Příjemnou noc, dnes je pondělí 30.9.2024
svátek slaví Jeroným,
zítra Igor
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Okresní fotbalový pohár mužů OFS Prostějov 2018/2019 odstartoval uplynulou sobotu dvěma zápasy 1. kola. Jeden z nich svedl proti sobě poměrně kvalitní týmy - TJ Sokol Klenovice na Hané a TJ Sokol Čechovice. No a derby mělo říz jaksepatří! Přineslo vydatných šest gólů, vysoké vedení domácích, nápor hostů po přestávce, jejich smazání tříbrankové ztráty a posléze lepší zvládnutí rozhodujícího penaltového rozstřelu. Takže papírově silnější kolektiv díky působivému obratu postoupil, zatímco soupeř nedotáhl slibně rozjetou partii. Večerník sledoval vše pěkně zblízka.

Stav před výkopem
Sobotní duel byl prvním soutěžním soubojem nové sezóny, když v té minulé Klenovičtí skončili třetí v I.B třídě a Čechovičtí obsadili šesté místo v I.A třídě. Role favorita tedy připadla hostům, ovšem domácí zase měli výhodu vlastního prostředí. Navíc pohárové mače mají svá specifika. A otázkou také bylo, jak oba mančafty ke střetnutí přistoupí: zda jej vezmou pouze coby přátelák, nebo ostrý mistrák.

Vývoj zápasu
V kopané se často používá výraz „utkání dvou rozdílných poločasů“. A tohle klišé tentokrát platilo měrou vrchovatou. Úvodní půlka přitom jednoznačně patřila domácím, kteří hned po minutě přežili tutovku protivníka, vzápětí šli sami do vedení a to ještě do přestávky zaslouženě zvýraznili dvěma dalšími trefami. Po herní stránce neměl výběr Klenovic o tolik navrch, ale působil mnohem nebezpečnějším dojmem a podstatně mladšímu sokovi dával lekci z produktivity.
Po změně stran se však karta naprosto obrátila. Hostitelé přestali hrát, přenechali veškerou iniciativu souboru Čechovic. A ten z vytvořeného tlaku dvěma pohotovými ranami snížil na 3:2. Pak sice jeho nápor ochabl a vypadalo to, že Horákovi svěřenci přece jen uhájí těsné vítězství. Přesto Koláčkův ansámbl deset minut před koncem srovnal, tudíž musely vzrušující drama rozetnout až penalty.

Zásadní okamžiky
Bitva začala pěkně zhurta. Už ve 2. minutě Muzikant pronikl středem hřiště a sám před bránou zamířil těsně vedle levé tyče. Vzápětí platilo otřepané nedáš – dostaneš, když z protiútoku hlavičkoval zblízka Pytela, Klimeš skvěle vyrazil, leč pouze k dobíhajícímu Všianskému, který pohodlně dorazil do odkryté svatyně – 1:0. Další slibné možnosti neproměnili César, Popelka ani Muzikant, Dadák utaženou bombou z velké dálky těsně minul pravou tyčku. Přesto došlo ke zvýšení skóre. Rozehnal ve 21. minutě na pravé straně obešel zadáka, naservíroval před bránu úplně volnému Všianskému a ten tutovku s přehledem uklidil k levé tyči – 2:0. Za dalších deset minut pak střelu Šlézara z hranice šestnáctky nešťastně tečoval Walter do vlastní sítě, bezmocný Klimeš v protipohybu nemohl nic dělat – 3:0. Hosté se dvakrát dostali blízko ke zkorigování, ale v obou případech výborně zasáhl Pokorný, jenž zlikvidoval šance Jahla i Němečka.
Zdálo se být vymalováno, jenže chyba lávky. Jiskru naděje vykřesali čechovičtí mladíci ve 49. minutě, kdy Pokorný vyboxoval míč před hlavičkujícím Halouzkou, spadl při tom a vzápětí nestihl zasáhnout proti okamžité dorážce Muzikanta – 3:1. Skoro totožná situace se navíc opakovala o osm minut později. Tentokrát Pokorný odvrátil roh, jím vyražený balón napálil z velkého vápna levačkou Kolečkář a skákavá rána zapadla přes shluk těl až k levé tyči – 3:2. Klenovičtí borci se po chvíli otřepali, načež mohli znovu odskočit. Leč Klimeš robinzonádou zabránil dalšímu vlastnímu gólu, příležitost Všianského po nádherném průniku Pytely zblokovala obrana a dobrý centr Šlézara poslal Pytela hlavou kousek nad. Poté soupeř vyrovnal. V 79. minutě Muzikant vysunul uličkou Halouzku, který obešel Pokorného a při zasunutí do prázdné brány ho zfauloval César, aby nařízený pokutový kop bezpečně proměnil Kolečkář - 3:3. Rozjetí hosté směřovali za obratem v normální hrací době, jenž nedokonali vinou zahození loženek Kolečkáře, Jahla i Nováka, přičemž posledně jmenovaný dokonce orazítkoval tyč! Na druhé straně Šlézarovu dalekonosnou dělovku vytěsnil Klimeš a Všianský v 90. minutě z otočky zakončil nepřesně.

