+1. Urblík (pen.) – 45. Macej, 82. Holiš. Rozhodčí: Marek – Caletka, Ratajová. ŽK: 79. Vedral – 36. Končal, 43. Motyčka, 51. Holiš. Diváci: 1379.
Třinec - Táborsko 1:1 (1:1)
Branky: 12. Reintam – 41. Ch. Frýdek. Rozhodčí: Adámková – Novák, Dresler. ŽK: 64. Joukl, 79. R. Vaněk I. – 6. Ndiaye, 33. Ngimbi, 56. Navrátil. Diváci: 620.
Chrudim - Sokolov 1:2 (1:1)
Branky: 43. Kesner – 24. Drahoš (vla.), 59. Kosak. Rozhodčí: Mikyska – Šimáček, Lakomý. ŽK: 29. Krčál, 64. Froněk, 74. Vašulín – 42. Mejdr, 44. Machek, 89. Belaň. Diváci: 1163.
Žižkov - Znojmo 1:1 (1:0)
Branky: 45. Musa – 54. Mudra. Rozhodčí: Slabý – Černý, Vít. ŽK: 29. Batioja, 90+2. Stříž – 18. Kučera, 60. Lacko. ČK: 88. Lacko (ZNO). Diváci: 983.
Varnsdorf - Hradec Králové 1:0 (1:0)
Branka: 26. Barac. Rozhodčí: Ginzel – Poživil, Leška. ŽK: 45. Kozma, 54. Kocourek, 60. Bláha, 90+4. Votava – 45. Ottmar. Diváci: 1120.
Vlašim - Pardubice 2:0 (1:0)
Branky: 41. Hadaščok, 86. Plachý. Rozhodčí: Váňa – Melichar, Vaňkát. ŽK: 30. Túlio, 66. Janda, 90+1. Mareček, 90+2. Skopec – 30. Prosek. Diváci: 648.
Č. Budějovice - Ústí n/L 2:0 (1:0)
Branky: 30. Ledecký, 71. Kladrubský. Rozhodčí: Hrubeš – Vodrážka, Hock. ŽK: 45+1. Havelka (CEB). Diváci: 1985.
Průběžná tabulka po 6. kole:
1. Č. Budějovice 6 5 0 1 12:5 15
2. Ústí n. L. 6 5 0 1 12:7 15
3. Jihlava 6 4 2 0 13:6 14
4. Hradec Králové 6 3 2 1 6:3 11
5. Pardubice 6 3 1 2 9:5 10
6. Prostějov 6 2 3 1 7:6 9
7. Varnsdorf 6 2 3 1 3:3 9
8. Vítkovice 6 2 2 2 9:9 8
9. Brno 6 2 1 3 11:11 7
10. Vlašim 6 1 3 2 9:9 6
11. Žižkov 6 1 3 2 7:10 6
12. Mas Táborsko 6 1 2 3 8:9 5
13. Sokolov 6 1 2 3 6:10 5
14. Znojmo 6 1 2 3 6:11 5
15. Chrudim 6 1 1 4 8:14 4
16. Třinec 6 0 1 5 3:11 1
Kam příště...
7.kolo, neděle 2. září, 17.00 hodin:
MFK Vítkovice – FK Fotbal Třinec (29. 8., 18.00), FK Ústí nad Labem – FC Zbrojovka Brno (31. 8., 18.00), 1.SC Znojmo FK – 1.SK Prostějov (18:00), FK Pardubice – SK Dynamo Č. Budějovice (1. 9., 10.15), FK Baník Sokolov – FK Viktoria Žižkov (1. září, 10.15), FC MAS Táborsko – MFK Chrudim, FC Hradec Králové – FC Vlašim, FK Varnsdorf – FC Vysočina Jihlava.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...