Příjemnou noc, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Uplynulou středu 6. června se na neutrálním hřišti v Července odehrálo finálové utkání krajského poháru. Do něj postoupil regionální zástupce z Konice, který si na zlatou trofej brousil zuby. Pro výhru však rozhodně přijel i soupeř z Olešnice u Bouzova, který letos doslova řádí ve své soutěži, kdy je lídrem Okresního přeboru Olomouc. Papírovým favoritem byli však přece jen Koničtí, v každém případě zápas sliboval atraktivní podívanou dvou silných týmů. Více než útočné snažení však byly k vidění pevné a neprostupné obrany, se kterými si útočníci nedokázali poradit. O osudu utkání tak nakonec rozhodla jediná branka, která rozesmutnila konické fotbalisty. Večerník vše sledoval přímo v Července.

Stav před výkopem
Konice měla před sebou ještě dvě napínavá a hodně důležitá kola v rámci I.A třídy Olomouckého KFS, kde usiluje o první místo. Trenér Petr Ullmann ale ujistil, že žádné šetření hráčů kvůli víkendovým zápasům nepřichází v úvahu a všichni půjdou do finále naplno. Soupeř z Olešnice má v Přeboru OFS Olomouc na čele mírný náskok čtyř bodů, takže přece jenom její hráči mohli jít do utkání o něco více koncentrovaní a odpočatí. Po pohárové trofeji a tím i postupu do předkola celostotáního Českého poháru však bezesporu prahly oba týmy.
Vývoj zápasu
Duel se rozehrál ve vysokém tempu a bylo vidět, že oba týmy chtějí co nejrychleji vstřelit první gól. Konice se ale ze začátku zdála přece jen aktivnější a byla více na míči. Předváděla pohledné kombinace, roztaženou hru po celé šířce hřiště a dobré pokusy o centry za obranu z prostorů křídel. Avšak konečná fáze útoků pokaždé skončila sraženou střelou nebo ztrátou míče u pokutového území, za což se výrazně přičinili soupeřovi obránci. Hráči Olešnice postupně chytili tempo hry a začali být nebezpečnější. Navzdory tomu však obrana Konice byla neprostupná a zejména stoperská dvojice měla o hře výborný přehled. Postupem času atmosféra na hřišti i v hledišti houstla, hra se stala poněkud nervózní a množily se fauly, oceněné také žlutými kartami. Oběma týmům s ubývajícím časem bylo jasné, že o výsledku rozhodne jedna střela, jakákoliv maličkost nebo individuální chyba. Nakonec to byla skutečně jedna dobře a se štěstím umístěná rána, která dostala do vedení Olešnici. V posledních minutách sice přišel ohromný tlak Konice, kdy se do vápna vysunuli i stopeři. Ani to ale nepomohlo překonat hodně hluboko zataženou obranu Olešnice, a tak po konečném hvizdu mohli hráči z pod Bouzova slavit.
Zásadní okamžiky
Důležitých momentů nebylo během devadeásti minut mnoho, přesto se v zápase mohlo skóre párkrát změnit. První poločas dokonce přinesl pokutový kop! Pět minut před přestávkou srazil v nepřehledném souboji gólman Konice Vévoda útočícího hráče a kromě odpískané penalty si vysloužil také žlutou kartu. K puntíku se postavil Olešnický Martin Novák, rozhodl se ale pro razantní střelu místo technické a míč pouze orazítkoval břevno, načež se vrátil zpět do hřiště.
Jediný gól utkání přinesla 57. minuta. Po mírném závaru nedokázali obránci Konice dostatečně důrazně odklidit míč pryč od své branky. K tomu se na hranici vápna dostal Martin Kováč, opřel se celou svou vahou do skákavého balónu a prostřelil vše, co mu stálo v cestě - 0:1. Brankář přes všechny hráče před sebou neměl moc dobrý výhled a nedokázal tak na střelu včas zareagovat. Největší a zároveň nejhezčí pokus Konice byla střela z dobrých dvaceti metrů Adama Širůčka, která chvilku před koncem jen o chloupek minula pravý horní roh branky. Gólman Olešnice se za střelou pouze ohlédl, avšak k přesnému zásahu chyběly centimetry.
Osobnost utkání
Většinou bývají nejvýraznější postavou úspěšní střelci nebo excelentní gólmani. Tentokrát to byl základní stavební kámen obrany Konice v této sezóně Michal Oščádal. Ten ukázal skvělý přehled o hře, dobrou předvídavost a slušnou rozehrávku. I díky němu se Olešnice za celý zápas skoro k ničemu nedostala. Předvedl i ledový klid v krizových momentech, kdy se nebál jít do ostrého souboje ve vápně a čistě několikrát odstavil soupeře od míče nebo skluzem zabránil vznikající šanci. Ostatně i trenér Ullmann ví, co se v nadějném obránci skrývá. „Má obrovskou perspektivu. Hraje s ledovým klidem, bez respektu, má kvalitní hlavu i rozehrávku a je velkou nadějí do budoucna,“ řekl o sedmnáctiletém Oščádalovi trenér už v říjnu loňského roku.
Zajímavost duelu
Pořadatelé v Července se na finále dobře připravili. Nepočítali však s nekonečným apetitem fanoušků obou týmů, a tak už se už v polovině utkání snědly neuvěřitelných čtyřicet makrel, pár kilo grilované kýty a několik desítek trampských cigár. Tím ale rozhodně hlad a chuť všech nebyly ukojeny, proto se konečné číslo dostalo do mnohem větších rozměrů. A když už tedy zápas nebyl pro fanoušky atraktivní gólově, gastronomicky tedy rozhodně.
Atmosféra střetnutí
Finále krajského poháru přineslo velkou vlnu pozornosti obou fanouškovských táborů. Konický tým pro své fanoušky vypravil celý autobus a jejich podpora byla na tribuně znát. I fanoušci Olešnice si nenechali ujít účast svého týmu v tak prestižním utkání a celkové číslo se tak vyšplhalo na necelých pět set diváků. Satmotná tmosféra byla ale velice přátelská a všichni si užívali slunečné počasí, jídlo i fotbal. Nesouhlasné pokřiky se ozývaly klasicky při některých rozhodnutích sudího, ale to k fotbalu neodmyslitelně patří, asi jako že každý fanoušek je samozřejmě také trenér a 

