Dobré ráno, dnes je úterý 1.10.2024
svátek slaví Igor,
zítra Olívie a Oliver
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Úplný závěr Okresního přeboru PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku-II. třídy mužů OFS Prostějov 2017/2018 sliboval pořádné drama díky tomu, že o postup do I.B třídy Olomouckého KFS bojovaly až do posledního kola hned tři týmy. Ten, který měl nejlepší výchozí pozici, však nakonec neponechal nic náhodě. Fotbalisté TJ Sokol Otaslavice totiž ve 26. dějství nejvyšší regionální soutěže přesvědčivě zdolali FC Dobromilice 5:2 a v bezbřehé euforii oslavili průnik do krajské soutěže. Stalo se tak po dlouhých třiatřiceti letech!

Stav před výkopem
Otaslavičtí měli historický úspěch ve svých rukách, neboť při rovnosti bodů s vedoucími Vrahovicemi disponovali na druhé příčce průběžné tabulky výhodou lepší bilance vzájemných střetnutí (1:3, 4:1). Tím pádem věděli, že pokud zvítězí v normálním hracím čase, konečné prvenství je jejich bez ohledu na výsledek konkurenta proti Ptení i počínání třetího Horního Štěpánova. To Dobromilickým už o nic nešlo, čtvrtou pozici měli předem jistou. Obě mužstva přitom šla do sobotního mače s dlouhou sérií výher v zádech: Sokol šesti při impozantním skóre 33:7 (!), FC čtyř s poměrem gólů 14:3.

Vývoj zápasu
Úvodních deset minut se nedělo nic zajímavého, teprve poté odstartoval mohutný nápor domácích. Jejich útoky se valily na bránu soupeře jeden za druhým, leč dlouho byli na štíru s proměňováním i těch nejvyloženějších šancí. A když uprostřed prvního poločasu jednu konečně využili, bleskově nechali protivníka vyrovnat. Mizérie favoritů v zakončení následně pokračovala až skoro do přestávky, aby v poslední pětiminutovce před ní dvěma slepenými trefami přece jen zlomili střelecké prokletí. Okamžitě po pauze pak přidali čtvrtý zásah, zanedlouho pátý a tím bylo definitivně rozhodnuto. Ve zbytku utkání výběr TJ znatelně polevil, zařadil rychlostní volnoběh a tím pádem přestal být herně dominantní. Po oboustranně nudné pasáži mezi 52. a 73. minutou toho hosté ve finální čtvrthodině využili ke zvýšené aktivitě i gólové korekci na 5:2, ovšem na jednoznačném triumfu „Metel“ tohle nemohlo již nic podstatného změnit.

Zásadní okamžiky
Za řeč stály až dvě střely Kalába a Smékala v 10. a 11. minutě shodně sražené metr vedle tyče. Od 13. pak odstartoval festival promarněných tutovek Otaslavic. Ve 13. Nejedlý vymíchal dvojici obránců, ale sám před bránou napálil Drnovského. V 16. Kaláb zamířil z osmi metrů vysoko nad, vzápětí po hlavičce téhož plejera vznikl velký závar bez efektu. Do třetice Kaláb ve 24. z další loženky nepřekonal výborného Drnovského ani nadvakrát. O minutu později však Smékal napodobil hvězdného Ronalda tím, jak nádherně technicky zakroutil přímý kop do šibenice – 1:0. Jenže hned po rozehrávce napřáhl z velké dálky Richter a Honovi nečekaně prošel míč až do sítě – 1:1. Šok domácích znásobilo to, že během následující čtvrthodiny neproměnili další čtyři jasné možnosti (postupně Smékal, Kaláb, Vogl a Drmola). Vysvobození jim přinesl až závěr zahajovací půle. Ve 41. minutě volný Nejedlý převzal dlouhý odkop z hloubi pole, balón si posunul doprava a chladnokrevně obhodil vyběhnuvšího Drnovského ke vzdálenější tyči – 2:1. Přesně v čase 45.00 potom brankářem vyražený centr uklidil Smékal pohotově pro změnu k pravé tyčce – 3:1.
Z druhého poločasu uběhlo jen pár vteřin, Bako fauloval ve vápně Zatloukala a nařízenou penaltu s přehledem proměnil Chvojka – 4:1. A v 51. se znovu činili stejní hráči: Zatloukal nacentroval z pravého křídla, Chvojka hlavou zavěsil nekompromisně pod břevno – 5:1! Za daného vývoje bylo všem jasné, že je předčasně rozhodnuto, tudíž se dlouho nedělo vůbec nic. Teprve v závěru Dobromilice trochu zabraly, aktivitou hýřil zejména Richter. A zaslouženě se dočkal korekce tím, že po nastřelené tyči střídajícího Makiše dorazil balón do odkryté svatyně – 5:2. Finální oživení Sokola poté přineslo ještě šance Drmoly, Skalického i Smékala, avšak na půltucet se jim stav uzavřít nepodařilo.

Osobnost utkání
Nejlepší borec na place? Tohle ocenění by si zasloužilo víc otaslavických fotbalistů, ale za úplně top lze označit Lubomíra Smékala. Překrásným trestňákem otevřel skóre, důležitým gólem do šatny zvyšoval na klíčových 3:1. A často se zapojoval do ofenzivních akcí, vyslal několik dalších zajímavých ran, byl motorem útočné činnosti TJ.

Zajímavost duelu
Na pověrčivost Otaslavičtí evidentně netrpí. Pranic se nebáli toho, že by mohli zakřiknout blízký úspěch, a už dopředu nachystali velkolepé oslavy. Vedle hřiště dokonce vyrostl velký párty stan, v přilehlé sokolovně DJ zkoušel ozvučení i nasvícení na sobotní tradiční diskotéku, která se ale tentokrát nesla v moci fotbalistů. Důvěra ve vlastní síly se nakonec hostitelům nevymstila, díky hladkému vítězství mohli oddílový úspěch skutečně oslavit.

