Dobré dopoledne, dnes je úterý 1.10.2024
svátek slaví Igor,
zítra Olívie a Oliver
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Jen kousek přes kopec od sebe leží sousední obce Klenovice na Hané a Pivín, proto je fotbalové derby mezi nimi každého půl roku jedním z nejtřaskavějších na Prostějovsku. Bezezbytku to platilo i pro duel 23. kola skupiny A v I.B třídě Olomouckého KFS. Oba rivalové si nedarovali ani píď trávníku, svedli velice tvrdou bitvou plnou emocí a nechyběly také tradiční strkanice. Z výsledkového hlediska se nakonec radovali domácí, kteří vydřeli těsné vítězství 2:1.

Stav před výkopem
V průběžné tabulce na tom byl sice lépe TJ Sokol Klenovice (3. místo, 44 bodů) než Sokol v Pivíně (5. místo, 35 bodů), ale jaro zatím vycházelo úspěšněji hostům. Ti šli do očekávaného souboje s aktuální šňůrou tří výher za sebou a z osmi střetnutí odvetné části soutěže dokázali hned v šesti bodovat naplno. To mírný papírový favorit měl jarní bilanci téměř vyrovnanou 4-0-1-3, ovšem současně maximální motivaci odčinit podzimní debakl ze hřiště soka 1:6.

Vývoj zápasu
Mač odstartovalo aktivněji hostující mužstvo, leč po úvodní čtvrthodině bez přímé střely na bránu se více osmělil i klenovický kolektiv a začal přebírat taktovku. Vypracoval si však jedinou šanci, kterou neproměnil, jinak se dění odehrávalo spíš ve středu pole s občasnými pokusy z větší dálky.
Obecně to byl převážně boj s dlouhými nakopávanými míči a bez častější snahy o kombinační akce, plynulost hry neustále narušovaly oboustranné fauly (dohromady 46 za celé utkání). Rozhodující dopad měl přitom dvougólový úder domácích na sklonku prvního poločasu, kdy bleskovými akcemi rychle za sebou získali stěžejní náskok.
Po přestávce vedoucí tým skoro rezignoval na ofenzivu, zatáhl se dozadu a přenechal veškerou iniciativu konkurentovi, čehož Pivínští využili k trvalému tlaku, ze kterého rezultovalo několik slibných příležitostí i snížení stavu uprostřed druhé půle. Vyrovnat ale navzdory veškeré snaze nedokázali, Horákovi svěřenci těsný triumf ubránili.

Zásadní okamžiky
Hosté mohli otevřít skóre již v 8. minutě, kdy M. Svozil vysunul kolmou přihrávkou do tutovky Trajera, jenž tváří v tvář Klimešovi olízl svým zakončením břevno. Na druhé straně se něco víc nebezpečného událo až ve 24. zásluhou úniku Pytely pravým křídlem, který zlikvidoval Fürst vyražením na roh. Následovala rána Rozehnala z dobrých 30 metrů těsně nad, na opačné straně pokus Trajera zpoza šestnáctky dost vedle. A pak už výše zmíněné slepené trefy Klenovických. 41. minuta: rychlý brejk, Štěpánek uvolnil zleva do středu plochy Rozehnala, jehož loženku Fürst vyrazil k dobíhajícímu Pytelovi a ten pohodlně doklepl do prázdné kasy – 1:0. 43. minuta: další bleskový protiútok a Štěpánek v situaci dvou na jednoho naservíroval před zívající svatyni Všianskému, který měl snadnou úlohu – 2:0.
Hned po obrátce dvakrát zahrozila hostující ekipa, nejprve jedovkou M. Svozila o píď nad břevno a vzápětí nápřahem téhož plejera po zemi hodně vedle. Fotbalisté Pivína se tlačili dopředu, jejich nápor sílil. A bezprostředně po krásné pumelici Valtra z obří dálky do levé šibenice (robinzonádou vyškrábl Klimeš) vyvrcholila gólovou korekcí. V 65. totiž následoval rohový kop, zmatek ve vápně, odvrácený balón a jeho okamžitý technický nákop Valtrem z 25 metrů zpět do ohně, na což po vyběhnutí se vracející Klimeš nestihl zareagovat. A skákavý míč propadl do sítě – 2:1. Potom se domácím podařilo převahu protivníka otupit, nicméně dvakrát měli při jeho velkých možnostech štěstí, že nevyrovnal. Deset minut před koncem se Trajer přes obránce prodral až před Klimeše, obhodil si ho doleva a z úhlu v pádu z těžké pozice přestřelil prázdnou bránu. V 83. pak přišel pěkný ťukes finalizovaný křížnou přihrávkou Trajera do levého křídla na nabíhajícího Šišmu, který z deseti metrů poslal kopačák Pánubohu do oken.

Osobnost utkání
I přes porážku byl na hřišti určitě nejvíc vidět hostující špílmachr Martin Svozil. Ze všech aktérů zápasu měl mičudu nejčastěji pod kontrolou, stále něco vymýšlel, snažil se posílat spoluhráče do šancí i sám zakončovat. S blížícím se závěrem dal rovněž průchod své frustraci, za což si vysloužil žlutou kartu.

Zajímavost duelu
To nejvíc pikantní se semlelo až bezprostředně po skončení boje, kdy se na rozhodčí (zejména hlavního) nejprve sesypali rozčilení pivínští hráči. A při odchodu do šaten je vzápětí napodobili přímo před hlavní tribunou i naštvaní hostující fanoušci. Inzultace či dokonce rvačka visely ve vzduchu, naštěstí k ničemu takovému nedošlo. Více rozebíráme situaci na jiných místech dnešního vydání.

Atmosféra střetnutí
S ohledem na obvyklou vypjatost tohoto derby dlouho nebyla ze strany diváků nijak výjimečná, občasné pořvávání na sudí včetně sprostých výrazů k vesnické kopané neodmyslitelně patří. Vše se poněkud zvrhlo až ve výše zmíněném závěru. A nutno říct, že šlo o logické vyústění celozápasové nervozity přímo na hřišti, především v podání hostů. Ti se trvale cítili poškozeni výroky arbitrů, což dávali neustále najevo. Jen zázrakem nedošlo k žádnému vyloučení.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...