Dobré ráno, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Už jen několik pár hodin chybí do startu soutěže, které se nejčtenější regionální periodikum věnuje již druhou sezónu maximálně podrobně. Okresní přebor PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku alias II. třída OFS Prostějov nabídne v jarní části sezóny 2017-2018 opět velmi třaskavé boje, když horko nepochybně bude jak v boji o postup do krajské I.B třídy, tak i v záchranářských bojích před pádem do III. třídy. Zimní příprava ve všech klubech tak doslova finišuje, někde měli období úrodnější, někde volnější, kdo jak pracoval, se začne ukazovat již od nacházejícího víkendu. Nejvyšší okresní soutěž totiž startuje svoji jarní část o Velikonocích. A Večerník bude opět u toho! Fajnšmekři okresní kopané si tak rozhodně přijdou na své.

TJ Sokol Vrahovice
Nejlepší výchozí pozici si v podzimní části vybojovali hráči Vrahovic, kteří zároveň vévodí i statistikám Okresního přeboru. „V průběhu sezóny vždycky nějaké výkyvy přijdou, toho se nevyvaruje snad žádné mužstvo. I my jsme prohráli zápas, který jsme rozhodně prohrát neměli. Bohužel to bylo v době voleb a díky tomu chybělo několik hráčů. K tomu se přidala neschopnost proměnit šance. Jinak jsem samozřejmě spokojen. Vedeme tabulku a máme tak nejlepší výchozí pozici do dalších bojů, tudíž je na čem stavět,“ zhodnotil vystoupení v první polovině tabulky trenér Miloslav Schwarz. Jak je vidět, mužstvo si uvědomilo, že by byla škoda prohospodařit své výborné postavení, a tak se v zimních měsících připravovalo na umělce ve Vrbátkách. Dva přípravné zápasy (výhra 4:3 nad Držovicemi a prohra 1:3 s Tovačovem) jsou pro Vrahovice v posledních letech nevídanou součástí zimní přípravy. „Na jarní část je připraven kádr totožný z podzimu, doplněn o Dominika Šatného, kmenového hráče 1.SK Prostějov,“ prozradil jedinou zimní posilu nový předseda klubu David Kratochvíl.

TJ Sokol Otaslavice
Pouhé dva body za lídrem se drží plejeři z Otaslavic. „Získání druhého místa v tabulce je pro naše mužstvo úspěchem. Před začátkem soutěže jsem si střídmě přál, abychom se na konci sezóny pohybovali kolem druhého, ale pravděpodobně spíš třetího místa. Hráči mě velice potěšili svým přístupem a bojovností, během posledních utkání se snažili dokonce i o místo první. Je škoda, že se to nepovedlo. Dosáhli bychom tak historického postavení v tabulce,“ shrnul první polovinu otaslavický lodivod Jiří Hon.
Přes zimní období mužstvo pravidelně trénovalo, a to v hojném počtu. Kluků chodí více jak deset,“ pochvaluje si kouč. V prvním přípravném utkání Otaslavičtí zdolali Moravské Málkovice vysoko 7:2. Tým absolvoval také čtyřdenní soustředění na Malé Morávce, kde vítězně odehrál další zápas proti Dolní Moravici (5:2). V kádru je oproti podzimní části jedna nová tvář, posilou se stal Jan Nejedlý z Čechovic. Podle kuloárních zpráv klub shání ještě brankáře.

TJ Horní Štěpánov
Místní tělovýchovná jednota patří již tradičně k celkům, které se umísťují na předních příčkách tabulky. Letošní ročník není výjimkou, mužstvu ze Štěpánova patří prozatím třetí místo. „Jsme spokojeni s našimi výkony i postavením. Myslím si, že tři prohry jsou skvělou vizitkou, hlavně doma předvádíme divákům líbivý fotbal se spoustou branek,“ pronesl v podzimním hodnocení předseda František Grenar. Tým podle předpokladu zůstal pohromadě i do jarní fáze, domácí se tak i nadále mohou opřít třeba o šestici hráčů, která zaznamenala pět a více branek, což se žádnému jinému mužstvu v nejvyšší okresní soutěži nepodařilo. Podzimních devětadvacet bodů dává hráčům Horního Štěpánova příslib toho, že by se jarní část mohla odehrát v poklidném duchu, s pěknými fotbalovými akcemi.