Atmosféra střetnutí
Blízkost historického momentu přilákala do útulného areálku nadstandardně vysoký počet diváků. Většina jich postávala či seděla na západní straně hřiště s vyvýšeným valem, menší část pak obsadila východní tribunu. A právě na ní bylo hodně bouřlivo, neboť místní omladina za pomoci bubnu, houkaček i vlastních hlasivek celý zápas hlasitě povzbuzovala svůj mančaft. Dobrá práce!

TJ Sokol Otaslavice – FC Dobromilice 5:2 (3:1)
26. kolo II. třída OFS Prostějov
Branky: 25. a 45. Smékal, 41. Nejedlý, 46. z penalty a 51. Chvojka.
Střely na bránu: 11:5. Střely mimo: 16:7. Rohy: 6:1. Ofsajdy: 3:3. Fauly: 7:5.
Rozhodčí: Kopecký – Dömisch, Pitner. ŽK: -. Diváků: 300.
Sestava Otaslavic: Hon – Koudela, Rušil, Vogl, Ruszó – Zatloukal, Smékal, Drmola, Chvojka – Nejedlý, Kaláb. Střídání: 58. Gerneš za Chvojku, 58. Tkáč za Zatloukala, 66. Šubrt za Koudelu, 72. Skalický za Kalába. Trenér: Jiří Hon.
Sestava Dobromilic: Drnovský – Kubíček, Ryška, Rochla, Bako – Matoušek, Šenkyřík, Dokoupil, Richter – Fialka, Kratochvíl. Střídání: 54. Svozílek za Dokoupila, 74. Šoc za Rochlu, 76. Makiš za Kratochvíla. Trenér: Michal Rochla.

Pozápasové hodnocení trenérů
Jiří HON – TJ Sokol Otaslavice
„Věděli jsme, co je ve hře, proto zněla taktika jít do toho od začátku s maximálním nasazením. Zprvu byla na klucích znát velká nervozita, a když po deseti minutách opadla, tak jsme pro změnu zahazovali jasné gólovky. Za první poločas jich bylo hrozně moc, ale pomohly nám dvě rychlé branky na 3:1 do šatny. Hned po přestávce jsme pak přidali další dvě trefy a tím bylo rozhodnuto, zápas se potom víceméně jen dohrával. Za dlouho nerozhodného stavu jsem i přes spoustu těch neproměněných šancí pořád věřil, že to přijde a góly začneme dávat, tak jako v minulých utkáních. Po fotbalové stránce, herně i kombinačně jsme totiž soupeře předčili, což se nakonec projevilo.“
Michal ROCHLA – FC Dobromilice
„V první půlce byl pro nás výsledek dlouho lepší, než předvedená hra. Ve druhém poločase jsme pak fyzicky odpadli, soupeř byl většinu zápasu herně lepší a zaslouženě zvítězil. My mu gratulujeme k postupu. Chyběli nám tři zranění hráči ze základní sestavy, což se projevilo. Že šlo domácím o hodně, to jsme nijak zvlášť neřešili a hráli to svoje. Spíš jsme utkání brali jako klasické derby, bohužel v dnešním složení to na víc nestačilo. Krutý výsledek, i když spoustu šancí ještě pochytal náš gólman. Celkově však hodnotím letošní sezónu jako vydařenou, dobré výkony jsme většinou předváděli hlavně proti týmům z horní poloviny tabulky.“

26. kolo: Tištín – Určice „B“ 3:1 (0:1), 2x Kyselák Vlastimil, Návrat Robin – Ježek Tomáš, Brodek u Konice – Brodek u Pv 3:5 (2:4), 2x Kolář David, Blatner Jiří – 2x Piňos Petr, Hochman Patrik, Soldán Radek, Zatloukal Leopold, Horní Štěpánov – Vícov 2:3 (2:2), Gryc Karel, Šobr Martin (vl.) - 2x Vávra Vojtěch, Šobr Martin, Vrahovice – Ptení 5:0 (0:0), 2x Studený Jan, Farný Pavel, Dvořák Jan, Marek Vratislav, Otaslavice – Dobromilice 5:2 (3:1), 2x Smékal Lubomír, Vogl Martin, Nejedlý Jan, Chvojka Jakub – 2x Richter Patrik, Hvozd – Nezamyslice 1:4 (0:2), Dostál Tomáš – Musil Miroslav, Flajzar Martin, Moravec Zdeněk, Hradil Ondřej, Výšovice – Čechovice „B“ 3:0 (1:0), Ryšánek Lukáš, Fildán Zdeněk, Olbert Luděk

Konečná tabulka:
1. Otaslavice 26 20 0 6 94:38 59 2
2. Vrahovice 26 20 0 6 107:38 59 1
3. Horní Štěpánov 26 18 0 8 94:58 54 1
4. Dobromilice 26 16 0 10 71:55 48 2
5. Brodek u Pv 26 15 0 11 76:95 44 1
6. Čechovice „B“ 26 15 0 11 67:55 43 2
7. Určice „B“ 26 13 0 13 56:57 39 3
8. Brodek u K. 26 12 0 14 60:62 37 2
9. Výšovice 26 13 0 13 49:48 35 5
10. Vícov 26 11 0 15 40:49 35 0
11. Nezamyslice 26 10 0 16 38:59 32 2
12. Tištín 26 8 0 18 46:53 28 1
13. Ptení 26 6 0 20 25:65 17 3
14. Hvozd 26 5 0 21 28:119 16 2

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...