Pozápasové hodnocení trenérů
Ladislav GALLO – 1.FC Olešnice u Bouzova:
„Pro celý náš tým z Olešnice je to nepochybně obrovský úspěch a po těžké sezóně také zadostiučinění. Kluci si to finále vybojovali a došli si pro pohár. I přestože nám chyběli tři klíčoví hráči základní sestavy a museli nastoupit starší borci, nebylo to znát. Zápas se hrál nahoru - dolů a obě mužstva předvedla dobrý fotbal, a sice i bez gólů určitě atraktivní pro diváky. Jsem rád, že my jsme na konci ti šťastnější.“
Petr ULLMANN – Sokol Konice
„Myslel jsem si, že naše předchozí prohra ve Chválkovicích kluky nabudí a že předvedou kvalitní výkon. Opak byl pravdou a hru některých svých hráčů jsem vůbec nepoznával. Doufal jsem, že kluci budou chtít ten pohár získat, já ho chtěl pro konický fotbal vybojovat. V prvních minutách jsme si vytvořili slibný tlak a vysokým presinkem dobře napadali soupeře už na půlce, také jsme měli dva náznaky šancí. Ale zhruba po půlhodině hry si na to Olešnice navykla a zápas se vyrovnal. V druhé půli padl jediný gól po krásné střele exkonického hráče a oni už si to pak pohlídali až do konce. Je to škoda.“

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...