Dobrý večer, dnes je pondělí 30.9.2024
svátek slaví Jeroným,
zítra Igor
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Budou to dvě významné fotbalové události najednou. Příjezd Zbrojovky Brno, se kterou Prostějov premiérově změří síly v rámci stejné fotbalové soutěže, a navíc to bude přímý televizní přenos. To tady opravdu ještě nebylo! Však také kvůli televizi musel být změněn čas výkopu, který bude v sobotu 24. srpna už v10:15 hodin dopoledne.

S brněnským fotbalem pojí naše město vazby už z minulosti. Další brněnský klub, založený v roce 1910 ve čtvrti Královo Pole, totiž hrál v první polovině devadesátých let pod názvem FC LeRK Brno druhou fotbalovou ligu. Tento oddíl s taktéž zajímavou historií zanikl v roce 1995 sloučením s SK Prostějov. Díky tomuto kroku přešla do Prostějova také licence na druhou ligu, kterou SK LeRK Prostějov využíval až do roku 2003.
S brněnským fotbalem pojí současné eskáčko také stále se rozrůstající enkláva fotbalistů původem z jihomoravské metropole. Ke Karlu Kroupovi se postupně přidali Martin Sus, Aleš Schuster, přechodně brankář Pavel Halouska a nejnověji Jan Polák. Jestli všichni proti svému někdejšímu klubu nastoupí, nebude zřejmě až do posledních chvil jisté.
Brněnská Zbrojovka do sezóny, na jejímž konci má být kýžený návrat mezi elitu, nevstoupila zrovna nejlépe. Domácí porážka od rovněž exligové Jihlavy byla velkým varováním, stejně jako remíza ve Vlašimi. Pak sice přišla zcela povinná výhra nad nováčkem z Chrudimi, jenže další sprcha přišla v Praze, kde Moravané podlehli Viktorii Žižkov. Otázkou pak bylo, jaký fotbal předvedou proti dalšímu favoritu z Českých Budějovic, jenže Dynamo doma porazili 2:1. Jedinou trefu ovšem zaznamenal Magera, druhá branka šla na vrub hostujícího Havla, který také po přestávce snížil.
Mezi dvě největší posily patří jednoznačně příchody Lukáše Magery z Mladé Boleslavi a Roberta Bartolomeu ze Zlína. Magera má z pěti zápasů na kontě stejný počet branek a znamená pro Zbrojovku asi stejně jako Kroupa pro eskáčko. Bartolomeu je naopak rychlostním typem záložníka, který dokáže potáhnout míč a posílat smrtící centry do šestnáctky.
Trenér Roman Pivarník poslal proti Dynamu na hřiště sestavu Melichárek – Jakub Šural, Vraštil, Kryštůfek, Eismann – Bartolomeu, Bariš, Kříž (76. Sedlák), Lutonský – Růsek (60. L. Krejčí), Magera (90+2. Pavlík). Pro vynikající domácí obranu tedy bude uhlídání Magery a Bartolomeua velkou zkouškou fotbalových kvalit.
Dlouho očekávaný duel je tedy tady. Vzhledem k tomu, že téměř všechny zápasy Zbrojovky Brno coby největšího pretendenta na opětovný postup do první ligy přenáší Česká televize, bude se vysílat i ze stadionu Za Místním nádražím. Přestože se už objevily hlasy, že bude zajímavé vidět poprvé prostějovský fotbal v televizi, většina fanoušků si snad cestu na stadion najde. Protože fandit svému týmu je lepší na ochozech než doma na gauči. 

34 zbrojovka

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...