Osobnost utkání
Kapitán Sokola Čechovice František Kolečkář se během první půlky trochu svezl se špatným výkonem celého mužstva, ale po pauze to rozbalil naplno. Byl ho plný trávník, společně s parťákem Muzikantem ovládal střed pole a byl u většiny stěžejních momentů. Pohotovým volejem snižoval na 3:2, z desítky vyrovnával na 3:3. A penaltu suverénně dal i v závěrečném rozstřelu. Takhle táhne tým jeho lídr!

Zajímavost duelu
Tou největší byly bezpochyby penalty, jimiž pohárový mač za nerozhodného výsledku vyvrcholil. Hned vstupní pokus přitom Jahlovi vyrazil Pokorný, avšak sudí nechal exekuci opakovat kvůli gólmanovu předčasnému opuštění brankové čáry. Napodruhé Jahl dal, následně trefili s naprostou jistotou Všianský, Halouzka, Šlézar, Kolečkář, César i Walter. Teprve Spálovský zaváhal (jeho střelu doprostřed svatyně vykopl Klimeš nohou), aby Novák spolehlivě pečetil - 3:5.

Atmosféra střetnutí
Jedním slovem komorní. Stovka diváků se hlasitěji projevila jen při vstřelených gólech či sporných verdiktech rozhodčích, když v prvních případech spokojeně tleskala a v těch druhých naštvaně nadávala. Jinak panoval klid, jako by šlo spíš o přátelák. Což podtrhovala i hudba nesoucí se areálem z nedalekého posezení, kde souběžně probíhalo nějaké mecheche.

Pozápasové hodnocení trenérů
Vladimír HORÁK – TJ Sokol Klenovice na Hané
„První půlka byla z naší strany výborná. Hráli jsme velice dobře, dali tři góly a zaslouženě vedli vysokým rozdílem. Bohužel jsme pak nezvládli druhý poločas. Přestali jsme kombinovat a zčásti odešli i fyzicky, projevily se také absence v obraně. Na stoperu nastoupili dva kluci, kteří tam normálně nehrávají, a navíc jsme dostali dvě trochu smolné branky po dorážkách z vápna. Rozhodující penalty jsou loterie. Do poháru jsme nešli s cílem za každou cenu postoupit, takže tohle těsné vyřazení mrzí, ale vyrovnáme se s ním. Rozhodně lepší než loňských 0:7 s Kralicemi. A výkon do přestávky mě vyloženě potěšil.“

Lukáš KOLÁČEK – TJ Sokol Čechovice
„ Byl to zápas dvou rozdílných poločasů. Ten první jsme absolutně nezachytili, nebyli v zápase, všude dobíhali pozdě. Navíc jsme neproměnili čtyři vyložené šance, zatímco domácí těžili z maximální produktivity, potvrdili svou ofenzivní sílu. Po pauze jsme hru zlepšili, byli trpěliví a ukázalo se, že naši kluci jsou na tom fyzicky lépe než ti soupeřovi. Pomohlo rychlé snížení na 3:1, což tým nakoplo, začali jsme si víc věřit a dokázali jak vyrovnat, tak zvládnout penaltový rozstřel, což je i o štěstí. Obratu si cením, mužstvo ukázalo morálku a charakter. Pohár bereme se vší vážností, chtěli jsme postoupit. Proto mám radost, že se to podařilo a jdeme dál.“


31 klenovice cechovice rozhledna








  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...