Dobré odpoledne, dnes je úterý 1.10.2024
svátek slaví Igor,
zítra Olívie a Oliver
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram
Ilustrační foto

Jestliže by se skupina „B“ I.A třídy Olomouckého KFS dala připodobnit krajskému mistrovství prostějovského regionu, o mistra v něm velmi pravděpodobně nepůjde. Dvojice vedoucích týmů Opatovice - Bělotín disponují takovým náskokem a kvalitou, že stíhací jízda Kostelce na Hané není příliš reálná. Nejlepší místní celek se bude muset soustředit spíše na odražení Brodku u Přerova a Lipové, na něž má pouze dvoubodový náskok. Zcela opačné starosti čekají na opačném pólu tabulky Protivanov, Určice a Mostkovice, sestupový osud Němčic nad Hanou je velmi pravděpodobně již zpečetěn.

Kostelec na Hané: Doma těšit fotbalem a sbírat body
Kostelec těžil na podzim z postupové euforie, v takových případech je vždy otázkou, jestli takové rozpoložení vydrží i v druhé polovině soutěžního ročníku. Nespornou kvalitu ale výběr trenéra Jaroslava Klimeše má. Zimní přípravu začali jeho svěřenci 9. února a koncem tohoto měsíce absolvovali krátké víkendové soustředění v Kostelci. „Sehráli jsme několik přípravných zápasů, v nichž jsme mohli otestovat, co bylo natrénováno,“ shrnul počínání v přípravě do jedné věty Klimeš. Na rozdíl od většiny svých kolegů nemusel řešit žádné změny v kádru. A s čím vstupuje do druhé poloviny soutěže? „Na jaře chceme především navázat na úspěšné podzimní výsledky a chceme se prezentovat především doma pohledným fotbalem a sbírat zde body. Větší ambice na prahu sezóny nemáme, snad jen ještě neusnout na vavřínech“ svěřil se s úsměvem kostelecký trenér.

Lipová chce zúročit podzimní výsledky
Po podzimní části se druhým nejúspěšnějším týmem z Prostějovska stala Lipová, která s pětadvaceti body za devět vítězství drží solidní pátou příčku. To dává fotbalistům z malebného koutu Drahanské vrchoviny klid do jarních bojů, v nichž se mohou soustředit nejen na konkrétní výsledek zápasu, ale také na předvedenou hru. Zdá se, že proces omlazení kádru se na výkonech týmu negativně neodrazil a v případě vhodného posílení může Lipová pomýšlet i na nejvyšší příčky tabulky. Bohužel kouče lipovských fotbalistů Pavla Růžičku se Večerníku nepodařilo koncem uplynulého týdne zkontaktovat, na novinky z prostředí tohoto oddílu si tak musí příznivci počkat.

Plumlov chce mít brzy třicet bodů...
Plumlov po podzimu uzavírá horní polovinu tabulky, přesto trenér Pavel Voráč nemůže myslet pouze na příjemné věci. „Zimní příprava proběhla podle plánu, určitým negativem byla nízká účast, ale to je vzhledem k našemu úzkému kádru do jisté míry pochopitelné,“ nedělal si iluze stran tradiční zimní přípravy. V přátelských zápasech dal příležitost méně vytíženým hráčům, kteří jsou v týmu kratší dobu. Vyrovnat se musel také s odchodem Petra Matouška zpět do rakouského angažmá. „Naštěstí to pro nás není až tak zásadní oslabení, protože hráčů na jeho postu máme víc. Naopak mě těší příchod Michala Trajera z Určic, protože v ofenzivě máme v podstatě pouze Adama Hladkého, což je navíc přeškolený útočník, takže od Trajerových kvalit si v ofenzivě mnoho slibujeme,“ přiznal Voráč. Trajer s týmem trénoval celou zimu, takže tato změna byla na spadnutí. Plumlovský kouč si je vědom těžkého losu v úvodních jarních kolech. „Chtěli bychom přesto co nejdřív získat devět bodů, abychom se dostali na hranici třiceti bodů, která by nám zaručila klid do zbytku jarní sezóny,“ vymezil své přání před startem jara Voráč.

Čechovice: Užít si zápasy
Čechovice jsou posledním týmem soutěže, kterého se bezprostředně netýká ohrožení sestupem, což ovšem neznamená, že se do problémů nemohou dostat. Svěřenci trenéra Evžena Kučery na podzim sedmkrát vyhráli a stejný počet utkání prohráli. Zkušený kouč, který před lety vytáhl Určice až do divize, je však základní zárukou klidného průběhu druhé poloviny sezony. A také hráčům přes zimu nic nedaroval. „Trénovali jsme ve velkém množství, v únoru absolvovali i soustředění, takže po této stránce jsme na jaro připraveni,“ odvětil na dotaz po průběhu zimní přípravy. Čechovice se sice tradičně netají postupovými ambicemi, pro letošek je ale zřejmě „utrum“, jak připouští trenér Kučera. „O postupujících z naší soutěže je prakticky rozhodnuto, takže chceme hrát tak, abychom si zbytečně nepřivodili problémy, aby fotbal kluky bavil a každý zápas si naplno užili,“ sází na herní projev zejména před vlastním obecenstvem. To už na jaře neuvidí v akci třeba Tomáše Zatloukala, bývalého hráče 1.SK Prostějov, nebo Ondřeje Maděrku.