TJ Jiskra Brodek u Konice
Jako nováčka čekala na hráče Brodku u Konice složitější cesta, kterou ovšem svěřenci Patrika Müllera zvládli nad očekávání dobře. „Kluci mě velice mile překvapili. Osobně jsem před sezónou nepočítal se ziskem tolika bodů. Prozatím tak panuje spokojenost, hlavně nesmíme usnout na vavřínech, musíme dál pracovat,“ pronesl spokojeně domácí kouč. Ten je také spokojen s průběhem zimní přípravy, kterou mužstvo absolvovalo v místních podmínkách na sněhu. Účel splnilo i přípravné utkání s Lipovou, naopak druhý zápas s Městečkem Trnávka vinou špatného povrchu moc společného s fotbalem neměl. „Po operaci kolene je Marek Janků, tým opouští také nejlepší střelec, a sice jedenáctibrankový Aleš Burget, navíc Tomáš Barták díky práci v hlavním městě bude trenérovi k dispozici jen příležitostně. Naopak přichází brodecký rodák Jaroslav Koudelka a Roman Zemánek s Kryštofem Greplem se přesunuli z dorostu,“ shrnul Patrik Müller změny v kádru.

FC Dobromilice
Další z nováčků, jež se v okresním přeboru hned dokonale zabydlel, se usadil na páté příčce. „Podzimní část pro nás dopadla velice dobře, v klubu panuje spokojenost. Nečekal jsem, že budeme mít takovou úspěšnost, tolik bodů. Tipoval jsem spíše horší střed tabulky,“ připustil předsezónní obavy hrající kouč Michal Rochla. Ten se mohl opřít o desítku hráčů, kteří se zimní přípravy zúčastnili. Ti si užili výhru nad Němčicemi v poměru 4:2, museli ale také skousnout porážku od rivala z Brodku u Prostějova. Dobromilice zaznamenaly hned dvě hráčské změny, třetí je ještě v jednání. V každém případě devítibrankový střelec z Tištína Jakub Kratochvíl a zadák Petr Fialka z Brodku u Prostějova by měli být vhodným posílením kádru do jarních bojů.

TJ Sokol Čechovice „B“
Druhým městským týmem po lídru z Vrahovic je čechovická rezerva, která překvapila právě vítězstvím na půdě vedoucího týmu. „S umístěním v tabulce jsme docela spokojeni. Skládali jsme sestavu do optimální pohody, což se nám v úvodních zápasech projevilo. Pak se nám ale začalo dařit hrát více s míčem, přidali jsme fotbalovost a dokonce uhráli i body s těmi lepšími týmy,“ vylíčil podzim trenér čechovické rezervy Rudolf Valný. Jeho svěřenci se na jarní část připravovali s „A“-týmem. Soupiska by tak měla zůstat víceméně stejná, záležet bude, jak dopadnou někteří hráči, jenž se snaží prosadit do hlavního mužstva a také aktuálním zdravotním stavu v prvním výběru. Tři přípravná utkání (5:2 s Plumlovem „B“, 2:1 s dorostenci 1.SK U18-U19 a divoká remíza 6:6 s Držovicemi), ve kterých nepoznaly Čechovice hořkost porážky, odehrálo také několik dorostenců.

TJ Sokol Brodek u Prostějova
Z útlumu, který potkal domácí borce na závěr podzimní části, se budou chtít Brodečtí dostat co možná nejdříve. „Začátek nám vyšel až nad očekávání, pak ale přišla hrůzná série proher. Asi jsme se až moc uspokojili, zákonitě musel přijít pád,“ zamyslel se za finálním nezdarem první poloviny sezóny Přemysl Slouka. Ten společně s Tomášem Burešem a celým klubovým výborem zapracoval na tom, aby se situace na jaře již neopakovala. Také proto angažoval dvojici kvalitních fotbalistů, kteří by měli Brodku u Prostějova na cestě vzhůru pomoci. „V jarní části se můžeme opřít o služby Patrika Hochmana, který patřil mezi opory určické kopané, odkud k nám míří i Petr Hanák. O restart kariéry se pak u nás pokusí Marek Hloch, jenž ještě před dvěma lety patřil do širšího kádru prostějovského eskáčka,“ mnul si ruce brodecký lodivod Přemysl Slouka. Naopak tým opouští Petr Fialka, jenž zamířil do konkurenčních Dobromilic. Ty právě v přípravě pokořili brodečtí hráči 4:2, utkání s určickou rezervou proběhlo až po uzávěrce této přílohy.