Protivanovský cíl je jasný: záchrana soutěže
Protivanov na podzim vyhrál pouze pět zápasů, což jej stálo lepší umístění. Jedenáctá příčka s miniaturním náskokem na spodek tabulky však neskýtá příliš uvolněnou atmosféru. Právě proto je přání asistenta trenéra Josefa Pospíšila jasné: „Úspěšný vstup do jarní sezóny, protože od toho se odvine úspěšnost záchranářských bojů.“ Na důležitou sezónu se svěřenci trenéra Milana Pitáka začali připravovat už koncem ledna. Tréninky měli v úterý, pátek a neděli, zatímco v pátky trénovali v tělocvičně, v úterky pracovali na kondici venku. Protivanov sehrál čtyři přípravná utkání, zpočátku byla patrná nesehranost, poslední zápasy už vykazovaly kvalitu hry i zakončení. „Úkolem bylo především sehrání nové stoperské dvojice. Z Boskovic přišel perspektivní záložník Adam Růžička, který většinu kádru zná,“ představil krátce novou posilu Pospíšil. Efektivita zakončení bude mít vliv na atraktivitu fotbalu směrem k divákům, kteří si stejně jako úřad městyse zaslouží od svých fotbalistů jen příjemné zážitky.

Určice se budou rvát s odchovanci
První celek z prostějovského regionu, kterému v I.A třídě vážně hrozí sestupové problémy, jsou Určice. Podle všeho se pád někdejšího divizního týmu nemusí zastavit ani v prostřední krajské soutěži, kde se ocitli po dvanácti letech strávených o patra výš. Svěřenci trenéra Pavla Zbožínka zvítězili pouze ve čtyřech podzimních zápasech a to je méně, než se čekalo. Po odchodu některých hráčů a jejich nahrazení nezkušenými odchovanci se výkonnostní zázraky neočekávaly, skutečnost je ale ještě horší. A tak jediné pozitivum určické kopané je lednové otevření rekonstruované restaurace na hřišti. „Trénovali jsme třikrát v týdnu v hale a na umělé trávě a podařilo se nám plán přípravy splnit,“ shrnul zimní přípravu trenér. Počátkem března Určice nestačily na třetí tým sesterské skupiny „A“ a Pasece podlehly 2:6. Cíl pro jarní sezónu je tedy nabíledni: učinit vše možné pro udržení soutěže. „Chceme herně navázat na podzim, kdy jsme do týmu začlenili mladé hráče, kteří postupně nabývají zkušenosti. Postavení v tabulce samozřejmě není komfortní a naší snahou bude udělat v počáteční fázi dobré výsledky, na nichž bychom mohli stavět,“ nastínil trenér Zbožínek.

Mostkovice čekají zlepšení
Mostkovice se v tabulce dívají už jen do hluboké propasti hraničící sestupem. Trenér Jiří Kamenov ovšem patří k houževnatým trenérům, kteří nejsou zvyklí utíkat před problémy. „Bohužel opět platí, že naším primárním cílem je zachovat si příslušnost k soutěži,“ ví dlouholetý kouč Mostkovic. Do karet mu nehrají ani další okolnosti. „Zimní příprava nebyla po všech stránkách optimální, máme dlouhodobě zraněné hráče Michala Všetičku a Jiřího Kamenova, druhý jmenovaný by snad mohl při optimálním průběhu rekonvalescence naskočit do zápasů koncem dubna,“ doufá trenér v brzkou pomoc svého syna. Také proto uvažuje ještě o příchodu maximálně dvou hráčů, ale nechce především nabourat stávající kádr, důležité je podle něj udržet atmosféru týmu. O taktice pro jaro má jasno. „Nemáme kádr na to, abychom soupeře válcovali nějakou ofenzivní smrští, sázet budeme na smrtící brejky,“ ví Kamenov. „Podstatné pro mě na jaře budou výsledky, vše ostatní bude vedlejší,“ dodává jasně.

Novotný z Němčic nevěří na zázraky
Fotbalová pohádka v Němčicích nad Hanou je pryč. Klub z jihu prostějovského regionu se v průběhu podzimu stal typickým ousiderem, který vyhrál pouze jediné utkání a na předposlední Mostkovice ztrácí sedm bodů. Podle slov trenéra Radovana Novotného však netřeba dlouze pátrat po příčinách prozatímního nezdaru. „Předešlý průběh i zimní příprava byla zklamáním, její průběh byl nejhorší za poslední čtyři roky. Na této úrovni je potřeba trénovat dvakrát nebo lépe třikrát za týden, jednou to zdaleka nestačí,“ žehrá na týmovou morálku Novotný. Týmu chybějí tahouni, vítězné typy, které by dokázaly z letargie probudit ostatní. „Mrzí mě, že ani zkušenější hráči nejdou v tomto směru mladým příkladem,“ svěřil se němčický trenér. Jeho svěřenci tak neodehráli ani jedno přípravné utkání, takže vstup do mistrovských zápasů bude velkou neznámou. Přesto se v Němčicích objevila posila, z Dobromilic přišel Jarek Jordán, do branky se vrátí Libor Nosek. „V takových podmínkách nevěřím na zázraky, spíše se obávám, že ani I.B třída nemusí být konečná...,“ vidí budoucnost fotbalu v Němčicích v černých barvách trenér Novotný.

Vše před jarní částí Krajským přeborem Olomouckého KFS najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku z pondělí 19. března
zpod vysoke site... č.13/str. 36-37 v texťáku volejbal rubriky

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...