TJ Tištín
Třetím do party nováčků, kteří si během letní přestávky v loňském roce notně polepšili, jsou hráči Tištína. „Šli jsme do ‚okresu´ s tím, že to zkusíme. Kádr jsme posílili, i když to v prvních zápasech příliš znát nebylo. Poté byla šňůra úspěšnějších zápasů, pak ale přišel los proti lídrům tabulky, sice to bylo velice těsné. Pak jsme se zase trošku zvedli. V podstatě s podzimem panuje spokojenost, jsme uprostřed, i když je to velice vyrovnané,“ zhodnotil účinkování v první polovině sezóny tištínský kouč Zdeněk Oulehla. Se svými svěřenci se připravoval především v hale, za sebou mají však i přípravné utkání s týmem z Vyškovska. Před ostrým startem je čeká ještě jeden soupeř. To vše již bez nejlepšího střelce Jakuba Kratochvíla, jenž zamířil do Dobromilic. K dispozici by však nově měli být dorostenci bratři Havlíčkové, navrátilec Jan Štvrtecký a v jednání je ještě příchod Jakuba Mojtka z Nezamyslic.

TJ Sokol Určice „B“
V Určicích se od „béčka“ očekávalo lepší umístění. „Spokojen jsem byl první čtyři kola, pak začaly naše výkony stagnovat. Měli jsme porážet slabší soupeře, ale nějak se nám to nedařilo. Výsledky bohužel odpovídají stavu mužstva, ale čekal jsem před sezónou, že budeme v první čtyřce,“ přiznal lodivod určické rezervy Karel Vlach. Ten bude i na jaře pokračovat se stávajícím kádrem a je tak pouze na jeho svěřencích, jak si v nadcházejících bojích povedou. Tréninky absolvují dvakrát týdně v domácích podmínkách, zápasový rytmus zajistilo utkání s Přemyslovicemi.

TJ Haná Nezamyslice
Lepším z dvojice týmů, které se musely loni v létě poroučet z krajských soutěží zpět do okresního přeboru, jsou Nezamyslice. Odchod některých opor ale mužstvo natolik oslabil, že se tamní Haná nachází až na desátém místě. „Největší problém bych viděl v postoji hráčů k jednotlivým zápasům, dalším pak byla velká fluktuace mužstva. Hodně udělal i ten sešup z I.B třídy, nemálo kluků z minulé sezóny odešlo, což se také na hře velmi projevilo. Nečekali jsme, že budeme hrát špici tabulky, ale ani s tímto umístěním se také nepočítalo. Dost často chyběl i potřebný počet hráčů na tréninku a to se ani v ‚okrese´ nedá takto hrát!“ našel příčiny podzimního nezdaru trenér Drahomír Crhan. Moc dobře si také uvědomuje, jak velká chyba bylo zrušení dorosteneckého týmu. Tréninková morálka ani v zimě nedoznala příliš mnoho změn, stejně tak kádr žádné změny do jarních bojů nečeká. „Musíme si asi sáhnout až na dno,“ uzavřel zklamaný kouč Crhan. Přes zimní přestávku se tak v Nezamyslicích daly čekat změny, ke kterým však nakonec nedošlo a lodivod bude muset čerpat z okleštěného kádru.

FK Výšovice
Klidnější příčky ve středu tabulky by si zcela jistě přáli hráči Výšovic. „Když se podívám do tabulky, tak samozřejmě moc spokojen být nemohu. Jedenáctá pozice není zrovna ideální výchozí pozicí pro jarní odvety, takže máme co napravovat. Loni se nám podzim povedl celkem dobře, urvali jsme asi o osm bodů více, což bylo mnohem lepší. Takto stačí ztratit jeden dva zápasy a mužstvo to může poznamenat. Doufám ale, že se to nestane a podaří se nám to zase zvednout nahoru, ta kvalita tam je,“ zněl optimisticky výšovický lodivod Michal Dudík. V jeho týmu nedošlo během zimní přestávky k žádným změnám, a tak se bude moci opřít o stejný kádr i v jarních utkáních. Zranění či pracovní povinnosti nedovolily příliš potrénovat, k přípravnému zápasu také nedojde, a tak mužstvo Výšovic prověří až při ostrém startu Jiskra Brodek u Konice.

FC Hvozd
Závěr podzimní části ukázal, že se může blýskat na lepší časy. Nová tvář hvozdeckého týmu se pomalu začíná ukazovat v dobrém světle. „Trochu vás překvapím, ale nás to umístění tolik netrápí. Mužstvo je úplně nové, a tak je v prvé řadě důležitá konsolidace týmu. Aby se zde vytvořil dobrý tým, což si myslím, že se zatím daří. Výsledky s tím pak přijdou. Netvrdím, že bych chtěl sestoupit, to rozhodně ne, ale že by se měl kvůli tomu zbořit svět, to určitě ne,“ podal optimisticky podzim kouč Karel Procházka. Stmelení mladého kolektivu bylo hlavním cílem zimní přípravy. „Pracujeme s vlastními odchovanci, netrpíme nedostatkem hráčů. Chceme, aby si zahráli všichni,“ dodal.

TJ Sokol Vícov
Oproti minulé sezóně schází trenérovi především kvalitní útočník, který by v důležitých momentech rozhodl o zisku tolik potřebných bodů. „Do soutěžního ročníku jsme vstoupili s řadou změn v kádru a také se změnou na postu trenéra. Nejvíce jsme oslabili zejména o naše nejlepší střelce uplynulého ročníku. Během krátké letní přestávky se nám nepodařilo mužstvo adekvátně doplnit a již před začátkem soutěže bylo jasné, že nás čeká velmi náročná sezóna, pravděpodobně boj o udržení v soutěži,“ přiznal vícovský trenér Miroslav Krutovský. Ten do týmu přivedl nového brankáře Jana Dračku z Kostelce na Hané, v jednání jsou i další dva hráči, kteří by měli zkvalitnit obrannou i záložní řadu. Mužstvo má za sebou již dvě přípravná utkání a i nadále se připravuje na záchranu. „Na podzim nás čeká obměna hrací plochy, a tak pro to uděláme vše, abychom slavnostně znovuotevřeli hřiště v nejvyšší okresní soutěži,“ netajil plány Krutovský.

FC Ptení
Nejmenší radost a naopak největší starost bezesporu panuje ve Ptení. „Spokojen být samozřejmě nemohu. Měli jsme tam několik zápasů, které jsme prohrát nemuseli, bohužel jsme nevydrželi až do konce a prohráli si to vlastními chybami. Můžeme se ale odrazit ode dna,“ bral podzimní mizérii realisticky trenér Vlastimil Šmída. Toho u týmu vystřídal Martin Musil, což byla dle vedoucího klubu Romana Minxe dobrá volba. Mužstvo má za sebou soustředění ve Vrbně pod Pradědem, kterého se zúčastnila sedmnáctka borců. Jak je vidět, tým dostal nový náboj, chce dát více prostoru mladým a porvat se o záchranu se ctí. Kámen úrazu byla pozice brankáře, tu ale v Ptení vyřešili angažováním pětadvacetiletého gólmana Martina Grulicha.

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ PŘESUNY
Dominik ŠATNÝ 1.SK Prostějov Sokol Vrahovice
Aleš BURGET Sokol Brodek u Konice konec kariéry
Jakub KRATOCHVÍL TJ Tištín FC Dobromilice
Jan NEJEDLÝ Sokol Čechovice Sokol Otaslavice
Petr FIALKA Sokol Brodek u Prostějova FC Dobromilice
Patrik HOCHMAN Sokol Určice Sokol Brodek u Prostějova
Marek HLOCH restart kariéry Sokol Brodek u Prostějova
Jan DRAČKA FC Kostelec na Hané TJ Sokol Vícov
Martin GRULICH restart kariéry FC Ptení
Jaroslav KOUDELKA TJ Jiskra Mšeno-Jablonec Sokol Brodek u Konice

Vše před jarní částí sezóny najdete ve speciální příloze FOTBALOVÉ JARO, která je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku z pondělí 26. března

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...